Na vprašanje, ali sta z Erjavcem govorila tudi o podpori predsedniškemu kandidatu na jesenskih volitvah, je Lukšič pojasnil, da je to
Na vprašanje, ali sta z Erjavcem govorila tudi o podpori predsedniškemu kandidatu na jesenskih volitvah, je Lukšič pojasnil, da je to "zadeva, ki teče". Foto: BoBo

Predsednika opozicijske in koalicijske stranke sta govorila o vrsti vprašanj, pomembnih za Slovenijo - o ustavnih spremembah in stališču SD-ja do fiskalnega pravila in sprememb referendumske zakonodaje, o težavah v finančnem sistemu ter gospodarstvu, pa tudi o zapletu glede državne proslave.

Erjavec: Vse organizacije bi morale biti navzoče
"Oba ocenjujeva, da je nepotreben in da bi morale biti vse veteranske organizacije, ki imajo zasluge, da imamo danes svojo državo, navzoče na takšni državni proslavi," je po srečanju povedal Erjavec. Meni, da zdaj ni čas za odpiranje ideoloških tem in razdvajanje ljudi, saj so časi pretežki, zato bi morala biti politika enotna. Njegov obisk pri Lukšiču pa je bil signal v to smer - politika naj stopi skupaj in začne reševati resne težave, je dejal Erjavec.

Lukšič je izrazil zadovoljstvo, da sta se z Erjavcem dogovorila, da se dobijo v širši sestavi še pred parlamentarnimi počitnicami. "Pomembno je to, da sva pokazala, da strogo razločevanje med opozicijo in koalicijo ni potrebno v točkah, ko gre za strateške interese Slovenije," je dejal. Lukšič se bo v prvem tednu julija srečal še z vodstvi NSi-ja, SLS-a in razširjenim vodstvom DL-ja, iz SDS-a pa odgovora na pobudo za srečanje še ni dobil.

"Odločitev o podpori kandidatu bomo sprejeli, ko bo čas"
Dotaknila sta se tudi reforme trga dela, ki jo načrtuje vlada. Lukšič meni, da se je treba na sodiščih učinkoviteje spopasti z ljudmi, ki v podjetjih delajo škodo. "Tu nam ne bo pomagal noben zakon," je prepričan. Erjavec pri tej temi pričakuje konsenz med socialnimi partnerji, ki je predpogoj za uspeh takšne reforme. "Lahko so rešitve dobre, a če niso usklajene, potem takšnih rešitev ne moreš podpreti," je dejal.

Na vprašanje, ali sta z Erjavcem govorila tudi o podpori predsedniškemu kandidatu na jesenskih volitvah, je Lukšič pojasnil, da je to "zadeva, ki teče". Erjavec pa je povedal, da v DeSUS-u o tem poteka razprava in da bodo odločitev o podpori sprejeli, ko bo čas.

"Posledice zakona so velik problem"
Vodstvo SD-ja pa se je srečalo tudi s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije. Kot je po srečanju povedala predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak, so posledice zakona za uravnoteženje javnih financ zelo velika težava. Lukšič pa je dejal, da je vlada pokazala, da prizadevanja predhodnih generacij nič ne pomenijo.

Kožuh Novakova je dejala, da jo je sram, ker jemljejo pokojnine umetnikom, športnikom in 90 let starim borcem, hkrati pa so izvzeli veterane šestdnevne vojne. "Tisti, ki so bili leta v hosti, jim pa jemljejo zdaj, ko najbolj potrebujejo denar," je opozorila predsednica ZDUS-a. Po njenem mnenju se je država zelo osramotila. Kot je dejala, ji je zelo žal, da se njena delovna skupina, ki se s tem ukvarja, ni prej oglasila. Po mnenju Kožuh Novakove gre za tiho lustracijo.

"Vlada misli, da so samo oni in predvsem največja vladna stranka naredili vse, kar je v Sloveniji dobrega, in to je slabo," je bil kritičen Lukšič. Spomnil je na "Maistrove borce, ki so prispevali, da je celotna Štajerska ostala v Sloveniji, partizansko gibanje in TIGR, ki sta prispevala, da je celotna Primorska v Sloveniji." Poleg tega pa imamo po Lukšičevih besedah vrednote, kot so solidarnost, pravičnost in vzajemnost, ki so vsa ta gibanja in Slovenijo postavile na zemljevid sveta. "Ignorirati vse to pomeni, da žagaš vejo, na kateri sediš. Ta vlada tega enostavno ne razume," je dodal.

ZDUS: Sodelovali bomo v vseh skupnih projektih
Po besedah predsednice ZDUS-a so se dogovorili, da bodo sodelovali v vseh skupnih projektih, ob tem pa poudarila, da željo sodelovati z vsako stranko. Kot enega izmed prvih zakonov je omenila zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o volitvah v državni svet, govorili pa so tudi o tem, "da je treba v življenje spraviti zakon o socialnih podjetjih".

Lukšič je prepričan, da SD in ZDUS družijo skupne vrednote, zato so cilji združenja tudi njihovi. Dopušča možnost, da bodo imeli v kakšni podrobnosti različna stališča, "ampak to ne more biti usodno". Prepričan je, da bodo s skupnim delom našli pot, ki bo najboljša tudi za Slovenijo.