Zaradi vsebine zadnje številke glasila Ljubljana je stranka Solidarnost napovedala kazenske ovadbe, NSi pa je pristojne inštitucije pozval k ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi vsebine zadnje številke glasila Ljubljana je stranka Solidarnost napovedala kazenske ovadbe, NSi pa je pristojne inštitucije pozval k ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
"Župan Zoran Janković je 9. maja 2014, na mestni praznik osvoboditve Ljubljane, napovedalsvojo ponovno kandidaturo za župansko vodenje Ljubljane. Ta odločitev župana, ki je s svojo ekipo po znamenitem Ivanu Hribarju že doslej najzaslužnejši župan v zgodovini Ljubljane, je za današnjo Ljubljano velik privilegij," je zapisano v uvodu intervjuja z ljubljanskim županom v zadnji številki občinskega glasila Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta na podlagi prejetih pritožb glede glasila Ljubljana, ki so ga gospodinjstva v občini prejela 1. 10. 2014, ugotavljamo, da gre za najmanj izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t. i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni. Kot se je med to kampanjo izkazalo že večkrat, v predvolilnem času po celotni Sloveniji izhajajo brezplačna občinska glasila, ki imajo nenavadno vsebino, večkrat pa je izrazito naklonjena aktualni občinski oblasti. Pri primerih, kjer občinsko glasilo presega redno prakso in je izrazito pristransko, gre za sum kršitve volilne zakonodaje, natančneje 5. odstavek 14. člena, ki prepoveduje financiranje volilne kampanje s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti itd. Ali je z oktobrsko številko glasila Ljubljana kršilo zakon ali ne, bodo ugotavljale za to pristojne institucije (Računsko sodišče in Inšpektorat za notranje zadeve), katerim bo TI Slovenia podalo prijavo s svojimi ugotovitvami. Ugotavljamo namreč, da se v glasilu pojavlja več kandidatov ene izmed list (6), ki večkrat navajajo to listo, medtem ko drugi kandidati in liste niso predstavljeni v glasilu, to pa nakazuje na neenakopravno zastopanost in možnost dostopa vseh političnih subjektov do glasila. Zaznali smo tudi podobnost med nekaterimi oblikovnimi rešitvami, ki jih uporablja glasilo ter jih hkrati uporablja tudi omenjena lista v svoji kampanji. V oči bode tudi to, da je publikacija skoraj za 55 % daljša, kot so bile v povprečju dolge publikacije v tem letu, kar nakazuje na preseganje redne dejavnosti. Ne strinjamo se tudi z odgovorom urednice, ki smo ga prejeli po e-pošti, da gre za predstavljanje dosežkov v preteklih dveh mandatih, kar naj bi bila redna praksa že v preteklosti, saj je razvidno, da je v oktobrski številki glasila iz leta 2010 bil predstavljen le en pretekli mandat. Razliko pa predstavlja tudi to, da so v takratni številki imeli možnost predstavitve vsi kandidati ter liste. V TI Slovenia smo mnenja, da izkoriščanje sivih con, ki jih ugotavljamo po celotni Sloveniji, še en kazalnik več, ki kaže na pomanjkanje politične kulture v naši državi. Ponovno pa poudarjamo, da bodo o morebitni kršitvi zakona v tem primeru odločale pristojne institucije.

Generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria o glasilu Ljubljana
Največ kršitev so zaznali pri plakatih, ki morajo biti po novi zakonodaji oštevilčeni in označeni, kdo je njihov naročnik. Plakati so bili pogosto pomanjkljivo označeni, brez naročnika, še pogosteje pa brez zaporedne številke ali pa je bila ta ročno dopisana. Foto: BoBo

8. letošnja številka glasila Ljubljana, ki so jo nedavno v nabiralnike prejeli prebivalci slovenske prestolnice, je zaradi vsebine precej razburila nekatere slovenske politične subjekte, tako na levi kot na desni strani.

V omenjenem glasilu so objavljeni intervjuji z vsemi najvišje rangiranimi uradniki "najlepšega mesta na svetu," predstavljeni pa so tudi drugi občinski pomembneži. Marsikdo izmed njih tudi kandidira na listi dosedanjega župana Zorana Jankovića.

Napoved kazenske ovadbe je zaradi zlorabe svojega položaja za volilno propagando napovedala stranka Solidarnost. Zaradi suma koruptivnih dejanj in zlorabe javnega denarja pa nameravajo vložiti pobudo na protikorupcijsko komisijo.

Ljubljanska sekcija NSi-ja je opozorila, da "gre še za eno zlorabo denarja Ljubljančanov." "Stroške naj poravnata kandidat za župana Jankovič in njegova lista," so zapisali v sporočilu za javnost, kjer so opozorili tudi na domnevno zlorabo funkcije glavne urednice Ljubljana Nade Šumi.

