Za izvolitev potrebujejo kandidati absolutno večino poslanskih glasov, torej najmanj 46. Foto: MMC RTV SLO
Za izvolitev potrebujejo kandidati absolutno večino poslanskih glasov, torej najmanj 46. Foto: MMC RTV SLO
Programski svet RTV Slovenija
Štiriletni mandat se je sicer osmim članom programskega sveta RTV Slovenija iztekel sredi januarja. Foto: MMC RTV SLO/An.Ma.

Državni zbor v imenovanje predlaga Andreja Aplenca, Alojzija Bogataja, Slavka Kmetiča, Žigo Kušarja, Jerneja Letnarja Černija, Leona Oblaka, Mitjo Štularja in Branka Žnidariča.

Za izvolitev potrebujejo kandidati najmanj 46 glasov
Po preteku mandata sredi januarja je prvi postopek imenovanja v DZ stekel 22. marca, vendar je bil neuspešen, saj nobeden od kandidatov ni dobil zadostne podpore. Za izvolitev kandidati potrebujejo absolutno večino poslanskih glasov, torej najmanj 46.

Ker kandidati marca niso bili imenovani, je mandatno-volilna komisija ponovila javni poziv za predloge kandidatov, rok pa se je iztekel 23. aprila. Tokrat se je za člane programskega sveta potegovalo 37 kandidatov.

Nekatere vloge so bile nepopolne
Strokovne službe so iz postopka izločile kandidate, katerih vloge so bile nepopolne. Pri nekaterih je namreč manjkala registracija organizacije, ki je kandidata predlagala. Za Majdo Potrata iz SD-ja in Janija Mödernoferja iz Pozitivne Slovenije je sporno, da organizacij niso pozvali k dopolnitvi vlog. Izločeni so bili namreč kandidati organizacij, ki sicer sodelujejo pri delu DZ-ja in je zanje mogoče preveriti vpis v register društev, sta opozorila opozicijska poslanca.

Člani komisije so za obravnavo na seji DZ-ja pripravili sklep o razrešitvi Jurija Toplaka z mesta člana Državne volilne komisije. Dogovorili pa so se še o kandidacijskem postopku za imenovanje novega člana. Vse štiri univerze bodo pozvali, da do 22. maja predlagajo kandidate za člana DVK-ja iz vrst pravnih strokovnjakov.

Sejo komisije so zaradi začetka proračunske seje DZ-ja prekinili in jo bodo nadaljevali predvidoma v ponedeljek.