Sklad se imenuje po slovenskem pisatelju, ki je bil tudi profesionalni novinar in urednik časopisa Slovenski narod. Foto: MMC RTV SLO
Sklad se imenuje po slovenskem pisatelju, ki je bil tudi profesionalni novinar in urednik časopisa Slovenski narod. Foto: MMC RTV SLO

Pritiske politike in oglaševalstva lahko zdržim, ker imam denar.

Peter Frankl, direktor in urednik Financ
Večer
3Lan bo prevzel 75 odstotkov Večera - je to odgovorno lastninjenje, se sprašuje novinarka Zvonar Predanova. Foto: BoBo


"Avtonomni slovenski mediji so večinoma kapitalsko podhranjeni, politične mreže pa jih lahko izključujejo iz oglaševalskih tokov,"
je uvodoma izpostavil Tomaž Zalaznik, direktor založbe Nova Revija, na forumu o kakovosti in avtonomiji v novinarstvu, ki ga prireja Sklad Josipa Jurčiča.

Prepričan je, da je skoraj prepolovitev naklade največjih slovenskih tiskanih medijev izraz padca njihove integritete, kar je posledica prav prej omenjenih kapitalskih vplivov. Stanje je primerjal z Nemčijo, kjer naj nekaj poglavitnih medijev zaradi drugačne ureditve in integritete tega padca ne bi doživelo. Novinarji so v naši ureditvi podrejena skupnost, ki se je zaradi eksistenčnih razlogov prisiljena prilagajati tem tokovom. A padci naklad ne ogrožajo obstoja teh medijev, ker politika prek njih unovčuje svoj interes z uporabo oglaševalskih in distribucijskih vzvodov, je prepričan.

"Če si levi ali desni, nisi novinar"
Rajko Gerič, novinar in nekdanji urednik informativnega programa na RTV SLO, je izpostavil velik padec stabilnosti medijskega prostora v zadnjih desetih letih. Prav stabilnost medija in zaposlitve je po njegovih besedah eden poglavitnih dejavnikov za avtonomno ter kakovostno delo. Izrazil je prepričanje, da v novinarstvu nikakor ne bi smeli govoriti o levih in desnih novinarjih, temveč le dobrih in slabih. "Če si levi ali desni, nisi novinar," je dejal.
Tudi on je izpostavil pritisk oglaševalcev kot enega poglavitnih dejavnikov zatiranja svobode poročanja - kar da je dnevno doživljal že na javnem, z naročnino podprtem mediju - kaj je šele s tistimi, ki so popolnoma odvisni od tega denarja, se sprašuje.

Frankl: Tožbe in pritiski medijski vsakdan
"Naj vam opišem svoj delovni dan: sestanek z odvetnikom zaradi tožbe Aleksandra Svetelška, nato pa mediacija, kjer je nasprotna stran Zoran Janković," je začel urednik in direktor Financ Peter Frankl. Pritiski so vsakodnevni, z njimi pa se lahko spopada, ker ima denar - ne on, temveč lastnik, je nadaljeval. Denar pa ima zato, ker se lahko zanese na oglaševalski denar multinacionalk, ki jih lokalne razprtije ne zanimajo, je pojasnil Frankl.

"Nobena politika ne želi prekiniti s tem vzorcem"
Dolgoletna novinarka Večera Darka Zvonar Predan je dejala, da se tovrstna zgodba že dolgo dogaja prav na tem časopisu. Podjetje s številom zaposlenih, ki jih lahko prešteješ na prste ene roke in s skromnim kapitalom - 3Lan -, je dobilo zeleno luč za nakup 75-odstotnega deleža Večera, protestira Zvonar Predanova.
"Nobena vladajoča politika do zdaj ni znala ali ni hotela, najbrž pa kar oboje, razgraditi prevladujoči vzorec nepreglednega lastninjenja in incestnih razmerij iz časa vladavine LDS-a - tudi Janševa ne," je izjavila.

Kdo bo dobil Jurčičevo nagrado?
Forum je potekal dan pred podelitvijo Jurčičevih nagrad - v sredo bodo znana imena letošnjih nagrajencev. Te se sicer po izročilu navadno podelijo na pisateljev rojstni dan 4. marca. Lanska dobitnika nagrade sta bila novinar Financ Stanislav Kovač, ki je nagrado prejel že za leto 1994 (ko je bila ta nagrada tudi prvič podeljena), in novinar RAI-ja v Trstu Ivo Jevnikar.

Pritiske politike in oglaševalstva lahko zdržim, ker imam denar.

Peter Frankl, direktor in urednik Financ