Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je odgovarjala na vprašanja tistih, ki se jih ukrepi v vzgojno-izobraževalnih zavodih najbolj tičejo: šolarjev. Foto: Televizija Slovenija
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je odgovarjala na vprašanja tistih, ki se jih ukrepi v vzgojno-izobraževalnih zavodih najbolj tičejo: šolarjev. Foto: Televizija Slovenija

Prvega septembra bo pri nas v razkužene klopi sedlo okoli 120 tisoč osnovnošolcev, zato je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec v posebni oddaji otroškega in mladinskega programa odgovarjala na vprašanja, ki so jih mladi zastavili na Instagramovem profilu Infodrom in s pomočjo videa.

Pouk bo potekal po tako imenovanem B-modelu, ki predvideva, da gredo v šolo vsi, pri tem pa je treba upoštevati varnostne ukrepe. Mladim veliko težav povzroča predvsem varnostna razdalja, prepričani so, da jo bo na hodnikih in v razredih zelo težko spoštovati, prav tako poudarjajo, da se, ko se enkrat pouk konča in odhajajo domov, družijo veliko bolj sproščeno.

Infodrom: Koronašola, ministrica odgovarja na vprašanja mladih

Napovedali ste, da bodo šli v šolo vsi otroci, velja to tudi za otroke iz ranljivih skupin, za katere bi bil lahko novi koronavirus zelo nevaren, denimo za distrofike, ali bodo ti ostali doma?
V šolo bodo šli vsi zdravi otroci, morajo iti vsi zdravi otroci. Če gre za otroka iz ranljive skupine, pa se bomo odločali individualno, pri tem bomo upoštevali mnenje osebnega zdravnika in našli tisti najboljši način, da se bodo lahko tudi ti otroci šolali. Če pa ste zdravi, potem ni nobenih zagat, nobenih izgovorov in bo treba v šolo.

Mlade najbolj zanima, ali bodo v šoli morali nositi maske?
Mask ne bo treba nositi v razredih, če bodo učenci drug od drugega odmaknjeni. Ko pa bodo hodili po šoli, v šolo ali iz šole, takrat pa je maska zelo zelo priporočljiva. Maska namreč ščiti pred tem, da bi se vam zgodilo kaj nepotrebnega. Prav tako ščiti tudi druge. Maske bodo mladi nosili tudi na avtobusih, kjer se bodo vozili učenci iz različnih razredov, ponekod tudi celo iz različnih šol in takrat je zaščita res potrebna.

Mladi opozarjajo, da bodo v šolah težko vzdrževali varnostno razdaljo, saj je prostora premalo, mize pa so namenjene dvojicam. Tiste, ki zadnje počitniške dneve preživljajo v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Bohinj in v Dnevnem centru za otroke in mladostnike Škrlovec v Kranju, pa še posebej zanima, ali bodo v šoli razdeljeni na manjše skupine, kako se bodo družili, saj se neradi igrajo sami, in kako bodo vstopali v šolo.
Razred ostaja celota, dokler smo v zeleni barvi B modela. Kar se tiče igranja, treba je upoštevati in spoštovati pravila in se hkrati tudi nekako prilagajati, kolikor pač položaj omogoča. Ravnati moramo življenjsko, prepričana sem, da vas bodo, če bodo sumili, da je vedenje lahko res nevarno, učitelji prijazno opozorili, včasih pa tudi malo zamižali, pa bo vse v redu. Glavno je, da se v šoli počutite dobro, sprejeto in varno. In gotovo je tudi osebni stik sestavni del tega.

Glede načina prihoda k pouku pa vam bodo navodila dale šole, ki jih obiskujete. Pristopi so različni in šole bodo poiskale najboljši način, da poskrbijo za varno vstopanje v šolo.

Kako bodo potekali malice in odmori?
Tudi na tem področju so šole avtonomne in se prilagajajo razmeram. Vsaka je vzpostavila svoj način, ki je odvisen od velikosti šole ter števila učencev in učenk. Nekatere bodo malice organizirale v razredih, zapakirano hrano bodo prinesi v razred. V šolah, kjer imajo zelo velike jedilnice, pa bodo vzpostavili poseben urnik in režim prehranjevanja v tem prostoru. Skratka, otroci v šoli zanesljivo ne bodo lačni.

Na Škotskem v Veliki Britaniji so učenci že zasedli šolske klopi, na več mestih imajo dostop do razkužil, kjer je le mogoče, morajo paziti na zadostno razdaljo med seboj. Učenci so večino časa v svojem razredu, take skupine so poimenovali kar mehurčki.

Mladi so spomladi doživeli tudi šolanje na daljavo, izkazalo se je, da nekateri učenci nimajo dovolj računalniškega znanja, zato Urbana zanima, ali boste uvedli kakšno dodatno obvezno uro računalništva?
To je zelo dober predlog, vendar pa spreminjanje ali pa uvajanje novih predmetov terja nekaj časa. Moramo jih strokovno pripraviti, predelati, oceniti in potem počasi vpeljati v šole, tako da novega predmeta na to temo žal še ne bo v tem šolskem letu. Bodo pa zanesljivo učiteljice in učitelji pri posameznih predmetih tudi del znanja na ta način predali učenkam in učencem ter jih s tem dodatno računalniško opismenjevali.

Na Instagram nam je pisala Nika Ternovšek, ki sprašuje, ali bodo učencem pred poukom izmerili telesno temperaturo?
Ta ukrep velja za tako imenovana ogrožena območja, šole seveda to niso, zato tak ukrep ni predviden. Vendar pa ni nič narobe, če na kakšni manjši šoli, kjer je to mogoče, tak ukrep tudi uvedejo. Ni pa obvezno.

