Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3,3 od 64 glasov Ocenite to novico!
Samo Hribar Milič
Predsednik GZS-ja Samo Hribar Milič izpostavlja, da je Slovenija od začetka krize leta 2008 do lani izgubila 71.885 delovnih mest v gospodarstvu, hkrati pa se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 5.971. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Finančni minister Janez Šušteršič iz vrst stranke Državljanska lista je prepričan, da bi sinidkati in vlada lahko zbližali stališča, če bi sedli skupaj. Foto: STA
VIDEO
100.000 javnih uslužbence...

Dodaj v

 

"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Minister Šušteršič je prepričan, da bi stališča lahko zbližali
22. januar 2013 ob 17:31,
zadnji poseg: 22. januar 2013 ob 20:51
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

"V Sloveniji smo v zadnjih letih morali odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti," je oster predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

Hribar Milič je namreč izpostavil, da je Slovenija od začetka krize leta 2008 do lani izgubila 71.885 delovnih mest v gospodarstvu, hkrati se je število zaposlenih v javnem sektorju povečalo za 5.971. Povprečna mesečna masa plač v gospodarstvu se je v tem času znižala za 2,4 odstotka, v javnem sektorju pa zvišala za 9,3 odstotka, je zapisal v pismu, naslovljenem na vodstva sindikatov, ki v sredo organizirajo stavko.

Ti podatki postavljajo zahteve sindikatov v javnem sektorju "na zelo trhle noge", saj je povsem jasno, da bremena krize v celotnem kriznem obdobju 2008-2012 niso enakomerno razporejena in ni osnove za panožno ali sektorsko višanje plač, je opozoril. Ker negativno gibanje očitno še ni ustavljeno, se lahko po njegovem mnenju toliko bolj bojimo, da bodo tudi zahteve Sindikata kovinske in elektro industrije (SKEI) dodatno ogrozile delovna mesta v kovinski industriji, elektroindustriji in industriji kovinskih materialov.

Šušteršič: Če bi sindikati prisluhnili vladi, bi zbližali stališča
"Če bi sedli skupaj in bi sindikati prisluhnili vladnim argumentom in načrtom, bi zbližali stališča, ker se cilj ne bi zdel več tako zelo nedosegljiv," pa je prepričan finančni minister Šušteršič. Na vprašanje, ali se je vlada pripravljena pogajati o obsegu znižanja sredstev za plače v javnem sektorju, je pa minister odgovoril, da je to seveda odločitev, ki jo lahko sprejme samo vlada. Ta pa takšne odločitve še ni sprejela in niti ni obravnavala takšnega predloga, "tako da jaz ne morem v tem hipu potrditi nobene pripravljenosti na strani vlade", je dejal.

Ob tem je Šušteršič poudaril, da je bilo stališče vlade do tega vprašanja vselej jasno in da so tudi sindikatom poskušali v pogajanjih pojasniti, da je od že sprejetih ukrepov za zmanjševanje mase plač v posameznih resorjih razmeroma majhen korak do tistega cilja, ki je postavljen v proračunu.

Minister meni, da je treba predvsem omogočiti pogoje, v katerih bodo sindikati razumeli zgodbo, ki jo želi vlada povedati. "Dokler tega dialoga sploh ni, pa vztrajanje sindikatov, da želijo na vsak način slišati ta stavek, da se bomo pogajali tudi o masi, odstotku znižanja, tudi onemogoča neke druge pogovore, ki bi lahko pomenili korak naprej. Moje stališče je pač, da bo treba razumeti to, kar vlada govori, in bodo pogovori potem lažji," je še poudaril minister.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Jethros
# 22.01.2013 ob 17:49
"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Je dejal večni zaposleni v javnem sektorju, Samo Hribar Milič.
Ne vem več, če je to sarkazem, ironija, paradoks, cinizem, dvoličnost...verjetno "all-inclusive", kot njegovi dopusti.
Gospod Hribar Milič, javni sektor se je predvsem povečal na račun vladnega zaposlovanja, kar poglejte si, saj ste predsednik GZS. Ali boste nemara trdili, da je preveč uradnikov na šalterju? Koliko je nepotizma in klientelizma v JU? No, kar podajte te podatke, če si upate...
Me zanima koliko vas je med predsedniki, direktorji, managerji pr koritu, ki ste poskrbeli za svoje otroke, nečake, sorodnike različnih povezav, prijatelje, medtem, ko so navadni smrtniki službe izgubljali tudi v JU zaradi "racionalizacije" stroškov. Po odpustku pa prirejen razpis z že oddanim delovnim mestom na podlagi vnaprej dane obljube.

