Bratuškova medijem izjav o morebitnem mandatarstvu ne daje. Foto: BoBo
Bratuškova medijem izjav o morebitnem mandatarstvu ne daje. Foto: BoBo
Janko Veber
"Iti v vlado, v kateri bi bil finančni minister Janez Šušteršič, za SD gotovo ni sprejemljivo," je bil jasen vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gregor Virant
"Če se stvari ne premaknejo v marcu, nismo vredni piškavega oreha," pravi predsednik DL-ja Gregor Virant. Foto: BoBo
Zoran Janković
Ob morebitnem dogovoru o Bratuškovi za mandatarko naj bi se z vrha Pozitivne Slovenije povsem umaknil Zoran Janković. Foto: BoBo
Bo mandatarka Alenka Bratušek?

Tudi danes so se sestanki vodij Državljanske liste, DeSUS-a in Pozitivne Slovenije kar vrstili, v najnovejšem trojčku naj bi bili o vsem že dokaj usklajeni, odločitev o tem, ali bodo pri projektu sodelovali tudi Socialni demokrati, pa bi lahko bila znana že po četrtkovi seji predsedstva stranke.

V SD-ju namreč pogojujejo - vlado le, če v njej ne bo podpredsednika DL-ja Janeza Šušteršiča, zagovornika slabe banke in državnega holdinga. Novi trojček pa pri svoji nameri nujno potrebuje tudi sodelovanje Socialnih demokratov, sicer lahko na konstruktivno nezaupnico pozabi.

Vodja poslancev SD-ja Janko Veber je pojasnil, da se poslanska skupina v zadnjem času o oblikovanju nove vlade ni pogovarjala z nikomer. Veber je opozoril na vsebinske pomisleke pri morebitnem vstopu v novo vlado, ki se med drugim nanašajo na ustanovitev slabe banke in državnega holdinga. "Iti v vlado, v kateri bi bil finančni minister Janez Šušteršič, za SD gotovo ni sprejemljivo," je bil jasen Veber.

SD tako pričakuje "zelo trezen pogovor o vsebini rešitev za nastali gospodarski položaj v Sloveniji". Veber je dodal, da pa od največje stranke še vedno pričakujejo, da zamenja predsednika in z novim "pride po nezaupnico".

Možnost oblikovanja vlade, ki bi vzdržala tudi dlje
Pozitivna Slovenija je sicer očitno razumela sporočilo zlasti Državljanske liste in Socialnih demokratov, da naj kot največja opozicijska stranka prevzame pobudo pri konstruktivni nezaupnici, in po tem, ko je njen poskus s pravnikom Mirom Cerarjem propadel, najde primernega kandidata za mandatarja. To vlogo naj bi zdaj ob ustanavljanju nove, vsekakor ne projektne, temveč spet povsem politične vlade prevzela začasna predsedujoča Alenka Bratušek.

Bratuškova izjav medijem ne daje, je pa prvak DeSUS-a Karl Erjavec potrdil, da se je zjutraj mudila v njihovi poslanski skupini. Erjavec verjame, da bodo stranke konstruktivno nezaupnico izglasovale že na prvi redni seji DZ-ja, ki bo na začetku marca. Čeprav je bil sprva govor o tem, da bi s konstruktivno nezaupnico izglasovali mandatarja, kar bi čim prej privedlo do predčasnih volitev, pa naj bi bila zdaj na mizi možnost oblikovanja vlade, ki bi vzdržala dlje.

Virant: "Če se stvari ne premaknejo v marcu, nismo vredni piškavega oreha"
"Če se stvari ne premaknejo v marcu, nismo vredni piškavega oreha," je dejal predsednik DL-ja Gregor Virant, vodja strankine poslanske skupine Rihard Braniselj pa meni, da "z nobeno stranko ni takih programskih razlik, da DL ne bi mogel z njo sodelovati".

Na vprašanje, ali bi bili pripravljeni vstopiti v vlado, ki bi delala do konca mandata, je Braniselj odgovoril, da bi - če bodo ugotovili, da ima vlada trdno podporo in je sestavljena na podlagi podobnih programskih izhodišč ter ima možnost oblikovati trdno koalicijsko pogodbo. "V tem primeru ne bi imeli težav s tem, da damo tej vladi priložnost," je dejal vodja poslancev DL-ja.

Ob morebitnem dogovoru popolni umik Jankovića?
Stranka se sicer primarno zavzema za predčasne volitve, sodelovanje s PS-jem v vladi pa pogojuje z umikom Jankovića iz državne politike. Braniselj pa ni želel "v imenu stranke" odgovarjati na vprašanje, ali bi DL podprl Bratuškovo za mandatarko, saj je dejal, da bodo o tem razpravljali organi stranke.

Če bo dogovor o Bratuškovi za mandatarko tudi zares sklenjen, pa naj bi se z vrha Pozitivne Slovenije povsem umaknil Zoran Janković, je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj.

Tvit SDS-a o dolžini krila
Na informacijo o tem, da je v igri za mandatarko tudi Bratuškova, pa se je na družbenem omrežju Twitter odzvala tudi stranka SDS: "Trajanje Bratuškove kot PV bo premo sorazmerna dolžini njenega krila in njenega spomina o poslovanju NKBM v času, ko je bila tam članica NS," so zapisali.

Bo mandatarka Alenka Bratušek?