Kandidature je vložilo 29 Romov, med njimi je osem žensk. Foto: Bogdan Miklič
Kandidature je vložilo 29 Romov, med njimi je osem žensk. Foto: Bogdan Miklič
Romi bi tudi sami morali storiti več

Predsednik Foruma romskih svetnikov pri Zvezi Romov Slovenije Slavko Cener je dejal, da je za romsko skupnost zelo pomembno, da imajo v občinskih svetih tudi svoje predstavnike, saj so tako bolj povezani z lokalno skupnostjo.

Cener poudarja, da so romski svetniki večinoma učinkoviti, predvsem to velja za tiste, ki sodelujejo in se koordinirajo znotraj romske skupnosti, težje je tam, kjer delujejo po svoje.

"Marsikje je ljudi tudi težko prepričati o kandidaturi, saj menijo, da jim ne bo uspelo. Po nekaj mandatih so se razmere zdaj že izboljšale, tudi ponudba kandidatov za občinske svetnike je bolj kakovostna kot v preteklosti," še pravi Cener.

Romi bodo imeli v nekaterih občinah po dva ali tri kandidate, v nekaterih le po enega, vsi pa želijo biti v pomoč Romom tako na področju izobraževanja, infrastrukture in drugje, kjer naletijo na težave.

Dolgoletni romski svetnik Darko Rudaš je povedal, da bodo volitve romskih svetnikov tako potekale v 19 od 20 občin, kjer jim je priznan status avtohtone manjšine. Po njegovih besedah je kandidature vložilo 29 Romov, med njimi je osem žensk.

V občini Grosuplje pa ne bodo volili romskega svetnika, ker ni bila vložena nobena kandidatura, je potrdil podžupan Dušan Hočevar. Zatrdil je še, da so na občini izpeljali vse potrebne postopke in Rome na različne načine obveščali o tem, vendar ni bilo odziva.

Romi bi tudi sami morali storiti več