Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 64 glasov Ocenite to novico!
Samo Hribar Milič
Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič izpostavlja, da je Slovenija od začetka krize leta 2008 do lani izgubila 71.885 delovnih mest v gospodarstvu, hkrati pa se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 5.971. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič iz vrst stranke Državljanska lista je prepričan, da bi sinidkati in vlada lahko zbližali stališča, če bi sedli skupaj. Foto: STA
VIDEO
100.000 javnih uslužbence...

Dodaj v

"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Minister Šušteršič je prepričan, da bi stališča lahko zbližali
22. januar 2013 ob 17:31,
zadnji poseg: 22. januar 2013 ob 20:51
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

"V Sloveniji smo v zadnjih letih morali odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti," je oster predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Hribar Milič je namreč izpostavil, da je Slovenija od začetka krize leta 2008 do lani izgubila 71.885 delovnih mest v gospodarstvu, hkrati se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 5.971. Povprečna mesečna masa plač v gospodarstvu se je v tem času znižala za 2,4 odstotka, v javnem sektorju pa zvišala za 9,3 odstotka, je zapisal v pismu, naslovljenem na vodstva sindikatov, ki v sredo organizirajo stavko.

Ti podatki postavljajo zahteve sindikatov v javnem sektorju "na zelo trhle noge", saj je povsem jasno, da bremena krize v celotnem kriznem obdobju 2008-2012 niso enakomerno razporejena in ni osnove za panožno ali sektorsko višanje plač, je opozoril. Ker negativno gibanje očitno še ni ustavljeno, se lahko po njegovem mnenju toliko bolj bojimo, da bodo tudi zahteve Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) dodatno ogrozile delovna mesta v kovinski industriji, elektroindustriji in industriji kovinskih materialov.

Šušteršič: Če bi sindikati prisluhnili vladi, bi zbližali stališča
"Če bi sedli skupaj in bi sindikati prisluhnili vladnim argumentom in načrtom, bi zbližali stališča, ker se cilj ne bi zdel več tako zelo nedosegljiv," pa je prepričan finančni minister Šušteršič. Na vprašanje, ali se je vlada pripravljena pogajati o obsegu znižanja sredstev za plače v javnem sektorju, je pa minister odgovoril, da je to seveda odločitev, ki jo lahko sprejme samo vlada. Ta pa takšne odločitve še ni sprejela in niti ni obravnavala takšnega predloga, "tako da jaz ne morem v tem hipu potrditi nobene pripravljenosti na strani vlade", je dejal.

Ob tem je Šušteršič poudaril, da je bilo stališče vlade do tega vprašanja vselej jasno in da so tudi sindikatom poskušali v pogajanjih pojasniti, da je od že sprejetih ukrepov za zmanjševanje mase plač v posameznih resorjih razmeroma majhen korak do tistega cilja, ki je postavljen v proračunu.

Minister meni, da je treba predvsem omogočiti pogoje, v katerih bodo sindikati razumeli zgodbo, ki jo želi vlada povedati. "Dokler tega dialoga sploh ni, pa vztrajanje sindikatov, da želijo na vsak način slišati ta stavek, da se bomo pogajali tudi o masi, odstotku znižanja, tudi onemogoča neke druge pogovore, ki bi lahko pomenili korak naprej. Moje stališče je pač, da bo treba razumeti to, kar vlada govori, in bodo pogovori potem lažji," je še poudaril minister.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo