"Očitno, da bosta omrežje liberalne demokracije in koalicija storila vse, da bosta zaščitila ministrico, ki je na vrhu te kolizije interesov," je dejal Jože Tanko. Foto: MMC RTV SLO

Očitno vse to ali pa vsaj nekaj od tega (dosežki MNZ-ja, op. a.) prvake iz SDS-a skrbi. Skrbi do te mere, da je potrebna popolna – celo osebna – diskreditacija notranje ministrice.

Katarina Kresal
Kot so poudarili, je očitno, da LDS svojega slogana "prava pot je pravna pot" ne more tudi v praksi uresničevati. Foto: MMC RTV SLO
V interpelaciji so predstavili graf, po katerem se vse povezave v primeru Baričevič vrtijo okoli LDS-a. (Kliknite za povečavo.) Foto: SDS

Danes je 21 dni po dogodku in se še nič ni zgodilo. /.../ Očitno, da bosta omrežje liberalne demokracije in koalicija storila vse, da bosta zaščitili ministrico, ki je na vrhu te kolizije interesov.

Jože Tanko
Interpelacija bo pokazala, na kateri strani je koalicija in če je vsaj nekaterim do tega, da se stvari uredijo. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Nacionalni preiskovalni urad
Po navedbah ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal so bili postopki pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada transparentni in zakoniti. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Svoje delo opravlja dobro, zakonito ter zavzeto. In prav to je morda vzrok, da je že praktično od prvega dne sodelovanja v vladi tako zelo moteča predvsem za politično stranko, o kateri mediji poročajo, da je vpletena v mednarodni korupcijski škandal.

LDS
Katarina Kresal
Tudi prvič je Kresalovo interpeliral SDS. To je storil 23. februarja lani, potem ko so napovedali izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. Foto: MMC RTV SLO

"Dokumentacijo glede najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad smo javnosti v celoti predstavili prejšnji teden in je dostopna vsakomur. Vsi postopki so bili transparentni, zakoniti in v skladu z načelom dobrega gospodarjenja. Veselim pa se predvsem, da bo ta interpelacija omogočila, da se v vseh podrobnostih razkrije tudi 90 milijonov evrov težka avantura prejšnjega notranjega ministra in njegove stavbe na Litostrojski, grajene na popolnoma neprimernem mestu in mimo vseh določb javnega naročanja," je pojasnila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.


Kresal: Policija dela bolje, kot je v preteklosti
V svoj zagovor je naštela več uspehov ministrstva pod njenim vodstvom. Policija tako po njenih besedah po vseh objektivnih merilih dosega boljše rezultate raziskanosti kot v preteklosti; v plus ministrstvu šteje ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada; racionalizacijo delovanja podpornih služb; dejstvo, da ni več ministra, ki bi z megafonom usmerjal policiste; da ni več založenih depeš; preiskavo v primeru Patria, ki, tako pravi Kresalova, poteka ob zglednem sodelovanju finske in slovenske policije. "Očitno vse to ali pa vsaj nekaj od tega prvake iz SDS-a skrbi. Skrbi do te mere, da je potrebna popolna – celo osebna – diskreditacija notranje ministrice," je sklenila.

Opozicija: klientelizmu LDS-a je treba narediti konec
Opozicijske stranke so vložile interpelacijo zoper notranjo ministrico zaradi poslovnega in klientelističnega delovanja, ki se je še posebej pokazalo v aferi z bulmastifi in selitvi NPU-ja.

Interpelacijo je vložilo vseh 38 poslancev opozicijskih strank, pri čemer je vodja poslanske skupine Jože Tanko dodal, da so ministrico že dvakrat pozvali k odstopu, s čimer bi omogočila neodvisno preiskavo. Prav tako pa so že napovedali interpelacijo, če ne bo s podjetjem Ram Invest prekinila pogodbe o najemu. Ker ministrica ni nakazala take namere, sledi interpelacija.

Navrgli množico očitkov
V interpelaciji Katarini Kresal očitajo sum poskusa političnega vpliva na delo policije v primeru Baričevič, sum zlorabe uradnega položaja pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada, da je najem klientelistično dogovorjen in da so bili pri tem oškodovani davkoplačevalci. Poleg tega pa ji očitajo še nespoštovanje ustavnega načela delitve oblasti in ustvarjanje neenakosti pred zakonom.

V zgodbi okoli bulmastifov je tako Tanko navedel, da so vsi akterji povezani okoli Kresalove oziroma LDS-a, kar so tudi grafično predstavili (v priloženi fotografiji).

Vse poti vodijo v LDS
Avtor pozitivnega mnenja za vrnitev psov je bil Rajko Rotner, stric Kresalove, Baričevičev prijatelj in odvetnik je njen partner, sodbo je napisal Boštjan Zalar, brat LDS-ovega pravodosdnega ministra Aleša Zalarja, podpredsednik LDS-a Slavko Ziherl pa je napisal izvedensko opravičilo, da se pokojni Zori Roter ni bilo treba zagovarjati na sodišču glede napada psov na Stanislava Megliča leta 2006, zaradi česar se primer nikamor ni premaknil.

Zaradi mečkanja je zamudilo tudi državno pravobranilstvo, prav tako pa je zanimivo, da minister Zalar ni vložil izrednega nadzora nad pravobranilstvom, kot je naredil v nekaterih drugih primerih.

