Tožnik bo po odločitvi upravnega sodišča z družino z Letališča Jožeta Pučnika lahko odletel v državo z rdečega seznama. Foto: BoBo
Tožnik bo po odločitvi upravnega sodišča z družino z Letališča Jožeta Pučnika lahko odletel v državo z rdečega seznama. Foto: BoBo

Upravno sodišče je z izdajo začasne odredbe dovolilo tožniku in njegovi družini, da zapustijo državo in se na brniškem letališču vkrcajo na potniško letalo, so v petek sporočili s Pravne mreže za varstvo demokracije, ki je pri postopku sodelovala z Odvetniško pisarno Senica.

Na ministrstvu odločitve upravnega sodišča še ne morejo komentirati, ker še niso seznanjeni s podrobnostmi. Navajajo pa, da je bila vladna odločitev o zaostrovanju režima na meji sprejeta na podlagi priporočila zdravstvene stroke ob upoštevanju poslabšanja epidemičnih razmer.

Navsezadnje tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) priporoča omejitev vseh nenujnih potovanj, so poudarili. Kot so zapisali, podatki ECDC kažejo, da se epidemiološka slika v večini sosednjih držav oziroma administrativnih enot držav v zadnjih dveh tednih drastično slabša. Povprečna 14-dnevna incidenca se je tako dvignila v vseh avstrijskih zveznih deželah, v večini hrvaških županij, v vseh madžarskih regijah in v večini italijanskih pokrajin. Slabše je tudi stanje v Sloveniji.

Sorodna novica Upravno sodišče: Družina lahko zapusti Slovenijo

"Kot je zdravstvena stroka že večkrat navedla, nobeden od ukrepov proti širjenju nalezljive bolezni covid-19 ni sam po sebi ključen za preprečevanje širjenja, ampak je ključen skupek vseh ukrepov," so spomnili.

Omejitev potovanj v države z rdečega seznama

Po njihovih navedbah je namen vladnega ukrepa, da se z omejitvijo potovanj v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu prepreči oziroma omeji možnost medsebojnih stikov in s tem okužbe zdravih ljudi. Pri tem po mnenju vlade ni pomembno, ali se oseba, ki odhaja v t. i. rdečo državo, pred odhodom testira ali ne, saj možnost okužbe v teh državah ni za testirane nič manjša. Manjša je za cepljene in tiste, ki so bolezen preboleli.

Vladni odlok po navedbah ministrstva že zdaj dopušča več izjem. Tako prebolevnikom, cepljenim, čezmejnim dnevnim delovnim migrantom in nekaterim drugim s prebivališčem v Sloveniji dovoljuje, da zapustijo državo in odidejo v države na rdečem seznamu. Ob izstopu iz države morajo predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo.

Poleg izrecno naštetih lahko zapustijo državo tudi vsi tisti, ki izkažejo, da imajo prebivališče zunaj Slovenije, so še dejali na ministrstvu.