Njihovim predstavnikom naj bi pred začetkom volilne kampanje zagotovila, da bodo med volilno kampanjo izdali le eno številko glasila Ljubljana, in sicer posebno predvolilno številko, v kateri bo le poimenski seznam kandidatov in kandidat za župana, mestne in četrtne svetnike, kar se je tudi zgodilo.

"Na naše vprašanje, ali se bodo lahko predstavili tudi dosedanji svetniki oziroma kandidati za župana, mestne in četrtne svetnike, je odgovorila, da to ne bo mogoče, saj dodatne "predvolilne številke revije ne bo," pravijo v NSi-ju Ljubljana in pozivajo KPK, društvo Integriteta in Računsko sodišče, da "javno podajo svoje izjave o tovrstnem nedopustnem početju župana Jankovića in neenakopravnemu obravnavanju preostalih svetnikov v MOL-u."

Za komentar smo prosili urednico Ljubljane Nado Šumi, ki pa zadeve sprva ni želela komentirati, češ da protokol MOL-a narekuje, da je treba vsa vprašanja nasloviti preko odseka za odnose z javnostmi.

Pozneje smo prejeli njena pojasnila, v katerih med drugim navaja, da programska zasnova glasila Ljubljana predvideva, da so "prek tega občinskega medija občani in občanke v prvi vrsti obveščeni o projektih in programih mestne uprave, izvedenih s sredstvi mestnega proračuna, javno-zasebnega partnerstva in donacijami".

"Glede na to, kaj vse je novega v obeh mandatih župana Zorana Jankovića, koliko nevladnih organizacij s področja zdravja, socialnega varstva, izobraževanja, športa in kulture je bilo financiranih s strani MOL-a v tem času, se lahko vsak bralec glasila Ljubljana prepriča, da so lahko tako rekoč vse številke glasila v času njegovega mandata razumljene kot "predvolilne", saj redno poročajo o izjemnem delu, ki je bilo opravljeno na vseh področjih," je zapisala Šumijeva.

Glasilo Ljubljana pa si po njenem pojasnilu kot medij slovenske prestolnice vsa leta prizadeva gojiti spoštljiv dialog z željo, da bi taka komunikacija prispevala k visoki kulturi javnega govora tako v lokalni skupnosti kot širši slovenski javnosti.

Območje sive cone
Domnevno zlorabo glasila Ljubljana v propagandne namene so pod drobnogled vzeli tudi nevladni preučevalci in nadzorniki korupcije na Slovenskem, Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta, ki v okviru projekta Transparentnost lokalnih volitev v Srednji in Vzhodni Evropi prežijo na nepravilnosti na letošnjih lokalnih volitvah.

Na zaplet z ljubljanskim občinskim glasilom se je odzval tudi generalni sekretar Integritete Vid Doria, ki opozarja, da gre za "najmanj izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t. i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni".

"Ugotavljamo namreč, da se v glasilu pojavlja več kandidatov ene izmed list (6), ki večkrat navajajo to listo, medtem ko drugi kandidati in liste niso predstavljeni v glasilu, to pa nakazuje na neenakopravno zastopanost in možnost dostopa vseh političnih subjektov do glasila. Zaznali smo tudi podobnost med nekaterimi oblikovnimi rešitvami, ki jih uporablja glasilo ter jih hkrati uporablja tudi omenjena lista v svoji kampanji. V oči bode tudi to, da je publikacija skoraj za 55 odstotkov daljša, kot so bile v povprečju dolge publikacije v tem letu, kar nakazuje na preseganje redne dejavnosti," je zapisal Doria.

Po njegovem mnenju gre pri primerih, kjer občinsko glasilo presega redno prakso in je izrazito pristransko, za sum kršitve volilne zakonodaje, predvsem člena, ki prepoveduje financiranje volilne kampanje s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti ...

Ali je bil v primeru zadnje številke Ljubljana kršen zakon ali ne, pa bodo morale ugotavljati za to pristojne institucije, kot sta to Računsko sodišče in inšpektorat za notranje zadeve, ki jima nameravajo podati prijavo s svojimi ugotovitvami.

"V TI Slovenia smo mnenja, da izkoriščanje sivih con, ki jih ugotavljamo po celotni Sloveniji, še en kazalnik več, ki kaže na pomanjkanje politične kulture v naši državi. Ponovno pa poudarjamo, da bodo o morebitni kršitvi zakona v tem primeru odločale pristojne institucije," je še zapisal Doria.

Podobne zgodbe tudi v drugih mestih in vaseh
Zgodba z domnevno zlorabo občinskega glasila Ljubljana za predvolilno propagando je bila najodmevnejša, ker gre pač za slovensko prestolnico. Vendar so sodelujoči v projektu nadzora transparentnosti lokalnih volitev sorodne kršitve zaznali tudi v drugih slovenskih mestih in vaseh.

