V sporočilu za javnost so pri ECDR-ju zapisali, da so kljub intenzivnim prizadevanjem mediatorjev za posredovanje v sporu in pomembnim popuščanjem obeh strank razlike ostale nepremostljive, zato nista dosegli sporazumne rešitve spora. Foto: MMC RTV SLO
V sporočilu za javnost so pri ECDR-ju zapisali, da so kljub intenzivnim prizadevanjem mediatorjev za posredovanje v sporu in pomembnim popuščanjem obeh strank razlike ostale nepremostljive, zato nista dosegli sporazumne rešitve spora. Foto: MMC RTV SLO

Oba mediatorja sta ECDR obvestila, da se odpovedujeta nagradi za njuno posredovanje - njena višina je bila odobrena do 6.500 evrov, Evropski center za reševanje sporov (ECDR) pa je že pred začetkom postopka mediacije sporočil, da ne bo obračunal administrativnega stroška za organizacijo postopka.

Pravnik Andrej Razdrih in psihologinja Anka Stojan sta se za zaključek postopka odločila na podlagi 13. člena zakona o mediaciji v civilnih in gospodarskih zadevah, so pojasnili na Evropskem centru za reševanje sporov (ECDR). V sporočilu za javnost so zapisali, da so kljub intenzivnim prizadevanjem mediatorjev za posredovanje v sporu in pomembnim popuščanjem obeh strank razlike ostale nepremostljive, zato nista dosegli sporazumne rešitve spora.

"Sta pa stranki vzpostavili korektno medsebojno komunikacijo, ki jima, če bosta to želeli, omogoča nadaljnja iskanja možnosti za dogovor v okviru neposrednih pogajanj ali na drug ustrezen način," so dodali.

Troha: "Druga stranka ni dala nobene ponudbe"
Na drugi strani pa je gladovno stavkajoči Ladislav Troha povedal, da poravnave niso mogli doseči, ker druga stranka ni dala nobene ponudbe. "Mediacije niso zaključili zaradi tega, ker ni bila dosežena poravnava, ampak zato, ker sta mediatorja odstopila, ker je druga stran obveščala javnost, kar ne bi smela. To je bil glavni razlog," je pojasnil. Dejal je še, da zahteva nova mediatorja, da se bo mediacija sploh začela, ker se do zdaj po njegovih besedah še ni.

Po odločitvi vlade o mediaciji na začetku meseca je Troha, ki je pred vladnim poslopjem na Gregorčičevi začel gladovno stavkati 10. junija, stavko omilil, je pa dejal, da jo bo, če bo mediacija služila zgolj izigravanju njegovih zahtev, še zaostril.

Pred dnevi, ko ga je državno pravobranilstvo pozvalo k dopolnitvi odškodninskega zahtevka, je pojasnil, da odškodnino med drugim zahteva tudi zato, ker je dvakrat izgubil zaposlitev. Prvič se je to po njegovih besedah zgodilo zaradi opuščanja dolžnih ravnanj svojih nadrejenih in političnih funkcionarjev, drugič pa zato, ker mu je bila protipravno odvzeta prostost. Pojasnil je še, da je kljub nedolžnosti 11 let v montiranih sodnih postopkih.