V Slovenskem društvu hospic poudarjajo, da ta trenutek potrebujejo zgolj denar. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
V Slovenskem društvu hospic poudarjajo, da ta trenutek potrebujejo zgolj denar. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Svet zavoda Lekarna Ljubljana je na četrtkovi seji že soglašal z ustanovitvijo novega zavoda, je sporočil direktor Lekarne Ljubljana Marjan Sedej. Izbrali so že tudi delovno ime, in sicer Ljubhospic. Ustanovitveni akt naj bi ljubljanski mestni svet obravnaval 5. julija, po Sedejevih besedah pa je župan Zoran Janković ideji naklonjen. Po načrtih bi lahko v hišo prve bolnike sprejeli s 1. septembrom.

Sedej je zagotovil, da za njihovo željo ni nikakršnega profitnega ozadja in da z obstoječim društvom hospic želijo aktivno sodelovati. "Če do dogovora v smislu organiziranja Hiše hospic v Ljubljani ne bo prišlo, gre Lekarna Ljubljana z novoustanovljenim zavodom svojo pot z novo hišo hospic," je dejal Sedej.
Za začetek bo potrebnih okoli 160.000 evrov
Novi zavod bo sicer poskušal pridobiti ves denar, ki bo na voljo, največ pa bi po Sedejevem mnenju lahko dobili na mednarodnih razpisih. Kljub temu predvidevajo, da bo morala kar pomemben del denarja zagotoviti Lekarna Ljubljana.

Poudaril je, da ne želijo spreminjati koncepta hospic oskrbe in predvidevajo, da v njihovem zavodu ne bo plačljivih uslug. V kolikor bi prve bolnike v hišo sprejeli s septembrom, bi do konca leta potrebovali od 150.000 do 160.000 evrov.

Imajo več ponudb
S Slovenskim društvom hospic so doslej imeli dva pogovora. Njegova predsednica Renata J. Roban je pojasnila, da je odprtih še ogromno vprašanj. Predvsem se ji poraja vprašanje, zakaj ta ponudba ravno v času, ko so v dogovorih z ministrstvom naredili velik korak in se pripravlja razpis.

"Imamo tudi nekaj drugih ponudb in bomo morali dobro preučiti, kaj to za nas pomeni," je dejala in dodala, da za svoje delo potrebujejo zgolj denar in ničesar drugega. Zagotovila pa je, da so za sodelovanje. Pisno ponudbo, ki jim jo bodo posredovali iz Lekarne Ljubljana, pa bodo preučili. Ponudbe so veseli, zbegala pa jih je le "ta nenadnost in tudi novi zavod, ki ima že ime". Če ne bodo pristali, bodo za to imeli tehtne razloge, je še poudarila.