Na ministrstvu ugotavljajo, da imamo preveč šol in premalo otrok. Foto: BoBo
Na ministrstvu ugotavljajo, da imamo preveč šol in premalo otrok. Foto: BoBo

Na ministrstvu trdijo, da so o nameravanem združevanju šol opravili vse potrebne pogovore in obvestili ravnatelje, "večina ravnateljev pa se je z nameravanimi spremembami tudi strinjala". Ključni razlog za ukinitev oz. združevanje šol je nujno potrebna racionalizacija šolske mreže, "saj imamo preveč šol in premalo otrok", pravijo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter dodajajo: "Nikakor pa ministrstvo ne bo združevalo šol na račun dijakov, kot to zlonamerno navaja Sviz."

Najprej naj bi se združilo osem šol
Racionalizacija bo potekala v več fazah, pojasnjujejo, zlasti tam, kjer sta v istem kraju dva enaka programa in je število dijakov majhno. V prvi fazi se bo tako do septembra letos združilo osem šol, pri tem pa na ministrstvu poudarjajo, da zaradi združevanja noben učitelj ne bo izgubil službe. O omenjenih postopkih bodo predstavnike sindikata v šolah, ki se združujejo, obvestili ravnatelji, kot to določa zakonodaja.

Pravno gledano ni treba obvestiti sindikata
Ko bodo postopki zaključeni, pa bo s podrobnostmi seznanjena tudi javnost, še pravijo na ministrstvu. Na proteste Sviza, da jih ministrstvo ni obvestilo o nameravanih spremembah, pa odgovarjajo, da za kaj takega sploh ni pravne podlage. "Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje določa le, da si minister pridobi mnenje reprezentativnega sindikata pred določitvijo normativov in standardov, ne pa glede statusnih sprememb šol," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so po zakonu za to zadolžene šole same.

Kot smo že poročali, je sindikat šolstva v torek opozoril, da pristojno ministrstvo pripravlja obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol, o čemer pa ni obvestilo socialnih partnerjev, dijakov, staršev in ravnateljev.