Policisti so sodelovali kar na 123 protestnih shodih in 13.149 drugih prireditvah. Foto: RTV SLO
Policisti so sodelovali kar na 123 protestnih shodih in 13.149 drugih prireditvah. Foto: RTV SLO
Lani je bilo kazensko ovadenih 17.171 fizičnih in 258 pravnih oseb. Foto: EPA
Razmere na prometnem področju so se nekoliko umirile. Nesreč je bil za 25, mrtvih pa za 27 odstotkov manj. Foto: MMC RTV SLO
Število kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo mamil, je bilo lani višje. Foto: EPA
Kršitev cestnoprometnih predpisov je v preteklem letu bilo 464.061, v več kot četrtini primerov je šlo za prekoračitev hitrosti. Foto: MMC RTV SLO

Uspešnejši kot leta 2007 pa so bili pri njihovem preiskovanju. Preiskanost se je namreč s 43,3 dvignila na 45,1 odstotka. Ovadenih je bilo 17.171 fizičnih in 258 pravnih oseb. Med ovadenimi prevladujejo moški, teh je 84 odstotkov. Največji porast, 7,2-odstotni, so zaznali na Policijski upravi Novo mesto, največji upad pa na PU-ju Maribor. Tam je bilo za 9,4 odstotka manj kriminalnih dejanj.


Manj ubojev, več umorov
Tudi število ubojev je upadlo. Če je bilo leta 2007 21 dokončanih ubojev, jih je bilo leto pozneje šest. S treh primerov na pet pa je naraslo število umorov. Vsa ta dejanja, razen enega uboja, so preiskana.

Manj, za slabih 13 odstotkov, je bilo tudi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Le slaba desetina teh dejanj ostaja neraziskana.

Desetina manj premoženjske kriminalitete
Za dobro desetino pa je bilo manj kaznivih dejanj zoper premoženje - 55.919. Preiskanih ostaja le četrtina. Razen porasta roparskih tatvin, so druge, torej tatvine vozil, drzne tatvine, goljufije, ropi, požigi, vlomi in zatajitve, v upadu.


Upadla je tudi mladostniška kriminaliteta. Mladoletniki so storili 9,4 odstotka od vseh kaznivih dejanj, med drugim so bili v treh primerih osumljeni uboja, v šestih pa posilstva.

S kriminalom 175 milijonov evrov škode
Splošna ocena je, da je bilo pri vseh kaznivih dejanjih povzročenih za 175 milijonov evrov škode, od tega je je bilo za 112 milijonov povzročene pri gospodarskem kriminalu, ki ga je bilo za 6,6 odstotka manj kot leto pred tem. Na tem področju se je največ povečalo število oderuštev, davčnih zatajitev, pranja denarja in oškodovanja upnikov. Vloženih je bilo tudi 18 ovadb zoper 23 oseb zaradi korupcije.

Za kar 22,5 odstotokov več je bilo kaznivih dejanj na področju organiziranega kriminala, za kar 176,8 odstotkov pa je naraslo število (s 112 na 310) primerov računalniške kriminalitete.

Droge zahtevale 24 življenj
Več je bilo tudi kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih mamil, zaradi zastrupitve z njimi pa je umrlo 24 ljudi, leto pred tem še štirje več. Več je bilo tudi prepovedanega prehajanja meje, manj pa ugrabitev, protipravnega odvzema prostosti in ogrožanja varnosti.

Neznanec grozil z napadi
Zanimivo, slovenski policisti so v obravnavi imeli tudi en primer terorizma. Storilec, ki je grozil z napadi na objekte in infrastrukturo, ni znan.

Število kršitev javnega reda in miru se je povečalo za 14,1 odstotka, na 55.209 primerov, sicer pa so policisti sodelovali pri varovanju 123 protestnih shodov ter 13.149 javnih shodov in prireditev.

Spodbudno v cestni varnosti
Še najbolj spodbudni so podatki na področju varnosti v cestnem prometu, kar na policiji pripisujejo odprtju novih odsekov avtocest, uvedbi vinjet, strožjim sankcijam novega zakona o varnosti v prometu in tudi njihovemu učinkovitejšemu nadzoru. Prometnih nesreč je bilo tako za kar četrtino manj, število žrtev prometnih nesreč pa se je zmanjšalo za 27 odstotkov, na 214 mrtvih.

Cestnoprometnih kršitev je bilo za 5,8 odstotka manj - 464.061. Največ, več kot četrtino, je bilo prekoračitev hitrosti.

Tudi mejni incidenti in spori
Dogajali so se tudi mejni incidenti. Teh je bilo pet, trije so se zgodili na tromeji v Murski šumi. Spornih dogodkov na meji je bilo 17. Klicev na številko 113 je bilo 690.858, od tega interventnih niti 30 odstotkov.

Petina več pritožb
Državljani pa so se na delo policije lani bolj pritoževali kot v letu 2007, saj so prejeli za slabo petino več pritožb, torej 797, največ zaradi ravnanja pri kršenju cestnoprometnih predpisov. V 322 primerih so ugotovili, da so policisti ravnali v skladu s predpisi, da ni bilo tako pa je bilo ugotovljeno v 31 primerih.

Največ dela z EU-jem in kraljico
So pa imeli policisti v preteklem letu dosti dela z varovanjem oseb in objektov. V prvi polovici leta jih je najbolj zaposlilo predsedovanje EU-ju, v drugi pa obisk britanske kraljice Elizabete II. ter parlamentarne volitve, ko so morali varovati tako funkcionarje v odhodu kot tiste na novo izvoljene. Kljub temu pa je zasedenih delovnih mest v policiji še vedno premalo, lani le 9.300 ali 338 manj od vladnega kadrovskega načrta. Pri porabi sredstev niso porabili celotnega proračuna. Ko jim je vlada namenila skoraj 300 milijonov, je proračun znašal 312 milijonov, porabili so jih le 307.

Za konec še zanimivost. Nobeden izmed slovenskih policistov ni lani uporabljal strelnega orožja, izstreljen je bil le en opozorilni strel.

Sabina Zonta