Državljanska lista ni uspela s predlogom svežnja zakonov, ki bi zaostrili pogoje za funkcionarje. Foto: BoBo
Državljanska lista ni uspela s predlogom svežnja zakonov, ki bi zaostrili pogoje za funkcionarje. Foto: BoBo

Zakonodajo "Mister Musculo" je v zakonodajni postopek vložila Državljanska lista, vsebovala pa je šest zakonskih novel - novela zakona o poslancih, zakon o volitvah v DZ, zakon o volitvah predsednika republike, zakon o lokalnih volitvah, zakon o lokalni samoupravi in zakon o vladi.

Predlog novele zakona o poslancih je končal svojo zakonodajno pot, potem ko člani mandatno-volilne komisije (MVK) novele niso potrdili, saj so se pojavili pomisleki, da bi lahko bila novela zakona o poslancih neustavna.

Sklenili so, da se pristojnemu ministrstvu predlaga, naj pripravi enotno in z ustavo skladno ureditev kandidiranja za funkcionarja in prenehanja funkcionarskega mandata. Odbor za notranje zadeve pa je pozneje enako usodo določil tudi za druge zakonske predloge.

Vodja poslanske skupine DL-ja Rihard Braniselj je povedal, da obžalujejo, da ni bilo politične volje glede dviga standardov v politiki. V DL-ju tudi še vedno menijo, da predlagane spremembe niso bile neustavne. Vodja poslancev DL-ja pa je vseeno pozdravil odločitev, da se pripravi etični kodeks za poslance.

Gašpar Gašpar Mišič se vrača v DZ?
Člani MVK-ja so se tudi strinjali, naj se DZ seznani, da je Gašparju Gašparju Mišiču prenehala funkcija državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade, in da znova opravlja funkcijo poslanca. Mirjam Bon Klajnšček, ki je v poslanskih klopeh nasledila Gašparja Mišiča, pa je prenehala opravljati funkcijo poslanke.

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je sicer spomnil, da je Gašpar Mišič že podpisal izjavo, s katero se odreka poslanskemu mandatu.

Tanko: Poročilo protikorupcijske komisije ni celovito
Člani komisije bi morali obravnavati tudi letno poročilo protikorupcijske komisije za leto 2012, a so na predlog vodje poslancev SDS-a Jožeta Tanka izglasovali preložitev. Po Tankovih besedah nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič komisiji ni poročal o svojem premoženjskem stanju, "zato z vidika analize poročanja zadeva ni celovita".