Slovenija

Poudarki

  • Med državnimi sekretarji v premierjevem kabinetu tudi Damir Črnčec
Marjan Šarec
Miro Cerar je v vladni palači čestital novemu predsedniku vlade: "Vesel sem, da lahko vodenje vlade predam v času, ko gre Sloveniji dobro, Šarcu želim veliko sreče." Foto: BoBo
Nova vlada se je k prvi seji, na kateri so imenovali državne sekretarje, usedla takoj po primopredaji premierskih poslov. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Miro Cerar je dejal, da je vesel, da lahko vodenje države preda v času, ko gre Sloveniji bolje in ni več krize. Foto: BoBo
ministri
Nova vladna ekipa šteje 16 ministrov, dva sta brez resorja. Po štirje ministri prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD-ja in SAB-a, dva so predlagali v DeSUS-u. Foto: BoBo
ministri
Ministri in ministrice so se po izredni seji sešli na prvi seji novoizvoljene vlade. Foto: BoBo
       Ne gre za to, da bi želeli sestavljati vlado za vsako ceno, kot so nam očitali, da se grebemo za oblast. Ne, vlado smo sestavili zato, ker nam je mar za to državo, ker vemo, kakšni so problemi, ker vemo, da so pred nami tudi rešitve.       
 Marjan Šarec po potrditvi 13. vlade
Marjan Šarec
"Besed je bilo veliko, besed je bilo mestoma tudi preveč, zdaj je čas, da začnemo delati," je v izjavi po izvolitvi poudaril Šarec. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Marjan Šarec je najmlajši predsednik vlade do zdaj. Foto: BoBo
Jožef Horvat meni, da bi bilo treba poenostaviti postopke za sestavo vlade, saj je od odstopa Mira Cerarja do sestave nove vlade minilo kar pol leta. Foto: BoBo/Žiga Živulović
V koalicijskih strankah pred izredno sejo niso pričakovali presenečenj. Foto: BoBo/Žiga Živulović
VIDEO
Slovenija ima prvič manjš...
VIDEO
Vlada ne bo imela stotih...
VIDEO
Marjan Šarec je najmlajši...
VIDEO
Slovenija je dobila 13. vlado

Dodaj v

Marjan Šarec v vladni palači že prevzel premierske posle

Poslanci potrdili ministrsko ekipo 13. slovenske vlade
13. september 2018 ob 07:32,
zadnji poseg: 13. september 2018 ob 23:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Miro Cerar je novemu premierju Marjanu Šarcu v vladni palači po potrditvi ministrske ekipe že predal premierske posle in mu zaželel srečo. Vesel je, da lahko vodenje preda, ko gre državi bolje, a se zaveda, da tudi novemu premierju ne bo lahko.

Biti predsednik vlade je velika čast in hkrati zelo velika odgovornost, pa tudi naporno delo, je ob predaji poslov v vladni palači dejal Miro Cerar in dodal, da jim je številne izmed zastavljenih ciljev uspelo doseči, ne pa vseh, ti pa čakajo novo vlado. Treba je nadaljevati dobre projekte iz preteklosti, jih nadgraditi in se spoprijeti z novimi izzivi, je med drugim poudaril.

"V čast mi je bilo, da sem lahko služil našim državljankam in državljanom, da lahko skupaj z ministri iz stranke SMC sodelujem v novi vladi in konstruktivno pripomorem k temu, da bomo šli naprej," je dejal Cerar.

Novi predsednik vlade Marjan Šarec je ob primopredaji poudaril, da vlade pridejo in gredo, ostaja pa država. Napovedal je, da bo njegova vlada v prvi vrsti skrbela za državo, ki ji je zaupana. Prepričan je, da bo vlada, ki jo bo vodil, znala skrbeti za interese državljank in državljanov, da bo znala poskrbeti, da bo v družbi več kulture dialoga, da bo potekala razprava o določenih stvareh, ki se bodo sprejemale, in predvsem, da bomo drug drugega spoštovali.

Potrebni pa bodo tudi rezultati, "saj čim boljši bodo rezultati, boljše bodo živeli državljanke in državljani, ki so nam zaupali to veliko čast na volitvah". Šarec je prepričan, da bo nova vlada pod njegovim vodstvom "učinkovita, operativna in se bo znala ob morebitnih krizah tudi hitro in odločno odzvati".

