Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijoličast napis
Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijoličast napis "Nikoli Mariborčan". Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Dejanje naj bi zakrivil pred kratkim, ko je na nogometni tekmi v Mariboru nosil majico z napisom "Ich bin ein Mariborčan". Po besedah predlagatelja pobude, mestnega svetnika SNS-a Folka Puconje, je takšno vedenje nespoštljivo zaradi zgodovine mesta, saj je imela nemška zasedba hude posledice za Maribor.

"Gesta gospoda Zorana Jankovića, ki ni kdor koli, ampak je nesojeni predsednik vlade oziroma zmagovalec predčasnih državnozborskih volitev, nas je užalila. To, da nekdo nosi majico z napisom 'Ich bin ein Mariborčan', žali čustva občank in občanov, saj so Maribor večkrat hoteli ponemčiti," je pojasnil.

Primerjava z izrekom ameriškega predsednika Johna Kennedyja v Berlinu po njegovem mnenju ni upravičena, saj ga je ta uporabil v jeziku gostujočega mesta. "SNS in mestni svet sporočata, da je Maribor bil in bo mesto, kjer je pogovorni jezik slovenščina," je dodal.

Tudi številni drugi mestni svetniki so presodili, da je bila omenjena Jankovićeva gesta "podcenjujoča" in "žaljiva", medtem ko so opozicijska SD in nekateri samostojni svetniki sejo protestno zapustili. "Smešno je, da mestni svet razpravlja o tem, kaj kdo nosi na nogometni tekmi. S takšnimi potezami se le še dodatno spodbuja sovraštvo med enimi in drugimi," je dejal samostojni svetnik Gregor Jager.

Pobudo za opravičilo je podprlo dvajset mestnih svetnikov, eden je bil proti, preostali pa niso glasovali ali pa so se glasovanja vzdržali.

Janković se je v sporni majici pojavil na humanitarnem nogometnem turnirju pred dvema tednoma. Pred dnevi pa se je na vhodu pisarne Pozitivne Slovenije v Mariboru pojavil vijoličast napis "Nikoli Mariborčan".

Mestni svetniki so danes zadevo obravnavali v zadnjem trenutku, preden so zaradi pozne ure predčasno prekinili sejo. Točko o dvigu cen komunalnih storitev v Mariboru pa so ponovno preložili na naslednjo sejo.