Lah trdi, da je bila slika Grimsove družine uporabljena v drugačnem kontekstu, kot je bila posneta. Foto: MMC RTV SLO
Lah trdi, da je bila slika Grimsove družine uporabljena v drugačnem kontekstu, kot je bila posneta. Foto: MMC RTV SLO

Politična instrumenatalizacija boja proti sovražnemu govoru je lahko še bistveno hujša od samega sovražnega govora.

Matevž Tomšič
Tomšič opozarja pred politično instrumentalizacijo boja proti sovražnemu govoru. Foto: MMC RTV SLO

Zelo lahko je nekoga utišati, da rečeš: 'To se pa ne spodobi govoriti'.

Marko Crnkovič

Zbor za republiko je pripravil javno tribuno, na kateri so govorili o oblikah in pojavih sovražnega govora, ki se v vedno večji meri pojavlja v našem javnem prostoru, še posebej v medijih. "Ali smo ga sposobni prepoznati, kako se na njega odzivati in kaj lahko storimo, da ne postane del naše kulture," so se spraševali sodelujoči.

Crnkovič: Mediji marsikdaj ne vidijo svojih lastnih tekstov
Kolumnist Marko Crnkovič je pojasnil, da mediji marsikdaj ne vidijo svojih lastnih tekstov in besed. Sovražni govor se po njegovem mnenju pojavlja tudi v medijih samih, celo v tekstih, katerih namen je njegovo obsojanje. Prepričan je, da so obtožbe, da gre v nekem primeru za sovražni govor, pogosto tudi za lase privlečene. "Gre za neke neosnovane argumente, da se nekaj ne govori. Zelo lahko je nekoga utišati, da rečeš: 'To se pa ne spodobi govoriti'," je izpostavil.

"Človekovo dostojanstvo in svoboda izražanja sta ključni vrednoti za obstoj ustavne demokracije in sta med seboj neločljivo povezani. Tako kot sta povezani, pa sta tudi v konfliktu. Kako zdaj iz njiju pridemo do opredelitev sovražnega govora? Sovražni govor je tista oblika izražanja, ki poseže v samo jedro človekovega dostojanstva. Lahko ga definiramo kot govor, ki ne uživa ustavne zaščite in ne prispeva ničesar pomembnega na 'trg idej'. Njegov namen je izključno širiti in spodbujati sovraštvo," je definicijo sovražnega govora podal pravnik Matej Avbelj.

Lah: Namen avtorjev zapisa v Mladini je bil, da očrnijo Grimsa
Komunikolog Peter Lah je povedal, da je iz Mladinine objave družinskih fotografij poslanca SDS-a Branka Grimsa in nacističnega zločinca Goebbelsa jasno razviden namen diskreditacije demokratično izvoljenega politika. Kot pravi, so pri Mladini z vpletanjem otrok v zgodbo prestopili mejo etično dopustnega. Izpostavil je, da je Grims javna oseba, ki se je zavestno odrekla delu svoje zasebnosti, kar pa ne velja za druge člane njegove družine.

"Glede uporabe fotografije lahko rečemo, da je bila uporabljena v čisto drugačnem kontekstu, kot je bila posneta, in da je namen avtorjev zapisa v Mladini, da očrnijo Grimsa," je dejal. Opozoril je tudi, da so bili tako Goebbelsovi kot tudi Grimsovi otroci zlorabljeni - Goebbelsove je zlorabil njihov oče, Grimsove pa revija Mladina.

Tomšič: Če to ni primer sovražnega govora, potem ne vem, kaj bi lahko bilo
"Če to ni primer sovražnega govora, potem ne vem, kaj bi lahko bilo," je o objavi omenjenih slik dejal sociolog Matevž Tomšič. Povedal je, da je bil odziv drugih medijev na objavo zelo zadržan oz. celo sprenevedajoč, ob tem pa se sprašuje, kakšni bi bili odzivi, če bi si tako objavo privoščil, recimo, Reporter.

Opozoril je tudi, da je lahko politična instrumentalizacija boja proti sovražnemu govoru še bistveno hujša od samega sovražnega govora. "Boj proti sovražnemu govoru je, še posebej izrazito pri nas, predvsem orožje politične levice. Ta svoje poglede običajno predstavlja kot svobodoljubne in s tem edine zveličavne," trdi Tomšič.

Pri tem je omenil okroglo mizo zagovornikov družinskega zakonika, na kateri je sodeloval tudi urednik Mladine in predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž ter na kateri naj bi udeleženci zavzeli stališče, da si nasprotniki družinskega zakonika ne zaslužijo prostora v medijih, ker ne spoštujejo človekovih pravic.

"Slike otrok ne smejo biti objavljene brez dovoljenja staršev"
Pravnik Jernej Letnar Černič je dejal, da konvencija ZN-a o pravicah otrok govori o tem, da otrok ne sme biti izpostavljen vmešavanju v njegovo zasebnost in da ima pravico do zakonitega varstva pred tem. Povedal je še, da je tudi Evropsko sodišče v Strasbourgu že razsodilo, da slike otrok ne smejo biti objavljene brez predhodnega dovoljenja staršev.

"Tudi če bi bila slika Grimsove družine posneta na košarkarski tekmi, bi šlo za poseg v zasebnost. Zdaj ko pa je bila posneta na verskem obredu, pa je ta poseg še toliko hujši," pa je o sporni objavi Mladine dejal pravnik Simon Umek.

Okroglo mizo je spremljal tudi Grims, ki je dejal, da ga najbolj boli primerjava z nekom, ki je pobil svoje otroke. "Nisem idealen mož in nisem idealen kristjan, sem pa dober oče," je dodal. Izpostavil je tudi, da ni nikdar otrok zlorabljal v politične namene in jih silil, da bi "skakali pod strankarskimi zastavami", čeprav je to, kot je povedal, v Evropi običajen pojav.

Politična instrumenatalizacija boja proti sovražnemu govoru je lahko še bistveno hujša od samega sovražnega govora.

Matevž Tomšič

Zelo lahko je nekoga utišati, da rečeš: 'To se pa ne spodobi govoriti'.

Marko Crnkovič