Lombergar je prepričan, da mora biti znotraj RTV-ja poseben program, namenjen samo kulturi, izobraževanju in znanosti. Foto: MMC RTV SLO
Lombergar je prepričan, da mora biti znotraj RTV-ja poseben program, namenjen samo kulturi, izobraževanju in znanosti. Foto: MMC RTV SLO

Odbor za kulturo DZ-ja je obravnaval prvi delovni dokument o strategiji razvoja RTV-ja za naslednjih pet let.

V dokumentu je poudarjeno, da je namen RTV-ja ohranjanje kulturne identitete, informiranje in izobraževanje, ozaveščanje in obveščanje, razvedrilo in šport ter razširjanje pozitivnih vrednot. Glavni cilj in usmeritev RTV-ja je postati osrednji in zaupanja vreden elektronski medij, največji hram kulture in varuh jezika ter biti ustvarjalna, inovativna, javna, neodvisna visokoprofesionalna in visokotehnološka ustanova, je v predstavitvi strategije poudaril direktor zavoda Marko Filli.

"Razvoj otežen zaradi zavrnitve Širčinega zakona o RTV-ju"
Generalni direktor Direktorata za medije Vojko Stopar je ob predstavitvi razvojne strategije povedal, da so na ministrstvu za kulturo zelo zadovoljni s predstavljenim dokumentom, hkrati pa obžalujejo, da je bil zakon o RTV-ju, ki so ga pripravili, na referendumu zavrnjen, saj je po mnenju ministrstva delovanje in razvoj nacionalke zaradi obstoječega zakona oteženo.

"Stičišče različnih usmeritev in misli"
Direktor televizije Janez Lombergar je povedal, da je RTV največja in najpomembnejša kulturna inštitucija v Sloveniji in da mora zato postati stičišče različnih kultur, veroizpovedi, političnih pogledov in misli. Prepričan je, da mora nacionalka še vbolj slediti svojim temeljnim načelom in ciljem kot do zdaj.

Kulturno-izobraževalni program
Lombergar je izpostavil izobraževanje kot enega izmed najpomembnejših usmeritvenih ciljev javnega zavoda, in če želi nacionalka slediti temu cilju, je po njegovem mnenju nujno, da se znotraj RTV-ja ustvari poseben program, namenjen samo kulturi, izobraževanju in znanosti. To bi morala biti naloga RTV-ja, ne glede na kakršne koli usmeritve in zakon, trdi Lomergar.

Dotaknil se je tudi ponovitev oddaj in navzočim pojasnil, da RTV na ta način dosega večji krog različnih publik. Po njegovih besedah so po zakonu ponovitve vsa predvajanja oddaj, ki so bile ustvarjene v zadnjih 50 letih in ki jih na ta način z vsako ponovitvijo približajo novi generaciji.

"Brez cenzure"
Branko Grims
(SDS) je dejal, da je pravilno, da je velik del dokumenta namenjen novinarski svobodi, ki sledi obstoječem zakonu, toda po njegovem mnenju se kljub temu še kdaj zgodi, da v kakšnem primeru do cenzure vendarle pride, kar je po njegovem mnenju nedopustno.

Generalni direktor zavoda je Grimsu odgovoril, da je in bo proti cenzuri in se bo proti temu boril ter poskušal zagotoviti svobodo izražanja vsem ustvarjalcem RTV-ja, obenem pa je izrazil upanje, da se bodo proti cenzuri bojevali tudi vsi uredniki.