Slovenistan...riba smrdi pri glavi, začnite z racionalizacijo delovnih mest in plačami kar pri sebi, gospodje predsedniki, direktorji...
kaj_kaj?
# 22.01.2013 ob 17:45
Milič, razpustiti GZS in bo spet denar za kakšnega delavca. Da ne omenjam fašističnih metod GZS. Člastvo je prostovoljno, če pa nisi član ti pa konstantno pošiljajo razne inšpekcije. Izkušnja pač. ;)
sanja25
# 22.01.2013 ob 17:48
Daj Milič ne pametuj. Od tebe še nikoli ni in tudi ne bo prišlo kaj pametnega. Ko je gospodarstvo najemalo ogromne kredite si bil tiho, ko se je po gospodarstvu paslo leglo tajkunov si bil tiho, ko so se pojavljale ogromne zlorabe s strani delodajalcev si bil tiho, ko je propadlo ogromno podjetij ne zaradi krivde delavcev si bil tiho, ko pa je treba oropati navadne ljudi njihovih pravic si pa zmeraj zraven in zmeraj glasen. Škoda da ni ogroženo tudi tvoje delovno mesto.
cairns
# 22.01.2013 ob 17:40
"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Seveda, ampak po vaši krivdi. Nesposobni, pohlepni, kradljivi. Nastradali pa so delavci.

P.S.
Ko bo gospod naslednjič šel po opravkih k razbotenemu državnemu aparatu, npr. po nove dokumente, bi ga pustil čakati cel dan. Gospod očitno ne ve, da so se razbohotili predvsem nepotrebni direktorati, svetovalci in ipd. mešalci megle ker so Ablastniki zaposlili sorodnike in prijatelje. Operativcev na terenu je pa je veliko manj.
rush1
# 22.01.2013 ob 17:50
Ja kdo pa je krizo sploh povzročil?? Zasebni sektor! In komu bo v bistvu to varčevanje v javnem sektorju najbolj škodilo? Zasebnemu sektorju! Ker delavcem v javnem sektorju bodo znižali dohodke, ti pa bodo posledično zmanjšali porabo, in to v zasebnem sektorju. Posledično se bo potrošnja zmanjšala, o kaki gospodarski rasti pa lahko samo sanjamo. Res ne vem, a je ta Hribar Milič tako naiven? Kako bi potem on komentiral dejstvo, da so v nekaterih državah plače v javnem sektorju dvignili, da bi s tem bolj spodbudili potrošnjo??
K_ris
# 22.01.2013 ob 19:21
@MP3CE

Meni se očitek o neučinkovitosti ne zdi zmerjanje. Tudi pridni javni uslužbenci so pogosto neučinkoviti, ker je cel sistem takšen. Ampak učinkovitosti javnega sektorja se očitno noben minister ne upa lotiti. Nižanje plač pa k rešitvi tega problema prav nič ne prispeva.
komentator2
# 22.01.2013 ob 19:19
"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Ja, natanko tako!!! Delavce so odpustili!!!! Saj še(ri)fi so ostali!!!! Enga direktorja/pardon managerja mi pokažte, ki je ostal brez službe!!!!!!

Učitelj pa s sedmo stopnjo izobrazbe zasluži 900€!!!!!! Ukrajina prihajamo!!!
A je smisel študija to, da potem zaslužim toliko, kolikor bi, če bi se zaposlil takoj po OŠ!!???? Ja čaki mal, jaz sem si pa v teh 10 letih dela, kolikor je učitelj porabil za študij, pa lahko vseeno že nekaj ustvaril!!!

