Ministrstvo za notranje zadeve z najemom plačuje lizing podjetju Hypo Leasing, tako da bo Ram Invest lastnik stavbe postal po odplačilu vseh obrokov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Ministrstvo za notranje zadeve z najemom plačuje lizing podjetju Hypo Leasing, tako da bo Ram Invest lastnik stavbe postal po odplačilu vseh obrokov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Komu MNZ plačuje za stavbo NPU-ja?

Kdaj se bo to zgodilo, se ne ve. Pogačar je za časnik Žurnal24 dejal le, da je do takrat še več kot deset let. Kot je še pojasnil Pogačar, je v stavbo na Dimičevi ulici v Ljubljani vložil del lastnih sredstev, zdaj pa je prek lizinške pogodbe ekonomski lastnik stavbe.

Pravni lastnik je torej Hypo Leasing, ki je hkrati lizingodajalec. Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) tako dejansko prek najemnine plačuje lizing, da bo stavba nekoč le postala Pogačarjeva oziroma last podjetja Ram Invest.

Podobno bi bilo z najemom na Litostrojski
Podobno bi bilo urejeno tudi, če bi MNZ sklenil pogodbo za najem stavbe na Litostrojski ulici, kar je nameraval prejšnji notranji minister Dragutin Mate. Mate je namreč pojasnil, da bi stavba sčasoma postala last države.

Vprašanja v zvezi z najemom smo naslovili tudi na MNZ, od koder so nam odgovorili, da so vso dokumentacijo v zvezi z najemom stavbe na Dimičevi, tudi najemno pogodbo in dogovor med MNZ-jem, Ram Invest in Hypo Leasing, v celoti posredovali že na tiskovni konferenci pred več kot mesecem dni in da torej razkritje ni nič novega.

MNZ: Za nas ni pomembno, kdo je lastnik prostorov
Vseeno so za MMC pojasnili, da iz pogodbe in dogovora jasno izhaja, da je MNZ za zavarovanje svojega najema ob morebitni razvezi lizinga, sklenil dogovor, da MNZ ostane najemnik poslovnih prostorov tudi, če stavbo prevzame Hypo Leasing. Ob tem poudarjajo, da je za MNZ nepomembno, kdo je lastnik prostorov, ki jih najema. Zanje je pomembno le, da je pravno-formalno vse skladno s predpisi in to, da je najem z vidika gospodarnosti upravičen.

Še enkrat pa so ponovili, da ne objekt na Dimičevi ne objekt na Litostrojski po 20 letih ne bi prešla v last MNZ-ja. "Kdor navaja drugače, zavestno laže," so nam sporočili.

Po navedbah ministrstva gre v obeh primerih za najem prostorov, višina 20-letnega najema objekta na Dimičevi bi znašala 48 milijonov evrov, 20-letni najem objekta na Litostrojski pa bi predstavljal strošek 110 milijonov evrov. "Pa naj vsak sam presodi, kdo se je obnašal neracionalno," so sklenili na ministrstvu.

Opozicija zaradi najema interpelirala ministrico
Prav odpoved stavbi na Litostrojski in najem stavbe na Dimičevi je eden izmed vzrokov za interpelacijo Katarine Kresal, ki jo je vložilo vseh 38 poslancev opozicijskih strank. Očitajo ji klientelizem, saj naj bi se Kresalova s Pogačarjem dobro poznala, njen partner Miro Senica pa je z njim tudi poslovno sodeloval.

Prav tako opozicijski poslanci pravijo, da bi v stavbi na Litostrojski združili celotno notranje ministrstvo, na Dimičevi pa deluje le en del, kljub temu pa najemnina znaša 1,6 milijona evrov.

Komu MNZ plačuje za stavbo NPU-ja?