Slavnostna govornica je vprašala, če ohranjamo kulturo dialoga. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Slavnostna govornica je vprašala, če ohranjamo kulturo dialoga. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Slovesnost na Vačah

Simbolično središče Slovenije predstavlja geometrično središče Slovenije GEOSS na Spodnji Slivni pri Vačah. Tam se že 26 let za povrstjo srečujejo tisti, ki ne prisegajo na klasične proslave, ampak so raje na prostem, v naravi. "To praznovanje je nekaj posebnega, nekaj svojstvenega v slovenskem prostoru. Je v srcu Slovenije in na prostem, v vsakem vremenu, kakršnokoli je," je predsednik društva Geoss Mirko Kaplja pojasnil novinarju TV Slovenija Marku Planincu.

O tem je spregovorila tudi slavnostna govornica ministrica za kulturo Majda Širca, ki je vprašala, "kaj je danes res v središču, kaj ostaja na obrobju, kaj zaostaja v ozadju in kaj je sploh še resnično v srcu." Izpostavila je kulturo v širšem smislu, ko je dejala, da se na spletu kaže naša kultura, ko se lahko skrijemo za lažno identiteto.

"Če brskate, se spustite v brezno sovražne in nestrpne govorice, kjer je brat bratu sovrag, sosed sosedu pa zoprn mejak," je povedala. Še večja težava pa nastane, če na sovražnost naletimo za mizo, v lokalu, na ulici, v dvorani, v javnosti ali celo v prostorih, ki bi že po definiciji morala biti svetišča kultivirane besede. Žal med svetišča ne spadajo več ne parlament ne mediji, je še dodala. Zato ministrica poziva h kvoti dobrega razuma, ki bo znal probleme analizirati in jih razreševati.

Slovesnost na Vačah