Joras bo lahko spet nemoteno uporabljal pot do svoje domačije. Prehod čez hrvaško kontrolno točko je zavračal. Foto: MMC RTV SLO
Joras bo lahko spet nemoteno uporabljal pot do svoje domačije. Prehod čez hrvaško kontrolno točko je zavračal. Foto: MMC RTV SLO
Joško Joras in hrvaški policist.
Hrvaška policija je zaprla prehod čez kontrolno točko, pojansjuje policija. Foto: Reuters
Kaj bo naredila država v primeru Joras?
Diplomacija miri strasti
Ob Dragonji mirneje

Po shodu na Dragonji je Joras ni mogel uporabljati, sam pa je dejal, da bo začel gladovno stavkati, če mu to ne bo omogočeno. Kot je dejal njegov odvetnik Danijel Starman v oddaji Vroči stol, dogovor med vladami ni dovolj, da bi Joško Joras preklical gladovno stavko, saj hoče, da se odstranijo korita in omogoči dostop po evropski z avtomobilom za vse, ki hočejo iti tja.

Še vedno ni jasno, če bodo odstranjejena tudi cvetlična korita, je pa Zavod 25. junij po neuspelem poskusu napovedal nov shod za 17. maj. Tokrat bodo v izogib zapletom shod prijavili na dveh lokacijah - Jorasovi domačiji in ob letališču v Sečovljah.

Joško Joras za MMC:
Na potezi je slovenska vlada.

Sicer pa se je danes odzvala tudi diplomacija. Hrvaški zunanji minister poziva k izogibanju incidentom, slovenski pa meni, da sobotni dogodki niso ogrozili reševanja sporov. "Gre za dogodek, ki ni bil nujno potreben. Odziv hrvaških oblasti je bil ustrezen in upravičen," je dejal vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković. Dodal je, da je treba ustvariti pogoje za rešitev mejnega vprašanja. "Na hrvaški strani bomo nadaljevali v tem duhu." Vzdušje med državama pri vprašanju meje se mu trenutno zdi nekoliko boljše. Sobotne dogodke ob Dragonji je pospremil s pozivom po podpori komisije, ki pripravlja "pravni okvir, ki bo predložen mednarodni pravosodni ustanovi".

Rupel: Shod je ciljal na politične učinke
Kot je dejal vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel ob prihodu v Luksemburg, zadnji incidenti ob Dragonji ne bodo otežili reševanja odprtih vprašanj meje med Slovenijo in Hrvaško. Še, več, "pogovarjamo se o zelo resnih stvareh in mislim, da se stvari začenjajo premikati", je menil minister, ki je dopotoval na sestanek v okviru Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Tisti pa, ki ustvarjajo probleme, stvari ne želijo izboljšati, temveč bi radi le dosegli določene politične učnke, še meni minister Rupel.

Podobnik: Nov shod 17. maja
Neuspelo odstranitev cvetličnih korit je pojasnjeval tudi organizator shoda Zavod 25. junij in napovedal, da bodo organizirali nov shod na meji, ki se bo odvijal 17. maja. Marjan Podobnik, direktor Zavoda, je dejal, da so v soboto padle na izpitu vse slovenske politične stranke. Slovensko policijo je označil za izdajalce, ker so jih od zadaj "napadli" med shodom.

Poročilo policije na MZZ
Sicer pa je policija sporočila, da bo poročilo iz sobotnega dogodka posredovali zunanjemu ministrstvu. V njem pišejo, da se je 200 udeležencev shoda skušalo podati peš podati na levo stran reke Dragonje, kar pa jim je Hrvaška policija preprečila s kordonom policistov. "Ker ni bil več možen prehod meje v Republiko Hrvaško, tudi niso bili izpolnjeni pogoji za gibanje in zadrževanje na območju mejnega prehoda, saj je to v skladu z določbami Zakona o nadzoru državne meje dovoljeno le osebam, ki nameravajo prestopiti državno mejo ali so jo že prestopili in se na mejnem prehodu zadržujejo zaradi mejne kontrole," so zapisali.

Ker je bil na hrvaški strani prehod zaprt, je slovenska policija omejila vstop na mejni prehod. V nadaljevanju so hoteli udeleženci postaviti šotore, a jim policija tega ni dovolila, saj je to na tem območju prepovedano. Policija še poroča, da je v zvezi s temi aktivnostmi sodelovalo 80 policistov ter da je prišlo do nekaterih kršitev javnega reda in miru, saj so se nekateri udeleženci vedli nedostojno do policistov. Na koncu še dodajajo, da je policija izvajala naloge v skladu z zakonskimi pooblastili, dosledno upoštevala dogovor med državama o izogibanju incidentom, pri čemer se upošteva stanje na dan osamosvojitve Slovenije.

Pahor Hrvaško poziva h gesti dobre volje
Evropski poslanec in predsednik SD-ja Borut Pahor pa je Hrvaško danes pozval, naj z gesto dobre volje odstrani cvetlična korita in dodal, da bo dogajanje na Dragonji kot podpredsednik komisije EU parlamenta za odnose s Hrvaško izpostavil tudi med srečanjem odbora za zunanje zadeve parlamenta s hrvaškim saborom v torek in sredo v Opatiji. To potezo pojasnjuje s tem, da je urejanje odnosov s sosedami eno od poglavij dokumenta, ki ga bodo sprejemali. "Primer postaja vprašanje EU-ja," je še dejal in dodal, da so korita postavljena protipravno.

Kaj bo naredila država v primeru Joras?
Diplomacija miri strasti
Ob Dragonji mirneje