Primer Toma Križnarja odmeva tudi v svetovnih medijih. Foto: RTV SLO
Primer Toma Križnarja odmeva tudi v svetovnih medijih. Foto: RTV SLO

Križnarjev odvetnik Mohamed Mahdžub je v pogovoru za TV Slovenija izjavil, da obstajajo dobre možnosti, da bodo sudanske oblasti Križnarja izgnale, ne da bi prestajal zaporno kazen. Pričakuje tudi, da bodo Slovenca kmalu premestili iz pripora v El Fašerju. Zatrdil je tudi, da bo za Križnarja storil vse, kar je v njegovi moči.

Križnar kot borec za pravice
Tuji poročevalci so zapisali, da je Križnar odpotoval v Sudan kot posebni odposlanec predsednika Drnovška, da se humanitarne razmere v državi slabšajo, čemur naj bi bil priča tudi Križnar, ki je zbiral dokaze o kršitvah mednarodnega prava. Označili so ga tudi za znanega borca za človekove pravice.

Sodišče v El Fašerju je Križnarja za nezakonit vstop v državo in vohunjenje obsodilo na dve leti zapora in plačilo kazni, zaplenilo pa mu je tudi premoženje. Sudanski pravosodni minister Mohamed Ali Al Mardi je povedal, da bodo obsojenemu kazen podaljšali za šest mesecev, če ne bo poravnal kazni v višini 2.000 evrov, po prestajanju zaporne kazni pa ga bodo izgnali iz države.

Obsodba sorazmerno blaga
Poznavalci trdijo, da je dobil eno izmed najnižjih predvidenih kazni. Obtožnica ga je poleg nezakonitega vstopa v državo in vohunjenja bremenila tudi širjenja laži o sudanski vladi ter sudanskem ljudstvu, za nekatera izmed omenjenih kaznivih dejanj pa je zagrožena 10-letna zaporna kazen, lahko tudi dosmrtna.

Križnarja naj bi po obsodbi obiskal tudi slovenski konzul v Kairu, potem ko bo dobil ustrezne dokumente za vstop v Sudan.