Minister se je za tožbo odločil tudi zaradi razžalitve časti. Foto: MMC RTV SLO
Minister se je za tožbo odločil tudi zaradi razžalitve časti. Foto: MMC RTV SLO
Janez Remškar
Ministrstvo vpogleda v članstvo zbornice ni imelo, zatrjuje Janez Remškar. Foto: MMC RTV SLO
Miklavčič bo tožil Pirc Musarjevo

Pirc Musarjeva zatrjuje, da je Miklavčičeva napoved "absurd absurdov", saj ona ni bila tista, ki je podatke razkrila javnosti, poleg tega pa informacij, ki so jih prinesli mediji, ni niti potrdila niti zanikala. Kot dodaja, je stvar tožilstva, da presodi, kdaj in v kakšnem trenutku bo povedalo določeno informacijo, da ne bo škodila izvedbi preiskave.

O nameri Miklavčiča je javnost sicer obvestil direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar, ki zatrjuje, da je ministrstvo vsekozi delovalo zakonito.

Kot je znano, je informacijska pooblaščenka ugotovila, da je zbornica fizioterapevtov nezakonito obdelovala podatke 522 ljudi in ob tem nabirala fiktivne člane, pri čemer je po neuradnih informacijah Pirc Musarjeva kazensko ovadila ne le Boruta Miklavčiča, temveč tudi nekdanjega ministra za zdravje Andreja Bručana in predsednico zbornice Frideriko Kresal, sicer mamo notranje ministrice.

Kot je dejal Remškar, jih čudi, da so bili o tem najprej obveščeni mediji, zato se je po njegovih besedah minister Miklavčič odločil, da vloži tudi civilno tožbo zaradi razžalitve osebne časti.

Remškar: V postopku naj bi se pokazalo, kar smo sumili
Ob tem je Remškar povedal tudi, da je ministrstvo v sporni zgodbi ves čas sumilo, da je večina članstva zbornice na strani društva fizioterapevtov, vendar pa ministrstvo v članstvo sploh nima vpogleda. Podatke o članstvu jim je posredovala zbornica, je še zatrdil Remškar in dodal, da bodo, če bodo sumi potrjeni, ustrezno ukrepali. Kot je še pojasnil, je informacijska pooblaščenka postopek sicer sprožila na pritožbo društva, v postopku pa naj bi se izkazalo, kar so na ministrstvu ves čas sumili. Zbornici lahko po njegovih besedah sledi tudi odvzem licence.

Odvetnik: Ovadbe nismo prejeli
Medtem pa je odvetnik Damjan Gregorc iz odvetniške pisarne Senica, ki zastopa zbornico, povedal, da ovadbe, ki naj bi jo vložila Pirc Musarjeva, nimajo, je niso videli, niti niso bili uradno seznanjeni s tem, da bi bilo karkoli vloženo. O ovadbi sem slišal le v medijih, zato je ne morem komentirati, dodaja Gregorc.

Register pregledovala tudi Katarina Kresal
Tudi Katarina Kresal je medtem potrdila,da je bila kot odvetnica prisotna pri pregledu registra članov zbornice fizioterapevtov zaradi suma zlorabe osebnih podatkov. Na vprašanje, ali je bilo po njenem vodenje evidenc članstva zakonito in etično, pa je odgovorila, da tega ne more komentirati, saj bo o tem presojalo sodišče. Potrdila je tudi, da je delala v odvetniški pisarni Senica, ki je pravni zagovornik zbornice, a postopka v zvezi s tem ni vodila.

Miklavčič bo tožil Pirc Musarjevo