Kandidata sta Andrej Čas in Matjaž Zanoškar. Prvi je sedanji, drugi pa nekdanji župan. Foto: MMC RTV SLO
Kandidata sta Andrej Čas in Matjaž Zanoškar. Prvi je sedanji, drugi pa nekdanji župan. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Zanoškar
Zanoškar je na soočenju podal veliko obljub, od izgradnje stanovanjskega bloka z neprofitnimi stanovanji do term in razširitve športnega parka. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Čas
Čas je Zanoškarju očital vrsto stvari, med njimi tudi premalo denarja v skladu za neprofitna stanovanja in prevelik dolg občine. Foto: MMC RTV SLO
Soočenje kandidatov spremljajte v živo na našem drugem televizijskem programu. Foto: BoBo

V najmanj številčni mestni občini v Sloveniji s približno 17.000 prebivalci drugega kroga ne bo, saj se za vodilno funkcijo v mestu potegujeta trenutni župan Andrej Čas in nekdanji župan ter poslanec Matjaž Zanoškar.

Andrej Čas, 56-letni inženir fizike, nastopa s podporo skupine volivcev, prav tako tudi njegov protikandidat, 62-letni nekdanji župan, upravni organizator Matjaž Zanoškar.

Bo prevladal Zanoškarjev optimizem ali Časov realizem? Se bomo čez štiri leta kopali v termah ali v jezeru? Bomo gradili hitro cesto ali obnavljali obstoječe?

Zanoškar je v uvodu dejal, da je občina med njegovim vodenjem doživela napredek, zaradi česar so ga za kandidata predlagali volivci. Nasprotno Čas meni, da je bila občina, preden je prevzel njeno vodenje, zadolžena do zakonskih meja. Nato pa so izvedli več komunalnih investicij kot v prejšnjem mandatu, je dejal Čas.

V uvodnem prispevku je bil izpostavljen primer 1,3 milijona evrov vrednega mladinskega centra. 450.000 evrov je namenila občina. Nov objekt že ima resne težave z vdori vode, vlago in plesnijo, zaradi česar bo nujna draga sanacija.

Strokovnjaki so zagotavljali, da bo gradnja prostoru primerna in da podtalnica na uporabo objekta ne bo vplivala, je dejal Zanoškar. Čas pa je dejal, da je bil projekt že na začetku slabo načrtovan in da bo zdaj potrebna sanacija, ki bo morda stala tudi do 200.000 evrov. Čas Zanoškarju očita, da od gradbenega podjetja, ki je objet zgradil, ni zahteval garancij za odpravo napak. V tem primeru garancij niso mogli dobiti, je dejal Zanoškar.

Kdaj nova stanovanja?
Zanoškar poleg delovnih mest obljublja tudi neprofitna stanovanja za mlade družine. Cene naj bi bile primerne za mlade družine, zagotavlja Zanoškar.

Gradnja stanovanjskega bloka v tem trenutku ni mogoče drugače kot z javno-zasebnim partnerstvom, meni Čas. Občina je že sprejela ustrezne odloke, ta projekt pa se bo nadaljeval. Gradnja je srednje nujna, je dejal Čas, ki je Zanoškarju očital, da v skladu za izgradnjo bloka ni pustil dovolj denarja. S 400.000 evri ne moremo zgraditi bloka, je pojasnil Čas.

Terme "v štirih letih"
Delovna mesta bi zagotovil tudi projekt izgradnje term, v katerega je občina vložila že 2 milijona evrov.

Zanoškar obljublja izgradnjo term v naslednjih štirih letih. Investicijo lahko izvede mestna občina, pri čemer bodo poskusili pridobiti tudi evropska sredstva. Stala naj bi milijon evrov, če občina tega denarja ne more zagotoviti, pa je občina "zelo, zelo šibka", je dejal Zanoškar.

Čas obljublja vodni park, kar bi dosegli tudi z evropskimi sredstvi. V tujini nove turistične destinacije ustvarjajo s široko ponudbo, ne samo z rekreacijo in športom, je dejal Čas. Ob termah bi zgradili tudi vso potrebno spremljajočo infrastrukturo. S potencialnim partnerjem se občina že dogovarja, je dejal Čas. Gradnja bi se lahko začela že leta 2016, je dodal.

Termalna voda ni samo za terme, ampak se lahko uporabi tudi za intenzivno kmetijstvo, poudarja Zanoškar. "Konec je čakanja na zunanje investitorje," je dejal. Občina ne bo več čakala, v investicijo bo šla takoj, je dodal.

Čas opozarja, da samo bazen stane 3 milijone evrov, česar si občina ne more privoščiti. Potrebne so nove vrtine, kar pomeni nove stroške, opozarja Čas.

Obljube prenove in gradnje cest
Tema soočenja so bile tudi ceste, ki so v zelo slabem stanju. Zanoškar je bil glede izgradnje hitre ceste že v stiku s poslanci, je dejal. "Koroški poslanci so enotni v tem, da cesta mora biti," meni Zanoškar.

Čas poudarja, da bi morali izvajati pritiske za hitrejše postopke za pripravo dokumentacije za novo državno cesto in za takojšnjo rekonstrukcijo obstoječih cest. "Po desetih letih smo na slabšem, kot smo bili takrat," je dejal Čas.

Več športa
Čas napoveduje tudi razširitev športnega parka, pri čemer omenja pomožna igrišča za nogomet in rokomet ter izgradnjo parka za skatanje in parka za bmx kolesa.

Podobno obljublja tudi Zanoškar. Vse to morajo zgraditi v naslednjem mandatu, je dejal. Čas pa je dejal, da so ti objekti sicer nujni, a je prej treba zagotoviti boljše okolje za tuje in domače investitorje. Omenil je nove obrtno-podjetniške cone in proizvodne inkubatorje.

Zanoškar: Direktor občinske uprave bo nosil hlače
Voditeljica Lea Vornšek je kandidata še vprašala, kdo bo novi direktor občinske uprave. Bo to Lidija Požgan, je vprašala najprej Zanoškarja. "Ne, to bo direktor, torej bo moški, ki bo nosil hlače," je odgovoril, imena pa ni želel razkriti.

Čas je dejal, da je Požganova za zdaj vršilka dolžnosti, na tem mestu pa bo do novega razpisa.

Župansko soočenje – Slovenj Gradec.
Župansko soočenje – Slovenj Gradec.