Na prvi seji izbira sekretarjev
Predaji premierskih poslov je sledila prva seja novoizvoljene vlade. Premier je ob začetku seje svoji ekipi zaželel, da bi delali dobro in učinkovito. Zahvalil se jim je tudi za pripravljenost na delo. Na seji so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev.

Med državnimi sekretarji v premierjevem kabinetu je tudi Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji prvi mož Sove v času druge vlade Janeza Janše. Civilnodružbeno se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem kot prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria. Janšo je sicer pozneje iz zapora izpustilo ustavno sodišče, vodenje odbora pa je Črnčec predal Alešu Primcu.

Generalni sekretar vlade je postal Stojan Tramte. Ta se je v javnosti za krajši čas pojavil leta 2008, ko je bil generalni sekretar tedanjega predsednika republike Danila Türka. Šlo je za afero z najemom letala za predsednikov obisk BiH-a, ki je državljane stal kar 89.100 evrov.

Potem ko se je seznanil z načelnim mnenjem protikorupcijske komisije, da predsednikov urad ni spoštoval načela gospodarnosti, je Tramte zaradi objektivne odgovornosti Türku ponudil odstop. Predsednik republike odstopa ni sprejel, ga je pa po poročanju medijev odneslo mnenje s pridržkom o poslovanju urada, ki ga je septembra 2011 izdalo Računsko sodišče. Tramte je v zadnjem času deloval kot direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vlada je za podpredsednike vlade imenovala ministra za finance Andreja Bertonclja, ministra za obrambo Karla Erjavca, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja.

Poleg tega je vlada razrešila generalna sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter na ministrstvu za kulturo. Na šolskem ministrstvu bo Bruna Rednaka kot vršilec dolžnosti generalnega sekretarja nasledil Mitja Blagajne. Na kulturnem ministrstvu pa bo Darjo Hrga zamenjal vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Bojan Kurež.

Obenem je vlada danes sklenila, da bodo – tako kot do zdaj – redne seje vlade praviloma potekale ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih.

Primopredaje na posameznih ministrstvih bodo potekale v naslednjih dneh.

Najmlajši predsednik vlade do zdaj
Poslanke in poslanci so s 45 glasovi za in 34 proti potrdili ministrsko ekipo 13. slovenske vlade, ki jo bodo sestavljali LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Prvo manjšinsko vlado v zgodovini samostojne Slovenije 40-letni prvak LMŠ-ja Šarec prevzema kot najmlajši premier do zdaj.

Ministri in ministrice so pred DZ-jem prisegli, da bodo "spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije".

Premier Šarec je v prvi izjavi po potrditvi nove vlade poudaril, da so novoizvoljeni ministri in ministrice vešči svojega dela, in dodal, da bo vlada začela delati takoj. "Prioriteta vlade je zdravstvo, gospodarstvo in obrambno-varnostni sistem. Prva diplomatska pot bo v Salzburg, nato Bruselj, sledile pa bodo slovenske sosede, ker se tako spodobi," je povedal Šarec.

Poslanci Levice so se glasovanja vzdržali
Za izvolitev 13. slovenske vlade so glasovali poslanci LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a, ki bodo tvorili vladno koalicijo, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih manjšin. Proti so glasovali poslanci SDS-a, NSi-ja in SNS-a. Matej Tonin (NSi) in Anja Bah Žibert (SDS) se glasovanja nista udeležila.

Poslanci Levice so se medtem glasovanja vzdržali, saj so s strankami koalicije sklenili dogovor o sodelovanju, v skladu s katerim njihovi poslanci ministrskim kandidatom niso smeli nasprotovati. Ker pa imajo pomisleke do nekaterih ministrov, jih tudi niso podprli.

"Vladna ekipa je resna ekipa"
Šarec je sicer ob sklepnem dejanju oblikovanja 13. vlade opozoril, da je vladna ekipa resna ekipa, ki je šla v politiko, da "nekaj naredimo". "Danes sedijo pred vami kandidati, ki so pripravljeni biti tarča napadov, imeti neprespane noči, se usklajevati in predvsem delati za doseganje rezultatov. Če se izrazim športno, nogomet brez doseženega gola ne upraviči pričakovanja," je nadaljeval in dodal, da je pač lažje opazovati in kritizirati kot pa nekaj narediti.

Dotaknil se je tudi odzivov javnosti, ki so različni: "Če predlagaš nekoga, ki je že opravljal funkcijo, potem so tu očitki o kontinuiteti. Če postaviš novo ime, ne potihnejo vprašanja o usposobljenosti. V demokraciji nikoli niso vsi zadovoljni, včasih nihče. Za demokracijo smo lahko hvaležni, da lahko kritiziramo vse povprek, ne da bi se bali posledic. Vendar s tem ni uspeha."

