Na slovenskih mejah ne zaznavajo povečanja migrantske problematike. Foto: Goran Rovan
Na slovenskih mejah ne zaznavajo povečanja migrantske problematike. Foto: Goran Rovan

Pred kratkim z ladij v Sredozemskem morju rešeni prebežniki so začeli množično prečkati italijansko-francosko mejo. Francija se je odzvala z okrepljenim nadzorom in mejo za prebežnike tudi zaprla. Zaradi njihovega navala pa je medtem pred dnevi tudi Madžarska nakazala možnost zaprtja meje s Srbijo. Mejni nadzor je okrepila tudi Avstrija, ki je pretekli konec tedna gostila konferenco vplivne skupine Bilderberg.

S slovenske policije so sporočili, da se v Sloveniji zaostritve nadzora meja po zgledu prej naštetih držav ne pričakuje. Trenutno ne zaznavajo nobenega povečanja migrantske problematike.

V Sloveniji poteka nadzor državne meje na zunanjih mejah EU-ja, kjer se v celoti izvaja schengenski pravni red in opravlja mejna kontrola na vseh mejnih prehodih. Nadzor se opravlja tudi na ozemlju med mejnimi prehodi v obliki fizičnega in tehničnega varovanja.

Na notranjih mejah EU-ja pa se izvajajo izravnalni ukrepi, ki temeljijo na analizah tveganja in so namenjeni odpravi morebitnih kršitev, ki bi bile posledica odprave mejne kontrole na notranjih mejah EU-ja, so še zapisali.