Grabus je prvi mandat kot mufti začel 29. aprila 2006. Foto: MMC RTV SLO
Grabus je prvi mandat kot mufti začel 29. aprila 2006. Foto: MMC RTV SLO

21. marca je bil Nedžad Grabus na volitvah za predsednika mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji z absolutno večino izbran tudi za predsednika mešihata. Zbor Islamske skupnosti v Sloveniji je reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću nato poslal predlog, da Zbor Islamske skupnosti v BIH-u Grabusu podaljša mandat in v nedeljo se je to z enotno podporo res zgodilo. V Sloveniji velja, da je mufti in predsednik mešihata ena oseba, v drugih državah pa funkciji lahko opravljata tudi dve osebi.

V igri tudi muftijeva vrnitev na fakulteto?
Muftija imenuje in razrešuje sabor Islamske skupnosti v BiH-u na predlog reisu-l-uleme, predsednika mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji pa zbor Islamske skupnosti v Sloveniji.

Med pogovorom s Cerićem o novem mandatu, je Grabus izrazil tudi željo, da bi se morda želel vrniti v Sarajevo oziroma na Fakulteto islamskih znanosti, kjer predava, a je Cerić kot reisu-l-ulema želel, da Grabus nadaljuje delo ljubljanskega muftija. Člani sabora so v razpravi pohvalili Grabusovo delo in ga prosili, naj nadaljuje delo, ki ga je začel v Sloveniji.

Grabus pri gradnji džamije pričakuje tudi pomoč BiH-a
Grabus se je zahvalil za zaupanje in obljubil, da si bo Islamsko skupnost v Sloveniji prizadeval voditi kot do zdaj. Pri tem pa se ni mogel izogniti projektu gradnje džamije v Ljubljani, kjer pričakuje pomoč pri realizaciji projekta tudi iz BiH-a. Muslimanom v Sloveniji sicer uspelo zbrati 2,5 milijona evrov.

Mufti lahko postane človek z najmanj visoko islamsko izobrazbo, vsaj desetimi leti dela v islamski skupnosti. Govoriti mora slovenski jezik in aktivno obvladati arabski in vsaj en svetovni jezik. Biti mora ugledna oseba, ki uživa zaupanje muslimanov v Sloveniji.

Grabus je prvi mandat kot mufti začel 29. aprila 2006. Rojen je leta 1968 v Travniku v BiH-u, leta 1994 je diplomiral na Fakulteti za islamske znanosti v Sarajevu, magistriral je leta 2001, doktoriral pa leta 2008. Ob tem je tudi avtor številnih prispevkov s področja islamske dogmatike.