Med prioritetami svoje vlade je na prvo mesto postavil reševanje težav v zdravstvu. "Nujno je skrajšati čakalne vrste," je dejal in naštel, da so "finance, strokovnost in sodelovanje ključni za reševanje ključnih problemov".

Premier Šarec je tudi omenil odstranjevanje administrativnih ovir, ki onemogočajo učinkovito delovanje sistema: "Moramo pisati zakone in zakonske akte, ki jih je mogoče izvajati v praksi, drugače pa stopiti korak nazaj in jih popraviti."

Gospodarstvo in javni sektor z roko v roki
"Vztrajati moramo na poti izboljšanja razmer. Mnogo preveč se je govorilo o davkih in gospodarstvu, v smislu, da bo ta vlada uničila podjetniško pobudo in ustvarila Venezuelo. Nikoli in nikdar. Naša država je vedno skrbela za gospodarstvo, včasih bolj, drugič manj uspešno," je pojasnil v nagovoru.

Opozoril je še, da morata javni sektor in gospodarstvo delati z roko v roki, ne pa drug drugega zmerjati in gledati postrani. "Naš koncept ni koncept ZDA, kjer vse temelji na zasebnih storitvah, zato ne moremo dajati primerjav. Gre za drugačno ureditev. Zato so davki drugačni," je še navedel.

Dotaknil pa se je tudi varnostnih in obrambnih zadev ter pri tem omenil tudi nedavni postroj Šiškove Štajerske varde. "Priča smo različnim oblikam hujskanja in postrojem, ki ne spadajo v demokratično ureditev. Kdor želi služiti domovini, sočloveku, ima na voljo dovolj oblik sodelovanja. Paravojaške strukture niso odgovor na vprašanja varnosti in obrambe države," je še opozoril novi predsednik vlade.

Poslanske skupine zaskrbljene glede davkov, zunanje politike, zdravstva in pokojnin
Po Šarčevem nagovoru so stališča do nove vlade predstavili predstavniki poslanskih skupin. Janez Janša iz SDS-a je bil v svojem nagovoru do koalicije petih strank v sodelovanju z Levico zelo kritičen, zadnjo je označil za "nadkoalicijsko stranko". "Izračunajte, koliko mesecev boste porabili za to, da boste ta partnerski projekt sploh spravili do procedure." Vsi se bomo postarali, preden boste sprejeli kak ukrep, je Šarcu rekel Janša. Mi seveda te vlade ne bomo podprli, zasledili smo nekaj iskrenih namenov pri kandidatih za ministre, a če potegnemo črto, je vse skupaj bolj uborno, je svoj govor sklenil Janša in dodal, da se boji, da bomo spet poslušali mantro o stabilnosti, ki jo je izumil predsednik prejšnje vlade, češ da je njen največji uspeh samo to, da je.

Podobno kot Janša je Jožef Horvat iz NSi-ja izrazil pomisleke na področju gospodarstva. Dovolj je politike, ki omejuje tiste, ki bi radi več, je dejal Horvat in poudaril beg visoko izobraženih in podjetnih Slovencev, medtem ko k nam po njegovih besedah iz drugih držav prihajajo slabo izobraženi. Glede zunanje politike je dejal, da uravnotežena zunanja politika za Slovenijo ne more biti enako število obiskov v Rusiji in ZDA, saj smo včlanjeni v Nato in EU, ki predstavljata glavni zunanjepolitični okvir Slovenije.

Zmago Jelinčič iz SNS-a pa je uvodni nagovor Marjana Šarca opisal kot idealističnega, saj dvomi, da se bo kaj izmed obljubljenega uredilo. Prepričan sem, da bo premier hotel kaj narediti, a ga bodo "stari mački" pri tem ovirali, je rekel Jelinčič, ki ga v prihodnji vladi najbolj moti vloga Mira Cerarja kot zunanjega ministra, ki mu v preteklem mandatu očita slabe rezultate v diplomaciji s Hrvaško.

Franc Jurša iz DeSUS-a se je odzval na kritiko Jožefa Horvata, ki je dejal, da je proces oblikovanja vlade v Sloveniji predolg. Po mnenju Jurše je koristen, saj omogoča sestavo dobre ekipe, tudi z zamenjavo katerega izmed kandidatov, kot se je tokrat zgodilo s kandidatom za ministra za javno upravo. Sicer pa je kot član nove vlade obljubil popravo krivic, nastalih med gospodarsko krizo, dvig pokojnin in izplačevanje regresa upokojencem, več prostora v domovih za starejše in vzpostavitev demografskega sklada.

"Ko smo v vladnih pogajanjih dobili zagotovilo, da bo nova vlada dvignila odstotek za odmero pokojnin, smo bili prvi, ki smo Šarcu obljubili vseh pet poslanskih glasov," je dejal Andrej Rajh iz SAB-a in dodal: "Po podpisani koalicijski pogodbi smo prepričani, da dobivamo dobro vlado, ki bo delala v dobro ljudi."

Igor Zorčič iz SMC-ja se zaveda, da je seznam izzivov nove vlade zelo dolg, čeprav je država v dobri gospodarski kondiciji. Med drugim je poudaril zdravstvo, pogajanje s sindikati, prekarno delo. Poudaril je nujnost vzpostavitve strpnosti v družbi in dejal, da Slovenija ne potrebuje politike, ki spodbuja razredni boj, in ne servilnosti tistih, ki so že prišli do moči, je dejal Zorčič. Dodal je, da SMC podpira novo vlado. "Čas je pravičen razsodnik in ne dvomim, da si bomo pretekli mandat vlade zapomnili po tem, da je premec obrnila v pravo smer."

Matej Tašner Vatovec iz Levice meni, da so volivci na volitvah zavrnili hujskaštvo in podprli kakovostne javne storitve s tem, ko so večino glasov namenili levi opciji. Prvi preizkusni kamen za novo vlado pa bo imenovanje guvernerja Banke Slovenije, je prepričan Vatovec, ki upa, da tu vlada ne bo šla nasproti desnici, tako kot se ji približuje pri obrambi in zunanji politiki. "A ne odpirajte še šampanjcev," je desnici dejal Vatovec, ki je pojasnil, da vlade ne bodo podprli ter da ji bodo pod prste gledali predvsem na področjih dela in okolja.

"V Sloveniji je za vsakega mogoče najti napake, težje pa je najti dobre lastnosti. Kljub razburjenju glede obdavčenja kapitala trdim, da je ta koalicijska pogodba dobra," je prepričan Matjaž Han iz SD-ja, saj po njegovem mnenju kaže smer rešitev za ključna vprašanja v Sloveniji. O sporu med Levico in gospodarstvom pa je dejal, da ustrahovanje, da bo gospodarstvo zdaj v težavah, ni bilo primerno, saj vlada ni niti še nastopila.

V demokraciji vsak zastopa svoje interese, nekomu so bližje številke, drugim delo z ljudmi, nekateri zaupajo bolj izkušnjam starejših, drugi v mladostniški nagon, eni v javnem sektorju vidijo razvoj, drugi v gospodarstvu, je dejala Jerca Korče iz LMŠ-ja in dodala: "Med seboj se bo treba poslušati." Zavedamo se, da moramo ustvariti ugodno okolje za gospodarstvenike, a dodano vrednost ustvarjamo vsi, medicinska sestra, novinar, učitelj, ulični glasbenik, je naštevala Korčetova in sklenila, da je pot napredka v usklajevanju in sodelovanju, način delovanja pa naj gleda širše od teh štirih let.

Felice Žiža je dejal, da sta poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti pripravljena podpirati dobre projekte te vlade. S Ferencem Horvatom se zavedava, da nas čaka odgovorno delo in sodelovanje, je rekel Žiža, ki novi vladi želi veliko uspeha.

Pričakovanja poslancev pred izredno sejo
V koalicijskih strankah pred izredno sejo niso pričakovali presenečenj. Miro Cerar, ki je vodenje vlade predal Šarcu, sam pa je prevzel zunanje ministrstvo, je bil pred sejo optimističen in ni dvomil, da ga bo na mestu predsednika vlade nasledil Šarec.

Pred izredno sejo so pričakovanja glede 13. slovenske vlade komentirali tudi nekateri poslanci. Podobno kot Cerar tudi Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD-ja, ni pričakoval presenečenj, saj je bil prepričan, da bo vlada potrjena, a hkrati se zaveda, da bo zahtevneje sprejemati odločitve, saj bo potrebnih več kompromisov. Tudi Franc Jurša (DeSUS) je povedal, da bo sodelovanje v manjšinski vladi zagotovo napornejše, vseeno pa je na neki način vesel izziva sodelovanja v prvi manjšinski vladi v Sloveniji.