Policija najprej obvestila Kresalovo
Prav tako je bil nenavaden celoten postopek policijske preiskave po nesreči, saj je policija o dogodku obvestila ministrico še pred preiskovalnim sodnikom in okrožnim tožilcem. Kresalova je takoj zatem obvestila svojega partnerja, ki se je kmalu zatem znašel v kliniki Barsos. Prav tako je policija državni sekretarki dovolila vstop na zavarovano območje.

"Danes je 21 dni po dogodku in se še nič ni zgodilo," opozarja Tanko. "Očitno, da bosta omrežje liberalne demokracije in koalicija storila vse, da bosta zaščitili ministrico, ki je na vrhu te kolizije interesov," je še dodal Tanko.

Zmagal je interes lastnika
Prav SNS-a Zmago Jelinčič pa se je vprašal, ali je bil Baričevič sploh lastnik psov ali je bila to Zora Roter, saj mu jih v tem primeru sploh ne bi smeli vrniti.

Poslanec SLS-a Gvido Kres pa je dejal, da je pri vrnitvi psov zmagal interes lastnika, ni bil pa zaščiten javni interes. Enako lahko opažajo tudi pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad.

Tudi urad na Dimičevi primer klientelizma
Druga osrednja točka interpelacije ja namreč selitev NPU-ja v dražje prostore na Dimičevi, čeprav so v prejšnjem mandatu zgradili objekt za celotno notranje ministrstvo. Kot je poudaril Tanko, so si najprej začeli začeli izmišljevati, da ni varnostno primerno, in podajali ekspertize, a vse skupaj postavlja na laž pridobljeno gradbeno dovoljenje, ki ga drugače ne bi dobili.

V prostore na Dimičevi naj bi sicer že prej želel Zalar preseliti tožilstvo. "Vse to kaže na to, da se bi se v prostore Raminvesta g. Pogačarja, ki je tudi sodeloval z odvetniško pisarno Senica, morali preseliti neki državni urad, na koncu torej NPU, ki še vedno deluje nezakonito," je pojasnil Zalar. S pomočjo politike naj bi se torej reševala stiska oddaje poslovnih prostorov.

Gre za oškodovanje državnega proračuna
Še posebej pomembno pa je, da bi v objektu Litostrojski imeli združene vse institucije na enem mestu, zdaj pa bo država le za majhen del plačevala 1,6 milijona evrov, kar razumejo kot oškodovanje državnega proračuna, in to v času, ko se največ govori o varčevanju.

LDS se mora samoukiniti
Jelinčič je ob tem opozoril, da je vse skupaj zrelo za odstop celotne vlade, saj premier vse pokriva z eno odejo, da ne bi prišlo vse ven. "Vse skupaj spominja na mafijo, le da mafija ni tako spolno sprevržena," še dodaja Jelinčič, ki meni, da bi se moral LDS samoukiniti.

Na vprašanja, ali menijo, ali bo interpelacija uspela, pa odgovarjajo, da se bo pokazalo, na kateri strani je koalicija in če je vsaj nekaterim do tega, da se stvari uredijo.


LDS: Katalog laži, polresnic in natolcevanj; Zares in DeSUS: Ne komentiramo
In kako na vloženo interpelacijo gledajo koalicijske stranke? V LDS-u v vsebini dokumenta vidijo katalog laži, polresnic in natolcevanj. Pri tem zatrjujejo, da pobudniki ne navajajo argumentov, ki bi dokazovali vpletenost ministrice v protizakonite ali neetične dejavnosti.

V Zaresu poteze opozicije ne komentirajo, prav tako ne očitkov, ki jih interpelacija vsebuje, saj njenega besedila še niso prebrali. Tudi v DeSUS-u za zdaj o vsej zadevi še molčijo, saj se želijo pred javnim odzivom pogovoriti s Kresalovo.

23. 2. 2009: prva interpelacija
Tudi prvič je Kresalovo interpeliral SDS. To je storil 23. februarja lani, potem ko so napovedali izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. V interpelaciji so ji očitali neustrezno reševanje osme točke ustavnega sodišča, zlorabo ministrstva v politične namene, ignoriranje tehničnega zakona o izbrisanih, ustvarjanje neenakosti pred zakonom in očitno ogrožanje javnih financ.

Na glasovanju v državnem zboru je interpelacijo podprlo 31 poslancev, 48 jih je bilo proti, zato interpelacija ni uspela.

Očitno vse to ali pa vsaj nekaj od tega (dosežki MNZ-ja, op. a.) prvake iz SDS-a skrbi. Skrbi do te mere, da je potrebna popolna – celo osebna – diskreditacija notranje ministrice.

Katarina Kresal

Danes je 21 dni po dogodku in se še nič ni zgodilo. /.../ Očitno, da bosta omrežje liberalne demokracije in koalicija storila vse, da bosta zaščitili ministrico, ki je na vrhu te kolizije interesov.

Jože Tanko

Svoje delo opravlja dobro, zakonito ter zavzeto. In prav to je morda vzrok, da je že praktično od prvega dne sodelovanja v vladi tako zelo moteča predvsem za politično stranko, o kateri mediji poročajo, da je vpletena v mednarodni korupcijski škandal.

LDS