Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob predsedniku, podpredsednikih in glavnem tajniku bodo delegati stranke SD aprila volili tudi člane predsedstva in nadzornega odbora. Rok za evidentiranje kandidatov se je iztekel opolnoči, prispele predloge pa bo sredi tedna pregledala posebna komisija. Kandidati imajo nato še do ponedeljka čas, da podajo soglasje h kandidaturi.

Za mesto na čelu SD-ja je v igri pričakovano več kandidatov. Po informacijah STA-ja sta med evidentiranimi med drugim vodja poslancev SD-ja Jani Prednik in župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Nobeden izmed njiju soglasja h kandidaturi še ni podal, a se bosta po pričakovanjih oba podala v boj za mesto na vrhu stranke. Med evidentiranimi kandidati je tudi aktualna predsednica SD-ja Tanja Fajon, ki pa se javno še ni izrekla o tem, ali se bo aprila med članstvo podala po zaupnico za vnovičen mandat.

Del članstva bi medtem na mestu predsednika rad videl dolgoletnega člana stranke in gospodarskega ministra Matjaža Hana, ki je glede na zadnje javnomnenjske ankete trenutno najbolj priljubljen politik SD-ja. Han je sicer javno že dejal, da na kongresu ne bo vstopil v bitko za vodilno funkcijo v stranki.

Da je med evidentiranimi kandidati za predsednika stranke, pa je za medije potrdil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Soglasja h kandidaturi sicer še ni podal. "V tem trenutku je pomembno, da se vsi predlagani in evidentirani kandidatke in kandidati uskladimo, kdo bo tisti, ki ima največ podpore v bazi in bo stranko vodil naprej," meni. Kot je dejal, si sam želi, da gredo na kongres z enim usklajenim imenom, ker je stranka trenutno v "specifičnem položaju" in potrebujejo enotnost tudi na tem področju. Jevšek se nadeja, da se jim bo uspelo uskladiti še ta teden.

Nominacijo za predsedniško funkcijo v SD-ju je ob tem po informacijah STA-ja prejel tako dolgoletni član in sedanji v. d. glavnega tajnika Matevž Frangež kot tudi predsednik Mladega foruma SD-ja Luka Goršek. Zadnji je tudi med kandidati za podpredsednika stranke, pri čemer naj bi bilo verjetnejše, da bi se podal v bitko za to mesto. Seznam kandidatov za podpredsedniška mesta je sicer dolg, delegati skladno s statutom volijo dva podpredsednika in dve podpredsednici stranke. Med evidentiranimi kandidati so med drugim tudi aktualni podpredsedniki Matjaž Nemec, Meira Hot in Prednik.

Gre sicer zgolj za evidentirane kandidate, kar torej še ne pomeni, da se bodo omenjeni tudi podali v boj za vodstvena mesta v stranki.

Kdo bo zasedel mesto glavnega tajnika?

Ob tem bo, kot kaže, najzahtevnejši del kadrovske križanke SD-ja izbira novega glavnega tajnika. Kot je slišati v stranki, kandidatov za to funkcijo ni ravno na pretek. Kdor koli bo namreč zasedel ta položaj, se bo ob posledicah afere sodna stavba in visokem finančnem dolgu stranke najbrž znašel v vse prej kot zavidljivem položaju.

Kdo vse bo torej privolil v kandidaturo, bo bolj ali manj znano na začetku prihodnjega tedna, ko se bo iztekel rok za oddajo soglasij. Kandidaturo za posamezne funkcije pa lahko kandidati vložijo tudi še na samem kongresu stranke, če jih pri tem podpre tretjina delegatov.

V SD-ju se sicer na volilni kongres podajajo po tistem, ko je stranko močno zatresla afera ob nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, ki je s čela ministrstva za pravosodje odnesla ministrico Dominiko Švarc Pipan. Ta je po večtedenskem razčiščevanju odstopila z ministrske funkcije, še pred tem pa izstopila iz stranke. S funkcije je odstopil tudi glavni tajnik Klemen Žibert.