Kustec Lipicerjeva je poudarila, da bo Slovenija vztrajala pri izvajanju predpisov schengenske meje. Foto: BoBo
Kustec Lipicerjeva je poudarila, da bo Slovenija vztrajala pri izvajanju predpisov schengenske meje. Foto: BoBo
false
ZL od vlade zahteva, da nemudoma odpre meje. Foto: BoBo
Branko Grims
Grims poudarja, da se je treba čim prej soočiti z realnostjo. Foto: BoBo
Matej Tonin
Matej Tonin se strinja, naj Slovenija čim prej pomaga beguncem nadaljevati pot na sever. Foto: BoBo
"Po eni strani smo dolgo poslušali, kako bo Slovenija solidarna, zdaj pa smo soočeni s tem, da se z drugimi sredstvi ponavlja madžarski scenarij, torej zapiranje meja in zavračanje beguncev."
Matej T. Vatovec, ZL

Predsednika vlade pozivajo, naj zagotovi dosledno spoštovanje človekovih pravic ter "namesto praznih besed o humanitarnosti to udejanji". "Videli smo, da se razvoj dogodkov v zvezi z begunci naglo razvija, iz dneva v dan, iz ure v uro je stvar vedno bolj dramatična in postaja skrb vzbujajoča," je dejal poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec in dodal, da smo v četrtek videli "pravi obraz evropske solidarnosti, tudi v Sloveniji".

Po prvotnih zagotovilih predsednika vlade Mira Cerarja in notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar naj Slovenija meja ne bi zapirala, a se je v četrtek zgodilo ravno nasprotno. Gre za dvojno igro slovenske politike, je prepričan Vatovec. "Po eni strani smo dolgo poslušali, kako bo Slovenija solidarna, zdaj pa smo soočeni s tem, da se z drugimi sredstvi ponavlja madžarski scenarij, torej zapiranje meja in zavračanje beguncev," dodaja.

Tonin: "Slovenija naj pomaga beguncem na sever"
Poslanec NSi-ja, ki zahteva izredno sejo DZ-ja, Matej Tonin je na novinarski konferenci v izjavi predstavil rešitve, ki jih predlagajo. "Kako rešiti problematiko begunskega vala? Treba bi bilo vzpostaviti stične točke v Turčiji, da bi vse evropske države privolile v to, da lahko migrant ali begunec že v Turčiji zaprosi za azil v katero koli drugo evropsko državo. Če se Evropa ne bo sposobna enotno dogovoriti za neko tako skupno politiko, se nam napoveduje kaos v obliki medsebojnega obtoževanja. Glede na to, da v Severni Afriki čaka še 11 milijonov ljudi, ki želijo nadaljevati svojo pot na sever, in glede na to, da imamo relativno nestabilne razmere v Libanonu, Jordaniji, pa tudi v Turčiji, se lahko dotok migrantov v prihodnjih mesecih še krepko poveča," je dejal poslanec NSi-ja.

Schengenska pravila so jasna, a zgolj v teoriji, saj ko na mejo pritisne množica ljudi, nastanejo zelo stresne okoliščine. "Če bo slovenska policija želela izvajati schengenska pravila, bomo gledali prizore z grško-makedonske meje," je prepričan Tonin. "Slovenija naj čim prej pomaga beguncem nadaljevati pot na sever," so Toninovo izjavo iz DZ-ja zapisali na Twitterju NSi-ja.

SDS: Voda nam teče v grlo
Zahtevi po sklicu izredne seje DZ-ja se je priključil tudi SDS. Seja bo namenjena razpravi o poročilu komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb o varnostnih vidikih begunske krize in ilegalnih migracij. Tako predsednik komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Branko Grims kot podpredsednik Tonin upata, da bo izredna seja sklicana čim prej.

