Slovenija
(2)
Nevihte z močnejšimi nalivi so v začetku maja na omenjenih območjih povzročile veliko težav, meteorna voda je zalila kletne in bivalne prostore številnih stanovanjskih objektov ter tudi prostore nekaterih podjetij in trgovin. Foto: BoBo

Dodaj v

Majska neurja povzročila za več kot 6 milijonov škode

Vlada se je seznanila z oceno škode, ki so jo povzročila neurja
18. oktober 2018 ob 13:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada se je seznanila s končno oceno škode na stvareh zaradi posledic neurja s poplavami med 4. in 6. majem, ki so zajela koroško, podravsko, pomursko in vzhodnoštajersko regijo. Ta je povzročila škodo na stvareh, ki v 40 občinah skupno znaša 6,005 milijona evrov. Največ je je nastalo na vodotokih.

Škoda na vodotokih znaša 3,61 milijona evrov, na gradbeno-inženirskih objektih 971.100 evrov, na kmetijskih zemljiščih znaša 665.520 evrov, na stavbah 453.875 evrov, na državnih cestah 282.760 evrov in na gozdnih cestah 21.970 evrov, so sporočili po današnji seji vlade.

Ocenjena neposredna škoda skupaj presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za letos oz. 2,903 milijona evrov, s čimer je presežena meja za uporabo sredstev državnega proračuna v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
trdoleska
# 19.10.2018 ob 09:40
Kaj je to škoda na vodotokih? Naravna lastnost vodotokov je, da erodirajo in se po dolinah prestavljajo, da s sabo nosijo naplavine in jih na počasnih delih toka odlagajo, s tem pa prispevajo k spremembi vodnega toka in s tem življenjskega okolja vrst. Je res potrebno zato metati denar za vsako zajedo, ki jo vodotoki naredijo na kmetijskih zemljiščih. Za eno srednje veliko zajedo porabijo cca. 50.000 €, to je toliko denarja, da bi lahko kupili 3 ha travnika ne pa 50 - 100 m2, ki jih z zajedo rešujejo. Poleg tega se vodotok nikoli ne širi. Na enem bregu odnaša, na drugem ustvarja zemljino. Druga pesem pa so zemljišča z objekti in infrastrukturo, čeprav bi se tudi tam dalo kaj storiti. Pri "popravljanju" pa ne smemo imeti v mislih samo enkratni strošek. Vse utrditve brežin je potrebno vzdrževati, če ne jih je potrebno kaj kmalu popravljati - stroški teh ravnanj se ne nehajo oziroma se samo povečujejo.
zapravico
# 19.10.2018 ob 09:26
Koliko denarja bi se prišparalo,če bi država redno skrbela za vodotoke in ne samo za svoje plače.
Kazalo