Ali smeš v šolo ali ne, če si prehlajen, zanima Lunavalenge?
Starši naj v tem primeru kontaktirajo z osebnim zdravnikom in šele po tem, ko zdravnik da zeleno luč, da gre le za prehlad, otroci pridejo v šolo. Saj veste, vsako leto hodimo okrog prehlajeni, tudi letos to ne bo izjema, vendar pa vemo, da je tokrat treba biti posebej pozoren in previden.

Ponekod v Nemčiji že poteka pouk, obšolske dejavnosti se bodo začele ta teden, a vaje pevskih zborov še ne bodo dovoljene. Tudi v Sloveniji je v zbore vključenih veliko osnovnošolskih otrok, kako bo s to dejavnostjo pri nas?
Tudi pri nas je v takšnih primerih potrebna posebna previdnost. Če bo mogoče zagotavljati epidemiološke smernice, da bodo pevci lahko meter in pol do dva metra narazen, da, sicer pa ne. Za vaje, na katerih bi pevci, kot je navadno, stali tesno skupaj in peli, pa bo treba žal še malo potrpeti.

Dinny sprašuje, kako bodo potekali izbirni predmeti, pri katerih se učenci različnih oddelkov mešajo.
Predmeti, pri katerih bodo lahko upoštevali varnostne ukrepe, se bodo izvajali, kjer to ne bo mogoče, pa se bo treba kakšnemu izbirnemu predmetu odpovedati. O tem bodo odločale posamezne šole in ravnatelji, prepričana sem, da bodo našli najboljše mogoče rešitve.

Bodo učenci lahko v šoli uporabljali žoge in športne rekvizite?
Da, ampak bo treba paziti, jih tudi pogosto očistiti, upoštevati bo treba pravila, kot veljajo za športnike.

Torej žoganje ni prepovedano?
Ne.

Lucija sprašuje, ali bodo v naslednjem šolskem letu potekali ekskurzije in šolski tabori. Mijo pa zanimajo šole v naravi. V priporočilih lahko preberemo, da so ekskurzije in šole v naravi dovoljene, če se te izvajajo na lokaciji, kjer ni nevarnosti okužbe. Kaj konkretno to pomeni?
To konkretno pomeni recimo center šolskih in obšolskih dejavnosti, kjer koli po naši državi, kar nekaj jih imamo. To so tudi zavodi oziroma hiše iz našega šolskega polja. Tam so pripravljeni in vam bodo zanesljivo na stežaj in varno odprli vrata. Ideje potovanja v tujino pa so že bolj občutljive. Tja pa raje malo pozneje kot minuto prezgodaj.

Nejc Franko, ki nam je pisal na Instagram, bo razočaran. Letos gre v 9. razred in ga zanima, ali bo lahko šel na zaključni izlet oziroma na ekskurzijo v Avstrijo.
Tudi moja hčerka bi spomladi rada šla na maturantski izlet v tujino, a žal še ne vemo, ali bo to mogoče. Če ne bo varno, potem raje ne, potem raje ostanite doma, poiščite kakšen prostor, kjer se boste lahko varno družili, in se zabavajte na ta način.

Mlade najbolj vznemirjajo maske in varnostna razdalja. Številni opozarjajo, da je zaradi majhnosti hodnikov in razredov ne bodo mogli spoštovati.

Kako pa bo s kolesarskim izpitom, ki ga spomladi zaradi epidemije nekateri mladi niso mogli opravljati?
Kolesarski izpit bo! Seveda bo treba spet zagotoviti vse varnostne ukrepe in jih potem spoštovati, vendar ni razloga, da ga ne bi izvedli.

Eriko zanima, ali se lahko zgodi ponovno zaprtje šol in vrtcev ob povišani okuženosti?
Ta trenutek ni potrebe po tem, gremo v šolo, če pa bo kazalo na to, nas bo zdravstvena in epidemiološka stroka opozorila pravočasno, tako bomo tudi imeli dovolj časa, da se pripravimo. Za nas tudi to ne bo več novost, tako verjamem, da bomo tudi v takšnih primerih oddelali s polnimi pljuči in pozitivno, če bo to sploh potrebno.

Ampak če v šolo pride otrok, za katerega se izkaže, da je zbolel, je predvidena karantena za skupino otrok, s katerimi je oboleli imel bližnje stike. Kaj pa takrat?
Tako, v teh primerih potem epidemiologi odločijo, kaj se zgodi. Praviloma se, če so vsi varnostni in zaščitni ukrepi v šoli spoštovani, razred tega učenca umakne na dom in izobraževanje nadaljuje v drugačni obliki za tisto obdobje.

Spomladi so imeli nekaj težav s šolanjem na daljavo tudi učitelji. Ste njim dali kakšne usmeritve?
Dobra novica za učenke in učence je, da so se učitelji med počitnicami veliko učili ravno na to temo, usvajali dodatna znanja, kako uporabljati računalnike, računalniške programe, zato da vam bodo lahko znanje še bolje in še hitreje, na še lepši način prenašali tudi prek računalnikov, če bo treba.

Ali se lahko do 1. septembra še kaj spremeni? Se morda zgodi, da otroci ne gredo v šolo, da bo kaj drugače, kot ste povedali?
1. septembra gremo v šolo, morate pa biti tudi v teh dneh zelo, zelo, zelo pozorni na to, da ste veseli, zdravi, polni dobre volje in energije, ker ju bomo vsi skupaj potrebovali. Potem bomo brez težav šli v šolo in delali to jesen tako, kot si najbolj želimo, v šolskih prostorih.