Poslanka NSi-ja Ljudmila Novak je že pred začetkom seje povedala, da bo NSi glasoval proti tej vladi, vseeno pa si kot državljanka želi, da bi vlada naredila čim več dobrih potez. Dodala je, da lahko vlada, če bo predlagala nekaj dobrega, kar bi bilo koristno za državljane, računa tudi na podporo NSi-ja.

G. C., La. Da., G. K., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
handb
# 13.09.2018 ob 09:14
Sreco si moras zasluziti, ne pride sama od sebe..treba bo delati, ne pa pametovati in gledati, kako se kaj pobrat...
gresin
# 13.09.2018 ob 09:15
S pomočjo glasov bleferjev stranke Levica - oni sicer pravijo, da vlade ne bodo podprli, proti pa tudi ne bodo. Lažnivi kljukci - s tem, da se uzdržijo držijo štango takim, za katere so zatrjevali, da jih ne bodo podprli.

Kako je že bilo s tisto njihovo obljubo "poslance na minimalce"?
Lahko tovarišu Kordešu govoriti o Venezueli in se zavzemati za dvig minimalca, konec meseca pa pobasat v žep 3K €. Dajte jih tisti na minimalcih, ki jim verjamete, prosit za pomoč - sigurno vam bodo dali del svoje plače - da boste vsi enakopravni.
pepar
# 13.09.2018 ob 09:51
Saj ne da bi bil ravno vraževeren,samo trinajstega potrjevat trinajsto vlado po vrsti,te pa malo stisne.
krumpek
# 13.09.2018 ob 09:54
Novi obrazi, nova generacija - tako kot je Šarec obljubljal.

Erjavec, Bratušek, Židan, Katič, Kociper, Moderndorfer.....jao
protimm.c
# 13.09.2018 ob 09:38
bog vam pomagaj (jaz sem ze leta v avstriji)
sinclair
# 13.09.2018 ob 09:48
Eni res pričakujejo od žabe, da bo pela kot slavček.
Slikca je prava. Rokice, k se stegujejo v marmelado. Vsi nasmejani vsi srečni.
Jutri, jutri bo nov dan.
OMNIC
# 13.09.2018 ob 08:38
Srečno! V teh razgibanih časih boste potrebovali tudi srečo. In odločnost in razumevanje ljudstva.
cebelicam
# 13.09.2018 ob 09:41
Nova vlada stari obrazi, ki ne bodo naredili ničesar novega.... že izbira ministrov je katastrofalna
brode
# 13.09.2018 ob 09:38
Danes bo potrjena še ena reciklirana vlada. Stari obrazi v novi preobleki!
TIGR
# 13.09.2018 ob 09:55
Ko ti oblastniki prodajajo za kvazi strokovnjake (ministre) kalibre ala Bandelli in podobni, veš da se piše novo poglavje za Butalce II. del...
alcatraz
# 13.09.2018 ob 15:33
Najbolj perverzno pa je usajanje tistih, ki so že vladali, pa so slabo vladali, oz. niso njihove vlade niso dale nobenih omembe vrednih pozitivnih rezultatov!
Srečno, Marjan Šarec. Sicer nisem tvoj volivec, a ti iz srca privoščim, da ti uspe narediti nekaj pozitivnega in dobrega v skupno dobro nas vseh!
pina1
# 13.09.2018 ob 10:32
Blagor nam ! Danes prevzemajo oblast naši najboljši politiki....
Šarec; dolgoletni izkušeni politik, uveljavljen tako doma kot zelo spoštovan v Evropi in svetu; velik strateg ..
Židan : cenjeni bivši kmetijski minister, zaščitil slovenske znamke, poskrbel , da je Slovenija 90 procentov v samooskrbi
Erjavec: pred časi najboljši obrambni minister, slovenska vojska med najbolje usposobljenimi vojska mi v svetu
Cerar : odločen bivši predsednik vlade, avtoriteta med politiki, ki spostuje ustavo in pravno zakonitost
Fakin: popeljal ob pomoči zdravstvenih ministrov Slovenijo do razcveta zdravstva, zdravstva, kjer je vsak bolan človek takoj obravnavan v skladu z Hipokratovo prisego, Slovenci smo med najbolj zdravimi prebivalci tega planeta
Katič : tako usposobljena, da ji tudi Mac Gyver ne seže do kolen. Spozna se na vojsko, se bolj na policijo in sodstvo. Težko najti v Sloveniji sposobnejšo žensko...
Bratušek : ob njej pa res vsak lahko zardeva, tako inteligentna in poštena, da ji z lahkoto lahko zaupamo najtežje in najobčutljivejše zadeve....
Blagor nam , Slovencem, da imamo tako sposobne politike, lahko nam jih zavida ves svet...
feribert
# 13.09.2018 ob 09:46
protimm.c

