V SD-ju se bodo na volilni kongres 13. aprila podali po tem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico Dominiko Švarc Pipan in glavnega tajnika Klemna Žiberta. Foto: BoBo
V SD-ju se bodo na volilni kongres 13. aprila podali po tem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico Dominiko Švarc Pipan in glavnega tajnika Klemna Žiberta. Foto: BoBo

Klemen Žibert je s funkcije glavnega tajnika stranke SD odstopil po izbruhu afere sodna stavba na Litijski cesti. Takratna pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan mu je namreč očitala, da se je vmešaval v posle na pravosodnem ministrstvu. O tem, da naj bi bil med evidentiranimi kandidati za vnovično zasedbo mesta glavnega tajnika, poroča časnik Delo.

Sorodna novica Med evidentiranimi kandidati za vodenje SD-ja ob Fajon neuradno tudi Prednik, Frangež in Goršek

Žibert je naknadno sporočil, da so ga kot kandidata predlagali člani SD-ja iz vse Slovenije, tudi iz vrst Mladega foruma, a je ob tem poudaril, da se za mesto glavnega tajnika na volilnem kongresu ne namerava potegovati. Evidentirani kandidati morajo namreč za to, da bi na kongresu dejansko kandidirali za funkcije, dati soglasje.

Nabor evidentiranih kandidatov, ki se bodo 13. aprila na izrednem volilnem kongresu potencialno potegovali za vodstvene funkcije v stranki SD, je sicer velik. Poleg 22 kandidatov za predsedniško funkcijo in 42 kandidatov za mesto glavnega tajnika je namreč za štiri podpredsedniška mesta evidentiranih 56 kandidatov, za 16 voljenih članov predsedstva 188 kandidatov, za predsednika oz. predsednico nadzornega odbora 32 kandidatov, za člane nadzornega odbora pa 64.

Koliko kandidatov od evidentiranih se bo na kongresu dejansko potegovalo za vodilne funkcije v SD-ju, bo znano prihodnji teden. Čas za to, da podajo soglasje h kandidaturi, imajo predlagani kandidati namreč torka, je odločila kandidacijska komisija.

Veliko evidentiranih za funkcije v SD-ju

Han: V primerjavi z drugimi strankami lahko v SD-ju kandidata predlaga vsak član

"Velik odziv članstva SD-ja v procesu evidentiranja je znak organiziranega, motiviranega in aktivnega članstva, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo, položaj in delo Socialnih demokratov v prihodnosti," so prepričani v stranki.

"Mi imamo v primerjavi z drugimi strankami tak sistem po statutu, da lahko vsak član stranke predlaga vsakega za neko funkcijo," je številčnost evidentiranih kandidatov pred sejo vlade komentiral dolgoletni član SD-ja in gospodarski minister Matjaž Han. Po njegovih besedah bo zdaj pomembno, kdo od evidentiranih kandidatov bo dal soglasje h kandidaturi za katero od vodstvenih funkcij v stranki. "Sem samo vesel, da smo ta moment v fokusu medijske pozornosti in da se bo ta pritisk poznal tudi na kakšnih rejtingih," je dodal.

Večina kandidatov bo znana na začetku prihodnjega tedna

Z oddanim soglasjem bodo posamezniki tudi uradno postali kandidati za posamezne vodstvene funkcije v SD-ju. V tednih pred kongresom pa v stranki načrtujejo tudi organizacijo posameznih dogodkov za članstvo, na katerem bi kandidati lahko soočili svoje poglede in vizijo o prihodnosti SD-ja.

Kandidati za posamezne funkcije bodo torej večinoma znani na začetku prihodnjega tedna, a ne nujno vsi. Kandidaturo za posamezne funkcije lahko namreč kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.