Podobna zgodba se je zgodila tudi v mestni občini Koper, kjer naj bi bilo v občinskem glasilu spornih vsaj 30 strani, na katerih so bili objavljeni intervjuji z mestnimi svetniki, ki kandidirajo na listi sedanjega župana Borisa Popoviča, medtem ko drugi kandidati niso bili deležni tovrstne medijske pozornosti.

Prijavo so prejeli tudi iz Tržiča, kjer je bilo v občinski publikaciji objavljeno podobno geslo kot v kampanji aktualnega župana. V Hrastniku pa so občane v predvolilnem času razveselili s predstavitvijo razvojnega programa občine do leta 2020.

Največ kršitev so sicer zaznali pri plakatih, ki morajo biti po novi zakonodaji oštevilčeni in označeni, kdo je njihov naročnik. Plakati so bili pogosto pomanjkljivo označeni, brez naročnika, še pogosteje pa brez zaporedne številke ali pa je bila ta ročno dopisana.

Nekaj nepravilnosti so zaznali tudi na področju zlorabe javnih sredstev in institucij, kot denimo objavljanje občinskih kontaktov na spletni strani kandidata ali uporabo službene elektronske pošte pri kandidatih, ki so zaposleni v javni upravi.

Prejeli pa so tudi prijave "neetičnih dejanj", npr. pošiljanje elektronskih sporočil s predvolilno vsebino od odborov Rdečega križa ali izvajanje kampanje na dogodkih, kot je srečanje gasilcev.

"Civilna družba tokrat prvič izvaja opazovanje volilne kampanje, kar pomeni, da v preteklosti še nikoli ni bilo mogoče primerjati dejanskega poteka kampanje s poročili, ki jih morajo oddati organizatorji kampanj. V prvi vrsti pa bi sami kandidati morali spoštovati načela integritete in seveda veljavno zakonodajo," še opozarja Živa Gobbo s Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta.

Transparency International Slovenia - Društvo Integriteta na podlagi prejetih pritožb glede glasila Ljubljana, ki so ga gospodinjstva v občini prejela 1. 10. 2014, ugotavljamo, da gre za najmanj izkoriščanje sive cone med nedovoljeno in t. i. redno prakso mestne uprave, kar kaže na izrazito pomanjkanje integritete odločevalcev in odgovornih na občinski ravni. Kot se je med to kampanjo izkazalo že večkrat, v predvolilnem času po celotni Sloveniji izhajajo brezplačna občinska glasila, ki imajo nenavadno vsebino, večkrat pa je izrazito naklonjena aktualni občinski oblasti. Pri primerih, kjer občinsko glasilo presega redno prakso in je izrazito pristransko, gre za sum kršitve volilne zakonodaje, natančneje 5. odstavek 14. člena, ki prepoveduje financiranje volilne kampanje s strani državnih organov, organov lokalnih skupnosti itd. Ali je z oktobrsko številko glasila Ljubljana kršilo zakon ali ne, bodo ugotavljale za to pristojne institucije (Računsko sodišče in Inšpektorat za notranje zadeve), katerim bo TI Slovenia podalo prijavo s svojimi ugotovitvami. Ugotavljamo namreč, da se v glasilu pojavlja več kandidatov ene izmed list (6), ki večkrat navajajo to listo, medtem ko drugi kandidati in liste niso predstavljeni v glasilu, to pa nakazuje na neenakopravno zastopanost in možnost dostopa vseh političnih subjektov do glasila. Zaznali smo tudi podobnost med nekaterimi oblikovnimi rešitvami, ki jih uporablja glasilo ter jih hkrati uporablja tudi omenjena lista v svoji kampanji. V oči bode tudi to, da je publikacija skoraj za 55 % daljša, kot so bile v povprečju dolge publikacije v tem letu, kar nakazuje na preseganje redne dejavnosti. Ne strinjamo se tudi z odgovorom urednice, ki smo ga prejeli po e-pošti, da gre za predstavljanje dosežkov v preteklih dveh mandatih, kar naj bi bila redna praksa že v preteklosti, saj je razvidno, da je v oktobrski številki glasila iz leta 2010 bil predstavljen le en pretekli mandat. Razliko pa predstavlja tudi to, da so v takratni številki imeli možnost predstavitve vsi kandidati ter liste. V TI Slovenia smo mnenja, da izkoriščanje sivih con, ki jih ugotavljamo po celotni Sloveniji, še en kazalnik več, ki kaže na pomanjkanje politične kulture v naši državi. Ponovno pa poudarjamo, da bodo o morebitni kršitvi zakona v tem primeru odločale pristojne institucije.

Generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria o glasilu Ljubljana