Čeprav je študentov vse manj, pa to ne kaže na zmanjšanje zanimanja za študij. Foto: BoBo
Čeprav je študentov vse manj, pa to ne kaže na zmanjšanje zanimanja za študij. Foto: BoBo
Še vedno je največ diplomantov družboslovnih smeri. Foto: BoBo

Na statističnem uradu (Surs) so objavili končne podatke o vpisu v višješolsko in visokošolsko izobraževanje v študijskem letu 2012/13. Ugotovili so, da se je lani v novo šolsko leto vpisalo 97.706 študentov, kar je skoraj 6.300 manj kot v prejšnjem študijskem letu in nekaj več kot 18.000 manj kot v rekordnem študijskem leta 2006/07.

Na višje strokovne šole je letos vpisanih 13.406 študentov, kar je 1.000 manj kot v študijskem letu pred tem. V vse visokošolske študijske programe na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih v Sloveniji pa je vpisanih skupno 84.300 študentov.

Vsako leto manj pa je študentov na visokošolskih strokovnih in univerzitetnih dodiplomskih programih. Teh je trenutno 66.339, letos pa se jih je na omenjene programe vpisalo 7.300 manj kot v lanskem in kar čez 23.000 manj kot v študijskem letu 2007/08. Na podiplomskih programih pa je letos vpisanih skoraj 18.000 študentov.

Vse več rednih podiplomskih študentov
Ob tem se na podiplomskem študiju zelo hitro veča število rednih študentov. Če je delež rednih študentov še pred petimi leti znašal 20 odstotkov, pa je v študijskem letu 2012/13 dosegel skoraj 75 odstotkov vseh podiplomskih študentov. Z Univerze v Ljubljani so nas ob tem opomnili, da gre večji delež podiplomskih študentov predvsem na račun 2. bolonjske stopnje, šele s katero študenti pridobijo isto formalno raven izobrazbe, kot jo je prinesel stari dodiplomski študij.

Čeprav število vpisanih študentov znatno upada, pa tega na Sursu ne pripisujejo manjšemu zanimanju za študij. Delež študentov med mladimi je namreč zadnjih pet let približno enak in znaša približno polovico populacije v starost med 19 in 24 letom starosti.

Družboslovni diplomanti še vedno prevladujejo
Med vsemi diplomanti višješolskega in visokošolskega izobraževanja jih je kar 40 odstotkov končalo študij na področjih družbenih in poslovnih ved ter prava. Četrtina vseh diplomantov pa je končala študij s področij znanosti, matematike in računalništva ter tehnike, proizvodnih in predelovalnih tehnologij in gradbeništva, navajajo na Sursu.

Med vsemi diplomanti visokošolskega študija sta bili skoraj dve tretjini žensk, največ med diplomanti visokošolskega strokovnega in univerzitetnega študija ter magistrskih študijskih programov. Med doktorji znanosti je bilo število žensk in moških lani približno enako, medtem ko so v preteklih letih na tem področju prevladovali moški.