Grims je dodal, da se Slovenija sooča z največjim varnostnim izzivom po osamosvojitvi, zato se moramo čim prej soočiti z realnostjo, saj nam voda že teče v grlo. Opozoril je, da se bo Slovenija zaradi tega, ker je hkrati tranzitna in prva država schengenskega območja "znašla na vrhu balkanskega koridorja in soočena z neobvladljivo množico migrantov, ki bodo zelo slabe volje, ker ne bodo mogli naprej."

Izpostavil je, da so na srbsko-madžarski meji migrantom v sredo začeli deliti letake, ki jim prikazuje prost koridor prihoda v Avstrijo in Nemčijo prek Slovenije. Grims meni, da se pretok migrantov ne bo ustavil niti po vzpostavitvi miru v njihovih državah, saj jih po njegovem mnenju financirajo bogate arabske države.

Vlada izvaja vse potrebne ukrepe
Simona Kustec Lipicer
, vodja poslanske skupine SMC, je povedala, da se bodo tudi v njihovi stranki zavzeli za čimprejšnji sklic izredne seje DZ-ja. Na poziv premierja pa je bila že sklicana seja Sveta za nacionalno varnost. Dodala je, da vlada pozorno spremlja razmere, in zagotovila, da delovanje države poteka nemoteno, vlada pa izvaja vse predvidene ukrepe. "Posebej je treba izpostaviti, da bo Slovenija strogo vztrajala pri doslednem izvajanju predpisanih postopkov varovanja schengenske meje," je povedala. Izpostavila je tudi, da je oblast pripravljena na več mogočih scenarijev, tudi na izredne razmere. Vendar v takšnem primeru pričakujejo aktivno pomoč drugič članic Evropske unije.

Pahor: Krizo moramo rešiti tako, da bomo ponosni nase
Na begunsko krizo se je odzval tudi predsednik Borut Pahor, ki opozarja, da sta ob odzivu na begunsko krizo na preizkušnji naša človečnost in razumnost. Ker pa se s krizo spoprijemamo v odsotnosti skupne evropske politike, je poudaril Pahor, bomo v marsičem odvisni od lastne presoje. Povedal je, da je Slovenija dolžna storiti vse, kar lahko, krizo pa moramo rešiti tako, "da bomo ponosni nase in da bomo lahko ohranili in okrepili ugled države".

Schengen ne deluje, vračanje je nedopustno
Od vlade v ZL-ju zahtevajo, da bo vsem, ki se bodo zatekli v Slovenijo, zagotovila začasno zaščito, kot je pred 20 leti Slovenija to že storila. Po Vatovčevih besedah je namreč vračanje beguncev na Hrvaško in Madžarsko nedopustno in nesprejemljivo ter v popolnem nasprotju s sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2014, ki pravi, da je vsakršno vračanje ljudi v države, kjer obstaja potencialna nevarnost kršitev človekovih pravic, nesprejemljivo.

Spomnil je tudi na mednarodni pravni akt, ki bi po njegovem mnenju moral biti nad vsemi zakonodajami posameznih držav, to je mednarodna konvencija o varstvu človekovih pravic. Vatovec opozarja, da so bili begunci prisiljeni oditi iz svoje države zaradi zgrešenih mednarodnih, evropskih in tudi slovenskih politik.

Po ocenah ZL-ja schengenska pravila, kot so bila zamišljena, ne delujejo več in jih v praksi ni mogoče izvajati. Čas je, da se preneha okolišiti in klasificirati, saj se moramo začeti pogovarjati o ljudeh, je sklenil Vatovec.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLOizrazite v komentarjih pod novico Cerar: Izjave o dogovarjanju so ne le nekorektne, ampak tudi nevarne

"Po eni strani smo dolgo poslušali, kako bo Slovenija solidarna, zdaj pa smo soočeni s tem, da se z drugimi sredstvi ponavlja madžarski scenarij, torej zapiranje meja in zavračanje beguncev."
Matej T. Vatovec, ZL