Hiša hospic naj bi postala neke vrste razvojni program, ki bi se pozneje umestil v sistem državne paliativne oskrbe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Hiša hospic naj bi postala neke vrste razvojni program, ki bi se pozneje umestil v sistem državne paliativne oskrbe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Bo Hospic le rešen?

V okviru nacionalnega programa socialnega varstva naj bi torej pripravili javni razpis. Za financiranje zdravstvene nege pa bo treba sredstva zagotoviti v splošnem dogovoru, pojasnjuje ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Parlamentarni odbor za zdravstvo je sicer obravnaval problematiko financiranja in delovanja Hiše hospic, predstavniki Društva hospic pa so se ponovno sešli s predstavniki ministrstev za zdravje in delo ter še naprej iskali sistemske podlage za financiranje hiše.

Kot so se dogovorili, bo ministrstvo za delo skupaj z ministrstvom za zdravje pripravilo javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva, ki pokriva obdobje 2013-2020 in se nanaša na možnost oskrbe oseb z napredovano oziroma kronično neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja.

Gre sicer za odprt razpis in ni mogoče reči, da bo ta razpis dobila Hiša hospic, je opozorila ministrica. Razpis bo širši, za tri območja (Primorsko, osrednjo Slovenijo in Štajersko) ter bo pokril 60 mest. Po ocenah strokovnih služb pa bi ga lahko pripravili in izvedli v roku štirih mesecev.

Ministrstvo za delo naj bi tako razpisalo koncesijo, ministrstvo za zdravje pa naj bi oblikovalo standarde, da bi lahko ostali Hiša hospic, in ne dom za starostnike, neke vrste razvojni program, ki bi se pozneje umestil v sistem državne paliativne oskrbe.

Po besedah predsednice Slovenskega društva hospic Renate J. Roban je dogovor zanje sprejemljiv. "Prehodno obdobje bo trd oreh, potrudili se bomo z neko vseslovensko akcijo, da bomo premostili to obdobje in pridobili sredstva za delovanje in da bomo lahko čim prej začeli sprejemati bolnike v našo hišo, ki je zdaj prazna," je še povedala.

Serija sestankov
Prvi sestanek je bil v torek, ko sta bili prisotni tudi ministrici za delo Anja Kopač Mrak in za zdravje Milojka Kolar Celarc. V sredo je sledil sestanek na operativni ravni, v četrtek pa so se na to temo dobili predstavniki obeh ministrstev.

Politika za sistemske rešitve
Na seji odbora za zdravstvo je Jernej Vrtovec (NSi) dejal, da si želijo dolgoročnih, sistemskih rešitev. Tudi zadnja pa tako po oceni Vrtovca kot Janija Möderndorferja (ZaAB) ni takšna. Da bo za paliativno oskrbo treba poiskati sistemsko rešitev, je soglašala Jelka Godec (SDS).

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat pa je zatrdila, da ne drži, da Slovenija nima sistemskih ukrepov na področju paliativne oskrbe, saj ima državni program in akcijski načrt, ki ga v številnih delih uresničuje na vseh ravneh zdravstvenega varstva - v bolnišnicah, domovih za ostarele, domačem okolju in tudi s pomočjo Društva hospic.

Kot je ugotavljal predsednik odbora Tomaž Gantar (DeSUS), sicer nekdanji minister za zdravje, je bila takšna rešitev, kot je zdaj na mizi, dogovorjena že pred leti in je bil razpis objavljen, a se v Hiši hospic pod takratnim vodstvom nanj niso prijavili.

Bo Hospic le rešen?