Posegi parlamentarnega odbora v avtonomijo zavoda so nerazumljivi, menijo nadzorniki. Foto: MMC RTV SLO
Posegi parlamentarnega odbora v avtonomijo zavoda so nerazumljivi, menijo nadzorniki. Foto: MMC RTV SLO

Zakonodaja namreč državi nalaga dolžnost, da zagotovi institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTV Slovenija ter zagotovi primerno financiranje za izvajanje javne službe, so zapisali v sporočilu za javnost.
Prepoved sklepanja avtorskih pogodb pa je poseg v to avtonomnost tudi zato, ker se RTV financira iz prispevka, ki ga prispevajo gledalci in poslušalci, ter iz prihodkov na trgu. "RTV Slovenija namreč ni neposredni proračunski porabnik," poudarjajo. Ta ukrep že ima negativne posledice na vsebine, opozarjajo.
Posegi brez podlage
Ob tem dodajajo, da je višina RTV-prispevka določena le do 31. 12. 2012, "še naprej pa bodo oteženi pogoji nastopanja na tržišču, ki veljajo od sprejetja zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah, ki je omejil obseg oglaševanja", so zapisali.
Odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino je zavodu tudi prepovedal prodajo delnic Eutelsata, s katerimi RTV financira predvsem svoj tehnološki in tehnični razvoj. Poudarjajo, da ta sklep nima zakonske podlage in pomeni grob poseg v institucionalno avtonomijo javnega zavoda.
Zavod končal v plusu
Še hujši poseg pa za nadzornike predstavlja drugi sklep odbora, ki predlaga predčasno razrešitev nadzornikov, za kar ni temelja ne v zakonodaji ne v Statutu o RTV Slovenija. "Predstavlja pa neprimeren in nedovoljen pritisk na člane Nadzornega sveta," izpostavljajo.
Sklenejo, da je zavod lani posloval z rahlim plusom in je leto končal brez dolgov, kar je v reviziji poslovanja potrdil tudi zunanji revizor družba KPMG. Izpade prihodkov iz oglaševanja, kar je posledica krize, pa je zavod pokril z varčevanjem. "Poleg tega sta se v letu 2011 povečala transparentnost in javnost poslovanja javnega zavoda," še dodajajo za konec.