Angela Merkel je kot darilo v Slovenijo prinesla nemške evrske kovance z motivom Brandenburških vrat, ki po njenih besedah predstavljajo simbol evropskega združevanja. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare
Angela Merkel je kot darilo v Slovenijo prinesla nemške evrske kovance z motivom Brandenburških vrat, ki po njenih besedah predstavljajo simbol evropskega združevanja. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare

Prevzem evra je bil velik korak za Slovenijo in majhen za Evropsko monetarno unijo.

Janez Janša
Ponovno so z izjemnim nastopom navdušili simfoniki RTV Slovenija pod taktirko Uroša Lajovica. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare
Nastop violinistke in pianista
Bogat kulturni program je pospremil govore državnikov. Foto: RTV SLO/Mitja Kandare

Nemška kanclerka je dodala je, da so bila za sprejem evra potrebna velika prizadevanja, ki pa so se izplačala tako Sloveniji kot Evropski uniji. Merklova meni, da je uvedba evra v Sloveniji vzpodbuda tudi za druge članice EU-ja. "Zgledujte se po Sloveniji in videli boste, da se prizadevanja poplačajo trojno," je dejala nemška kanclerka. Poudarila je še, da je evro dobra in stabilna valuta, ki je v skupnem interesu vseh, zato je treba voditi zanesljivo in zaupanja vredno politiko.

Janša se je zahvalil vsem zaslužnim za uvedbo evra

Slovenski premier Janez Janša meni, da je bila uvedba skupne evropske valute pravočasen odgovor na izzive prihodnosti, odgovor, ki se zaveda tudi odgovornosti do prihodnjih generacij Evropejcev.

Janša je spomnil še, da je bilo za uvedbo evra potrebnih veliko opaznih in manj opaznih naporov; poudaril je, da smo v imenu slovenske države za uspešen prevzem evra dolžni zahvalo najprej slovenskemu tolarju ter vsem dozdajšnjim predsednikom in članom vlad, še posebej finančnim ministrom, poslancem slovenskega parlamenta, guvernerjema in članom Sveta Banke Slovenije za pravočasne in pravilne odločitve na zahtevni poti.

Janša se je zahvalil tudi bančnikom, gospodarstvenikom in uporabnikom evra za pomoč in razumevanje pri gladkem prehodu na novo valuto pa tudi Evropski centralni banki in Evropski komisiji za pomoč in nasvete pri izpolnjevanju kriterijev in za pozitivno odločitev.

Evro je zgodba o uspehu
Luksemburški premier Jean-Claude Juncker je poudaril, da je evro zgodba o uspehu, ki je presegla pričakovanja največjih optimistov, ob tem pa je Slovenijo opozoril na odgovornosti, ki jih od članic zahteva evroobmočje. Juncker je dodal, da se kljub veliko prednostim evra veliko ljudi še vedno z nostalgijo spominja nekdanje nacionalne valute, zato je po njegovem mnenju dobro, da se evropskim državljanom pojasni, kaj evro lahko stori zanje in česa evro preprosto ne more storiti.

Trichet spomnil na omejitve na trgu dela za Slovence
Predsednik ECB-ja Jean-Claude Trichet pa je Slovenijo pozval, da pomaga pri krepitvi evroobmočja, ob tem pa si prizadeva za trajno vzdržnost javnih financ. Dodal je, da Slovenijo ob vstopu v evroobmočje čakajo tudi izzivi. Trichet je spomnil tudi na omejitve, ki še vedno veljajo za slovenske delavce pri dostopu na trge dela v večini starih članic EU-ja, ki po njegovem mnenju ne sodijo v območje evra.

Prodi: Evro bo pripomogel h krepitvi gospodarskega sodelovanja Slovenije in Italije
Italijanski premier Romano Prodi je dejal, da ima vstop Slovenije v območje evra velik pomen za Evropo in je dokaz, da Evropska unija kljub težavam napreduje. Dodal je, da je uvedba evra v Sloveniji pomemben signal za celotno Evropsko unijo, ki moral letos narediti korak naprej k oblikovanju trdne zveze, ki bo blizu ljudem.

Prodi je spomnil, da je vstop Slovenije v evroobmočje za Italijo kot slovensko sosedo še toliko bolj pomemben, zlasti zaradi krepitve gospodarskega sodelovanja.

Prevzem evra je bil velik korak za Slovenijo in majhen za Evropsko monetarno unijo.

Janez Janša