Kranj ima 54.188 prebivalcev. Foto: Občina Kranj
Kranj ima 54.188 prebivalcev. Foto: Občina Kranj
Kranj
Zaposleni v povprečju zasluži 929,06 evra neto. Foto: Občina Kranj
Kranj
Stopnja registrirane brezposelnosti je 5,6-odstotna. Foto: Občina Kranj
Kranj
Po številu osebnih avtomobilov na 100 prebivalcev dosegajo slovensko povprečje, to je 51. Foto: Občina Kranj
Soočenje kandidatov za župane v Kranju

Dokaz, da je kranjski županski stolček precej privlačen, je število kandidatov, ki se vsako leto potegujejo zanj. Leta 1998 je nastopilo osem kandidatov za župana, štiri leta pozneje sicer trije, leta 2006 pa spet sedem.

Pavle Okorn, Zveza za prihodnost:
Pavle Okorn na županskih volitvah kandidira s podporo Zveze za prihodnost. Za mnoge je bila kandidatura očeta režiserja Mitje Okorna presenečenje. Podjetnik si želi poskrbeti za to, da delovna mesta, ki so še obstala, ne bodo propadla in da bi podjetja čim bolje preživela krizo. Meni, da Kranju lahko da nov obraz in nov veter, ki bi lahko zavel v Kranju. Sam ni pripadnik nobene politične opcije, razmišlja s svojo glavo in podpira ljudi, ki ideje tudi realizirajo.


Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.

Matevž Kleč, Nova Slovenija:
Matevž Kleč je že tretji mandat kranjski mestni svetnik in predsednik odbora za družbene dejavnosti občine, predsednik sveta Doma upokojencev ter predsednik sveta Prešernovega gledališča. Za župana kandidira s podporo Nove Slovenije. V svojem programu je izpostavil boj za enake možnosti za lasten razvoj in napredek, omogočiti želi razvoj malega gospodarstva, podpiral bo delovanje humanitarnih organizacij. Poleg tega si bo prizadeval za razbremenitev prometa skozi Kranj ter gradnjo severne in južne obvoznice.

Mohor Bogataj, Stranka za napredek krajevnih skupnosti
Mohor Bogataj je na kranjskih županskih volitvah prvič poskusil pred dvanajstimi leti in zmagal. Mandat je nadaljeval tudi v drugo, v tretje mu ni uspelo, zato zdaj, s podporo Stranke za napredek krajevnih skupnosti, poskuša četrtič. Za novo kandidaturo se je odločil, ker meni, da je vredno nadaljevati delo, ki ga je zastavil. Prizadeval si bo za kakovostnejše življenje občanov, boljšo povezavo primestnih krajevnih skupnosti s centrom, pa tudi za več vsebin sodobne kulture, subkulture, športa in zabave.

Hermina Krt, neodvisna kandidatka
Hermina Krt je neodvisna kandidatka in edina ženska, ki se v Kranju poteguje za županski stolček. Prihaja iz gospodarstva, saj je direktorica kranjske enote Probanke. Prizadevala si bo za varno in kakovostno bivanje za vse. Osrednja točka njenega programa je zdravo mesto, zdravo v vseh pogledih, kar po njenih besedah pomeni razvojno naravnano gospodarsko okolje za naložbe in razvoj ter ustvarjanje novih delovnih mest, druge točke pa želi oblikovati skupaj s someščani.

Darjan Petrič, LDS in SD:
Darjan Petrič velja za enega najuspešnejših slovenskih plavalcev. Po plavalni karieri je nadaljeval v gospodarstvu, a se plavanju ni povsem odrekel, saj je lani prevzel vodenje Plavalne zveze Slovenije. Za kandidaturo, ki jo podpirajo tako Socialni demokrati kot Liberalna demokracija Slovenije, se je odločil, ko je spoznal, da ima priložnost in dolžnost svoje znanje in izkušnje ponuditi svojemu mestu. Zdi se mu, da je skrajen čas, da skupaj Kranj potegnejo iz zdajšnjega položaja.

Bojan Homan, SDS:
Bojan Homan je od leta 2007 podžupan Kranja, zdaj pa se je s podporo Slovenske demokratske stranke odločil poskusiti še na županskih volitvah. Delovanje občine dobro pozna, saj je že dva mandata mestni svetnik. V mandatu 2000-2004 je bil poslanec državnega zbora, leta 2008 pa mu ni uspelo znova priti v parlament. Meni, da ima izzivov in izkušenj za naskok na župansko funkcijo dovolj, saj je, čeprav je bilo v iztekajočem se mandatu narejenega veliko, še precej dela, saj so zaradi gospodarske krize določeni projekti ostali za naslednje mandate.

Soočenje kandidatov za župane v Kranju