Vsebinskega napredka glede normativov v šolstvu po besedah Štruklja še ni. Foto: MMC RTV SLO
Vsebinskega napredka glede normativov v šolstvu po besedah Štruklja še ni. Foto: MMC RTV SLO

Na pogajanjih so predstavniki vlade sindikatom po besedah glavnega tajnika Sviza ves čas dopovedovali, da bi morali imeti sindikati približevalni predlog, a po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja vladna stran ne razume, da je njihova zahteva za "umik standardov in normativov povezana s pristajanjem na nižanje plač, ki bo v šolstvu bistveno večje kot kje drugje".

Državna sekretarka Mojca Škrinjar je predlagala, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, vendar Štrukelj pravi, da gre za predlog, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave. Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so v sporočilu za javnost zapisali, da Škrinjarjeva ob koncu pogajanj z zadovoljstvom ugotavlja, da so tokrat vendarle stekla pogajanja o normativih.

Pogajanja o normativih naj bi se nadaljevala v četrtek. Štrukelj pa je do zdaj že večkrat povedal, da so zaposleni v izobraževanju pripravljeni privoliti v znižanje plač, nikakor pa ne mislijo popustiti pri standardih in normativih.

V sredo spet o plačah
Sindikati še čakajo tudi pisni predlog vlade o zadnji ponudbi glede znižanja plač, spremembah pri regresih in normativih. V zadnjem tednu so namreč najbolj intenzivno potekala pogajanja o plačah. Vlada predlaga odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač in 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo.