Predstavnik delodajalske strani Igor Antauer je 30 odstotno kvoto agencijskega dela dejal, da je za delodajalce sporna. Foto: BoBo
Predstavnik delodajalske strani Igor Antauer je 30 odstotno kvoto agencijskega dela dejal, da je za delodajalce sporna. Foto: BoBo

Vlada je namreč predlagala omejitev deleža agencijskih delavcev v podjetjih na največ 30 odstotkov, kar ne ustreza tako delodajalcem, ki kvoti nasprotujejo, kot tudi sindikatom, ki se jim kvota zdi previsoka.

Tako je generalni sekretar združenja delodajalcev Igor Antauer dejal, da je predlog 30-odstotne kvote za delodajalce sporen, saj so agencijski delavci za delodajalce ključnega pomena, ko ti dobijo večje naročilo. Omejevanje dostopa do agencijskih delavcev pa bi po mnenju Antauerja lahko tudi ogrozilo delovna mesta v agencijah. Po pogajanjih je bil sicer odgovoren, da so te omejitve odpravili za male delodajalce.

Na drugi strani so sindikati pozdravili omejevanje agencijskega dela, pri čemer pa se jim je 30-odstotna kvota zdi previsoka. Tako je po mnenju izvršnega sekretarja za področje delovnih razmerij pri ZSSS-ju Andreja Zorka agencijsko delo danes "novodobno suženjstvo", saj predstavlja socialni damping in nelojalno konkurenco, zato so sindikati predlagali uvedbo 20-odstotne kvote.

Zorko ob tem opozarja, da agencije delavcev ne zaposlujejo glede na njihova znanja, temveč jih zgolj najemajo za obdobje, ko dobijo posel. Za določen čas je tako, navaja Zorko, zaposlenih več kot 80 odstotkov agencijskih delavcev, kar po njegovem mnenju kaže na to, da agencije v Sloveniji izgubljajo tisto vlogo, ki jo imajo po Evropi.

Da je treba zaostriti pogoje za ustanavljanje agencij za posredovanje dela, tako da ne bo prihajalo do "dodatnih izigravanj na tem področju," kar bi zaščitilo tako delavce kot tudi delodajalce, ki jih očrnijo napake agencije, se strinjajo tudi delodajalci.

Socialni partnerji bodo pogajanja nadaljevali v četrtek.