# 13.09.2018 ob 09:38
bog vam pomagaj (jaz sem ze leta v avstriji)
_______________________________

Bog (pisano z velikim :) ) pomaga dobrim ljudem, a ne.
Prepričan pa sem, da samo Bog ni dovolj, tudi v Avstriji! Je treba delat! Tako kot bo delala tudi nova vlada!

Pa srečno!
glasnost
# 13.09.2018 ob 18:58
Komik na oblasti. Joj me ne.

No, ja ... Raje vidim, da me premier spravi v smeh kot pa v jok.
vranek
# 13.09.2018 ob 16:22
Vlada, cim boljse delo, v dobro vseh nas!
Churchill W.
# 13.09.2018 ob 11:20
"Če predlagaš nekoga, ki je že opravljal funkcijo, potem so tu očitki o kontinuiteti. Če postaviš novo ime, ne potihnejo vprašanja o usposobljenosti. V demokraciji nikoli niso vsi zadovoljni, včasih nihče Za demokracijo smo lahko hvaležni, da lahko kritiziramo vese povprek, brez da bi se bali posledic. Vendar s tem ni uspeha,"

Eh, NI TEŽAVA v kontinuiteti! TEŽAVA JE v tem kdo to kontinuiteto predstavlja in ali si jo resnično zasluži na podlagi v preteklosti dobro opravljenega dela!
Nihče ni popoln, vsak se lahko zmoti, naredi napako..... ampak imeti kontinuiteto v ERJAVCU pa milo rečeno posmeh nam, ki vas plačujemo! Človek je 3x padel na izpitu ministrovanja!
Okolje - odnesle so ga kante
Obramba - afera Patria (kot minister ni imel pojma kaj se dogaja....ja, potem pa svizec zavije čokolado)
Zunanje Ministrstvo - prisluhi, arbitraža, predolg jezik......
alcatraz
# 13.09.2018 ob 15:35
"Janša je namignil, da ima koalicijska pogodba komunistični predznak.."

Ta zganja paranojo, značilno za zda skozi celotno hladno vojno.
Namišljeni sovražnik.
Drugače pač ne zna.
GoodFella
# 13.09.2018 ob 13:38
Malo tečno je že to spinanje Levice in igranje nedolžne neveste, da vlade ne bodo podprli. Z vzdržanjem pri glasovanju jo de facto bodo podprli. Če bi ji nasprotovali, bi glasovali proti...
hjkl
# 13.09.2018 ob 10:15
sami novi obrazi butale
alcatraz
# 13.09.2018 ob 15:37
Janša je za tišlerja profesor doktor! Zdaj pa talat minuse!

V čem pa je profesor?
V najemanju pufov po nesramno visokih obrestnih merah?
V ZUJFarjenju, ki je skorajda sestrelilo kompletni javni sektor?
Ok, ne bomo o pralnicah denarja in laganju o izvoru premoženja. Tu pa verjamem, da tišlerja nese 100 %
feribert
# 13.09.2018 ob 13:04
Reto

# 13.09.2018 ob 12:58
Janša je za tišlerja profesor doktor!
__________________________________

Zate pa verjetno BOG :)
jurlin
# 13.09.2018 ob 16:17
Že zaradi destruktivne desnice želim tej vladi uspešno štiriletno vladanje.
jurlin
# 13.09.2018 ob 16:07
Storiti je treba vse, da se v Sloveniji prepreči, da bi kdajkoli strupeni janševi nacisti in on sam prišli na oblast.
ketner
# 13.09.2018 ob 16:33
Ogabno in že kar demonsko je kar počnejo SDS verniki. Razumem jih saj ne morejo biti drugačni od svojega vodje. Pa ne bo nič pomagalo. Lasten strup bodo pili naslednja 4 leta.
Srečno nova vlada.
Ples
# 13.09.2018 ob 16:19
@V_n_u_k
... da se SDS oziroma njen predsednik g.Janez Janša , ni potrudil , da sestavi vlado . Vsi dobro vemo, da so ga vse stranke prejšnjega trojčka in druge že ne sami soočenjih izločale iz igre . Tudi ni res, da ni povabil vseh liderjev strank na sestanek, toda ni jih bilo ...

Te ni bilo v Sloveniji?
Janša je poslal strankam enkrat samkrat vabilo po mejlu za sestanek, potem pa še preklic tega vabila. To je vse, kar je naredil v skoraj 3 mesecih - temu ti rečeš trud?
Ples
# 13.09.2018 ob 19:06
Ampak Janša si ni mislil, da bo prišlo do današnjega razpleta.

Ful strateg pa to.
deželan
# 13.09.2018 ob 11:19
Vladi je potrebno zaželeti srečo saj smo od tega v pretežni meri odvisni vsi.

Kašne rešitve bo ponudila pa je drugo vprašanje. Ali bo ubrala nadaljevanje poti izkoriščanja sodržavljanov in večanja koristi državnemu aparatu ali bo ubrala pot racionalne države.

Ker je sestavo vlade omogočila stranka Levica, ki ima v svojih vrstah predstavnike uslužbencev javnega sektorja katerih zastopnik je ta stranka je pričakovati, da jim bo ugodila slednim in le večala dajatve ter zagotavljala vedno večjo porabo.

Obljubljajo se večji davki na nepremičnine, večji davki na na dobičke, večji davki na ustvarjeno.

Obljublja se tudi večje porabe tistih, ki živijo od pobranih davkov.

Kaj pa nas učijo dobre prakse po svetu ?

Če bi se radi primerjali z boljšimi recimo z Avstrijo, bi morali imeti kar 1/3 manj zaposlenih v javnem sektorju in nebi bilo potrebno prav nič večati davke le te ljudi se mora prezaposliti v realni sektor. Kaj takega ni v prid Štruklju vidnem članu Levice kajti ta sindikat si gradi dobre plače ( imajo večje plače od predsednika države ali vlade) ravno z večanjem članov to je večanjem števila zaposlenih v javnem sektorju.
Za koga se bo borila ta vlada ... za delavce ali za uradnike ?
makoshark
# 13.09.2018 ob 17:43
Žan Mahnič iz SDS-a je dejal, da mu gre na smeh, ko vidi vladno ekipo, saj se slogan LMŠ-ja "čas je za novo geneacijo" po njegovih besedah ni ravno uresničil. Gre za vlado "globoke države, ki bo nadaljevala vse slabe prakse", je izjavil.

Marsikomu gre na smeh vsakič, ko zagleda tvoj obraz. Žan, povedi nas!
Ples
# 13.09.2018 ob 15:26
Prav želim vladi, da je uspešna!
Ker teh sds-ovcev ni za gledat, resno.
kurirka
# 13.09.2018 ob 12:53
anibidar@Maneken in komedijant bosta vodila državo.

Kje vidiš kakšnega manekena, ne vem, kar se tiče (bivšega) komedijanta Šarca, pa je še vedno boljši od lažnivca in prevaranta, ki je bil druga možnost.
Janček
# 13.09.2018 ob 10:27
Ne pozabit, da moraš bit za humorista inteligenten.

Ko smo že pri tem, povejte mi vsaj za enega "desnega" šaljivca... ali pa vsaj en dober desničarski vic, če obstaja.


Inteligentni humoristi se ne delijo na leve in desne, oni se iz teh delitev ravno norčujejo in jih s svojim humorjem tudi presegajo. Tako da so tudi (samo)deklarirani levi humoristi glupi vsi po vrsti ;)
SKing
# 13.09.2018 ob 10:24
galoper - veš, problem JJ-ja je en povsem drug. Če bi ljudje želeli JJ-ja za premierja, bi se to zgodilo tudi tako, da bi druge desne stranke dobile več glasov. Tako pa je prišla v parlament NSi, glede SNS pa tako vemo, koliko je ura. SLS je tako ali drugače že pozabljena zgodba vsaj kar se dotika njihovega "prihoda" v koalicijo.

Zakaj je SDS zmagala te volitve? Ker je na levem polu nastalo drobljenje strank - volivci, ki volijo LMŠ, SMC, SD in SAB so praktično isti volivci. Če bi omenjene štiri stranke tvorile eno stranko, bi te volivci volili le-to. V tem primeru bi takšna stranka na volitvah dobila 38 glasov, s čimer bi tudi "tehnično" premagala SDS, ki je dosegel 25 glasov.

