Čas za strankarsko
Čas za strankarsko "tektoniko" v koliciji zaradi krize, volitev in drugih morebitnih razlogov verjetno ne more biti bolj neprijeten. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Janez Janša
Žgoči odzivi opozicije, kot kaže, za zdaj niso potrebni. Foto: EPA
Koalicija
So s pretresi v Zaresu vrata odprta tudi morebitnim kolizijam v koaliciji? Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Skupna delovna obveznost premierja Boruta Pahorja in ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika na sedežu državnega Telekoma ni ponudila odgovorov o vzrokih in nadaljnjih korakih, ki jih bodo akterji storili po izstopu Lahovnika iz stranke Zares. Premier je zgolj napovedal, da bo o tej temi predstavnikom medijev na voljo na četrtkovi tiskovni konferenci (predvidoma po seji vlade).

Pahor o usodi Lahovnika ni govoril
Pahorjev edini namig je bila izjava, da delo v vladi poteka nemoteno in da se intenzivno pripravljajo na izpeljavo pokojninske in zdravstvene reforme. "Dve reformi, zlasti pokojninsko in zdravstveno, bomo poskušali do poletnih počitnic pripeljati do točke, ko bodo strta tudi najbolj zapletena politična vprašanja, ki so povezana z usodo teh dveh reform," je dejal in napovedal, da naj bi bili reformi za implementacijo v vladi in DZ-ju pripravljeni v začetku septembra.

Zaplet brez razpleta
Usoda enega ključnih ministrov v času, ko naj bi Slovenija iskala izhod iz krize in se obenem lotevala korenitih reform posameznih sektorjev družbenega delovanja (pokojnine, javni sektor, delovnopravna razmerja ...), ostaja nedorečena. Hkrati pa je, tudi zaradi bližine lokalnih volitev, vprašanje Lahovnikovega strankarskega članstva in morebitnega (ne)obstanka na ministrskem mestu neprijetno tako za stranko Zares kot tudi za koalicijo. Omemba, da gre, kot kažejo redne javnomnenjske meritve, za enega najbolj priljubljenih politikov, ni odveč.

Predsednik vlade naj bi bil Lahovnikovemu vodenju ministrstva še naprej naklonjen, saj je bil prav on tisti, ki je ob sestavljanju vlade Lahovnika prepričeval, naj prevzame gospodarski resor. Če torej ostane v vladi, bo nestrankarski minister, zato se postavlja vprašanje, kaj bo stranka Zares zahtevala v zameno, saj ji po koalicijski pogodbi pripadajo štiri ministrstva. Golobič je v ponedeljek glede tega vprašanja pustil še vse možnosti odprte.

Zares na prepihu
Če Lahovnik odstopi kot minister, pa se lahko vrne v poslanske klopi, saj je bil na volitvah leta 2008 izvoljen za poslanca. Tudi s tem bi stranka Zares izgubila, saj bi tako imela enega poslanca v državnem zboru manj, torej le še osem. Pred parlamentarnimi volitvami je Lahovnik predaval na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Premier je v prvih odzivih dejal, da gre za strankarsko stvar. "Zame je pomembno, ali vlada, ki je sicer koalicijska, izvršuje svoje naloge," je poudaril in pojasnil, da je vlada pred velikimi odločitvami. Opomnil pa je tudi, da bodo tudi "koalicijski pogovori in drugi" prispevali k primerni razrešitvi vprašanj.

Prvi mož Zaresa Gregor Golobič je po torkovi seji strankarskega kolegija pojasnil, da sestanek ni bil namenjen sprejemanju sklepov, ker je pristojnost odločanja o sodelovanju v koaliciji in zasedanju ministrskih funkcij v rokah sveta stranke. Ta se bo po njegovih besedah sestal najpozneje v drugi polovici avgusta - morda pa tudi že prej. To naj bi bilo znano do konca tega tedna.

Med udeleženci srečanja je sicer prevladalo mnenje, da odhod Mateja Lahovnika ni nepričakovan, številni člani stranke pa so bili kljub temu prizadeti zaradi načina, kako je zapustil stranko, je zatrdil Golobič. Dodal je, da so med prizadetimi tudi ministri, "ki hodijo na koalicijske sestanke in so strankarsko aktivni, pa se jih postavlja v položaj, kot da ne delajo, čeprav mnogi delajo bistveno več od ministra Lahovnika". Poleg tega naj bi bili razočarani tudi tisti, ki "si niso zaslužili takšne obravnave in diskreditacije, ki ni z ničimer osnovana".

Negotovost in razočaranje
Pred novinarje sta po seji stopili tud ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in vodja poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem. Prva je menila, da trenutno ni časa za ukvarjanje z nepomembnimi težavami, omenila pa je tudi Lahovnikovo pismo premierju Borutu Pahorju, za katerega je, kot je zatrdila, izvedela tik pred kolegijem, njegove vsebine pa ne pozna. Ob tem se je vprašala, "ali je v tako težki situaciji, v kateri je danes Slovenija, ponovno čas, da se ljudje v političnih strankah ukvarjamo drug z drugim".

Med razlogi za odhod iz Zaresa je Lahovnik navedel, da svoj čas in energijo trenutno posveča ministrovanju, kar je bil tudi razlog, da pred časom ni sprejel ponudbe za vodenje stranke. Pojasnil je, da v zadnjem letu v stranki praktično ni bil dejaven, saj se posveča vodenju gospodarskega resorja, kar je v teh časih zahtevno. "Zato sem ocenil, da nadaljnje članstvo v politični stranki ni smiselno," je zapisal.

Opraskani Golobič, stranka in koalicija?
Lahovnik naj bi sicer Pahorju napisal dve pismi. Medtem ko naj bi v prvem opozarjal na nepravilnosti, naj bi v drugem ponudil svoj odstop. Pahor je prejem prvega pisma, ki naj bi ga dobil že pred dnevi, potrdil. V njem naj bi minister po poročanju medijev opozarjal na nevzdržne razmere, saj, skladno z njegovimi navedbami, Ultra še vedno posluje z državo. Informacije o drugem pismu (kdaj naj bi ga Lahovnik poslal, ni znano), v katerem naj bi Lahovnik premierju ponudil svoj odstop, pa so zgolj neuradne.

Tudi Gregor Golobič je potrdil obstoj prvega pisma. Pojasnil je, da je z vsebino seznanjen in da bo o tem predlagal razpravo na vladi. Poudaril je, da gre "za neutemeljeno vsebino".

Razprava v kolicijskih strukturah bo zaradi omenjenih dogodkov nedvomno pestra. Začela se bo v četrtek. Vlada se bo na 90. redni seji sešla ob 10. uri, na Brdu pri Kranju pa se bo srečal vrh koalicije.