Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

S spremembo družbenopolitičnega sistema so novinarji postali najemna delovna sila. Tudi zato večina lastnikov danes na ta poklic gleda kot na materialni strošek. "Neodgovorno lastništvo tiskanih medijev pomeni to, da sedanji lastniki večino tiskanih medijev upravljajo kot tovarne konzerv. Ekonomika medijev pa deluje po drugačnih pravilih," ob tem poudarja Zoran Medved s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek ob tem dodaja, da so bila vsa vsa lastništva tiskanih medijev doslej nestrateška – tudi časopisa Večer, ki je že nekaj let v negotovem stanju. "Zato tudi odprodaje premoženja, predvsem nepremičnega, ki vsekakor vplivajo na sedanjo kondicijo Večera," je pojasnila.

Po lastniškem prevzemu Večera leta 2021 je sicer predstavnik lastnika zaposlenim povedal, kako jih vidi znotraj skupine Martina Odlazka oziroma Salomona. Pred dnevi pa so jih seznanili z namero o odpuščanju v 90-članskem kolektivu. "Vodstvo načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih za sedem, pet v novinarskem delu," pojasnjuje Lesjak Tušek.

Kriza tiskanih medijev

Vodstvo Večera dogajanja znotraj družbe ne želi komentirati. V javnosti pa tudi ni malo takih, ki menijo, da so novinarji sami krivi za položaj, v katerem so se znašli. Tu se znova vračamo na začetek – novinarji kot najemna delovna sila.

"Nekomu, ki je v deprivilegiranem položaju že po definiciji, očitati, da nič ni naredil za preživetje svojega medija, ob tem pa so se ti mediji preprodajali vedno bolj neodgovornim ali pa nevednim lastnikom, je preprosto groba ideološka zamenjava teze," poudarja Medved, ki takšne očitke označuje za "nesramnost". Je pa tudi res, še pravi Medved, da novinarji prihajajočih sprememb niso pravočasno razumeli. A kritike novinarjev so izkrivljanje prave težave, neodgovornega lastništva.