V politiki pa moraš sestaviti koalicijo več strank - tako je v slovenskem sistemu, mi nismo ZDA. In če tega nisi sposoben, pač ne vladaš.

To je dokaj podobno kot nogomet. Če bi v nogometnem klubu Maribor v letih, ko je bil v najboljši formi (2014-2017), igral C. Ronaldo, ali bi Maribor dobil ligo prvakov? Ne, nikakor. Morda bi prišel v 1/8 finala lige prvakov, morda celo v 1/4 finale (v primeru ugodnega, ampak res ugodnega žreba), ampak proti Barceloni, Bayernu, Realu, Paris SG etc. pa ne bi imeli nobenih možnosti, saj ne moreš zgolj z enim nadstandardnim in ostalimi povprečnimi igralci osvajati lovorik.

To se je zgodilo SDS-ju. In še se jim bo dogajalo, dokler bo njihov predsednik JJ.
Lion007
# 13.09.2018 ob 09:52
Komik na oblasti. Joj me ne.
K_ris
# 13.09.2018 ob 14:20
Vidim, da je bil JJ v parlamentu. Naslednjič bo verjetno spet, ko se bo vlado rušilo (ob kakšni interpelaciji ministra).
aanton
# 13.09.2018 ob 09:56
potrjevanje nove katastrofe.......No 13.........
ms18
# 13.09.2018 ob 09:36
Zato, ker ima nekdo visoko plačo, se ne more zavzemat za višjo plačo navadnih delavcev? Tega nisem nikoli razumel.
STRD
# 13.09.2018 ob 21:00
Kako lepo je bilo vrjeti leta 1991....
Kaj so naredil iz te lepe domovine....
Joker
# 13.09.2018 ob 19:15
Karolina, matematika ti šepa.45+34 je 79. Skupaj z 9 vzdržanimi iz Levice je to 88.
garmond
# 13.09.2018 ob 18:54
Janša, ti boš res ostarel v politiki. Večni...
Homer.
# 13.09.2018 ob 17:37
Žan Mahnič...
Ha ha, ha...
To je tisti ki je šel s črno kravato v Washington "na pogreb"!
orglar
# 13.09.2018 ob 16:49
Samo Janše v vladi nikoli več. To bi bilo najslabše kar nas lahko doleti.
KLIPAN
# 13.09.2018 ob 15:00
Sicer pa želim vladi in Sloveniji vse najboljše, naj se nadaljujejo sedanji gospodarski trendi in vse bo ok.
božo1
# 13.09.2018 ob 13:14
V naprej vem koga moram preslišati, da si ne pokvarim dneva, Šarec pa je v svojem nastopnem govoru bil odličen, ki vzbuja smelo zaupanje.
Captain_America
# 13.09.2018 ob 12:24
Jao, Janša ima svoj monolog že 20minut, pa kdo to posluša?!? Zarote, lobiji, kraja... sikat je začel v prvi minuti, negativec totaln. Pomoje ima tipo resne težave sam s sabo, s stranko, s političnimi nasprotniki, z vsemi.
Blue-Star
# 13.09.2018 ob 11:07
Celo tako težko, breme da je moralo 5 poraženih strank skleniti pakt z populisti da so se prerinili na oblast. Zdaj pa reveži prevzemajo to težko breme in se žrtvujejo za ljudstvo.
Kouvran
# 13.09.2018 ob 10:00
Kaj se Erjavec tam slika,
ali brez njega res ne gre?
zala10
# 13.09.2018 ob 09:50
A je kaj novega glede vlade v senci? Zaenkrat so znani le mandatar (Janez), obrambni minister (Šiško) in minister za Slovence po svetu (Časar).

He. he. Duhovito. No,. pa saj niti ni tako slabo, v primerjavi z vlado na soncu: mandatar (Serpentinšek), obrambni minister (Khjavelj) in minister za Slovence po svetu (Česnikov ata). :)))
nikita1970
# 13.09.2018 ob 21:11
Sindikat šolnikov jim je za dobrodošlico odmrznil stavko!
glasnost
# 13.09.2018 ob 19:08
Tretjič se je zgodilo, da stranka, ki je na volitvah dobila največ glasov, ni sestavila vlade: prenovljeni komunisti 1990, Pozitivna Slovenija 2011 in SDS 2018.
Ples
# 13.09.2018 ob 18:28
Logar se mi je zdel še kar normalen v tej stranki, pa vidim, da se tudi on spreminja v Janšo.
Kazalo