Sem navaden delavec in ne me narobe razumet, nisem na strani učiteljev, samo kam gre ta naša država????? Ja, madona, če bodo učitelji toliko zaslužili in jim bodo jemali, bodo Hribarji in podobni rekli, glejte, oni stiskajo, boste morali tudi vi!!!. Kaj bi radi, da delamo delavci za 250€ na mesec???!!!!

Arogantnež nesramni!!! Naj pove koliko zasluži na mesec??!!!!
MP3CE
# 22.01.2013 ob 19:19
@K_ris: Meni se zdi bolj problematična cifra 5.971. Ker je po vsej verjetnosti tako, da so odpustili še nekaj 1000 koristnih javnih uslužbencev, sprejeli pa kakih 6.971 nepotrebnih uslužbencev po vezah in poznanstvih (govorim seveda o zanesljivosti cifre). Po drugi strani je lahko zaradi "čiščenja" problematično tudi 71.885 delovnih mest, ker so jih nadomestile samozaposlitve. No ja, kakor koli že: JS ne sme biti zatočišče za "partijske kadre", pač pa mora postati še bolj učinkovit javni servis (zmerjati z neučinkovitostjo se mi ne zdi na mestu, ker vem, da kar nekaj javnih uslužbencev opravlja svoje delo zelo dobro in je nefer, da jih kažemo kot neučinkovite, če to niso ali pa tudi, če to zaradi neposrečene zakonodaje ne morejo biti).
pepar
# 22.01.2013 ob 18:58
Jao Milič,ti pa res nimaš nobene pravice niti komentirat stavko javne uprave,saj si dolga leta držal svečo vsem,ki so na veliko uničevali naše gospodarstvo.
Sicer pa po stavki ne bo čisto nič drugače kot pred njo.....
gorcin
# 22.01.2013 ob 18:43
Gospod Milič, ste mogoče naredili analizo koliko denarja je bilo skozi razpise porabljenih v gospodarstvu in koliko novih delovnih mest je bilo ustvarjenih?
jang
# 22.01.2013 ob 18:32
Hribar Milič---- ves čas krize ( že par let ) si ti stalno na vodilnem položaju v Gospodarski zbornici. Mogoče je čas da spokaš in daš šanso komu drugemu ki bo dejansko kaj naredil?
jedu1
# 23.01.2013 ob 00:27
ne mi šparat v šolstvu zdravstvu komu je potrebnih na tisoče občinskih in državnih funkcionarjev komu je potrebno čez dvesto občin tu je treba šparat in odpuščat
jujc
# 22.01.2013 ob 22:58
Milič ful dobro res.

Privat sektor ste uničili, zdej pa dejmo še javnega. Fašist!!
hepimen
# 22.01.2013 ob 21:26
No, saj vse te naše silne zbornice so pa genialne za stolčke z obilnimi mezdami za - mešanje megle. Vse kar delajo, je da izpostavljajo, komentirajo in predlagajo za velike denarje, da bi pa kaj konkretnega naredile v zadnjih 20 letih, to pa ne.
FAIRPLAYER
# 22.01.2013 ob 20:56
"Morali smo odpustiti armado delavcev v gospodarstvu, javni sektor pa se še naprej bohoti"

Milič mora vedeti, da za to ni bil kriv javni sektor, ampak zgrešena gospodarska vizija gospodarske zbornice. Že od osamosvojitve naprej je gospod Milič zagovarjal ustanavljanje drobnega gospodarstva, kar se je kasneje prelevilo v razkosavanje večjih firm in posledično tudi njihov konec. Pri tem pa se je nenehno krepil javni sektor, kar pa gospodarske zbornice ni motilo. Razvoj drobnega gospodarstva ni prinesel nič dobrega, ampak potop vsega, kar nam je uspelo ustvariti v bivši državi. V zgodovini samostojne države nismo uspeli ustvariti nič, razen trgovskih centrov.
zozozo
# 22.01.2013 ob 20:29
Zakaj pa Hribar Milič o gospodarstvu govori v prvi osebi? A ni on že celo življenje funkcionar?
K_ris
# 22.01.2013 ob 20:00
Pa še to kopiram:

Delež stroškov dela v kategorijah O-Q (javna uprava, obramba, izobraževanje, zdravstvo in sociala) v vseh stroških dela v državi v letu 2011:
Ciper - 37,1%
Grčija - 36,2%
Irska - 33,8%
Danska - 33,7%
Belgija - 33,3%
Portugalska - 31,9%
Švedska - 30,9%
Malta - 30,7%
Finska - 30,2%
Nizozemska - 29,5%
Francija - 28,8%
Španija - 28,1%
EU 27 - 27,7%
Velika Britanija - 27,5%
Italija - 27,1%
Avstrija - 26,9%
Poljska - 26,6%
Litva - 26,3%
Nemčija - 24,9%
Slovenija - 24,7%
Estonija - 24,2%
Bolgarija - 24,1%
Slovaška - 23,7%
Luksemburg - 23,6%
Madžarska - 23,5%
Latvija - 22,4%
Češka - 22,2%
Romunija - 16,7%

vir: Eurostat, tabela nama_nace10_c
danrr
# 22.01.2013 ob 19:59
podpiram del javnega sektorja,ne pa tistih,ki mešajo zrak
po naših občinah.70 procentov bi jih ukinil
K_ris
# 22.01.2013 ob 19:41
@MIRNČAN

Tukaj imaš podatke o rasti povprečne bruto plače v JS in ZS v letih pred krizo:


Kot lahko vidiš, so plače v zasebnem sektorju vseskozi rasle občutno hitreje kot plače v javnem sektorju. Prvo leto, ko se je zadeva obrnila, je bilo leto 2008.
kolesar666a
# 22.01.2013 ob 19:06
eden najbolj nesposobnih in tudi on se bohoti.... v stekleni palači.
kdo mu dal odpoved?
ps/nisem zaposlen v javni upravi.
nedo
# 22.01.2013 ob 19:06
V JU je treba vse, ki so više od "stotnikov in desetarjev", ki skrbijo za delavce in delo za "šalterji", postaviti na cesto. Začeti pa pri glavi in raznoraznih svetnikih, zslužnih, nepogrešljivih in podobnih tičih. Postaviti pa mlade, šolane. Samo Milič pa naj preimenuje GZS v "Društvo za zaščito lastnikov kapitala", da se bo vedelo, v imenu in za korist koga govori.
handanovic
# 22.01.2013 ob 18:56
vse tole se vrti v krogu; dejstvo je simpl, naj ne kradejo in tisto pametno investirajo, pa bodo na koncu še pošteno zaslužl in vsem bo prav. in enim in drugim. najhuje je, ko ti en takle brezzvezn birokrat naklada, ko bi vsaj tip imel kakšen rezultat za pokazat, pa itak, taki so vsi, sami luzerji
CtrlDelete
# 22.01.2013 ob 18:33
Tisti ki nima jurja da bi plačeval svoje delavce naj takoj zapre firmo!!!!
jast123
# 22.01.2013 ob 18:30
Veliko ekonomistov pravi, da zmanjševanje plač v JS ni dobro, ker ljudje potem manj trošijo, če pa manj trošijo ima PS manj dobička. Bolj kot JS je cokla industriji kopica nekih zbornic, katerih na čelu je Milić-Hribar iz steklene palače. Ko vsi zahtevate naj sindikalisti objavijo plače, a ste to zahtevali kdaj od Miliča? Ko imajo nekateri štirimestne je njegova sigurno petmestna.
cfc90
# 22.01.2013 ob 17:43
Boli javni sektor tam dol nekje za tiste v gospodarstvu...
MIRNČAN
# 22.01.2013 ob 21:58
Eden glavnih problemov našega javnega sektorja je sigurno koncept. Virant je s svojo reformo uničil popolnoma vse. Nekaj časa smo bili na dobri poti k čistemu kariernemu sistemu v JU. 2005 pa je z ministrom Virantom sistem propadel. Gremo v smer "pač nekam". Naš sistem javnih uslužbencev je pač nekaj. Pri nas imajo javni uslužbenci prednost pri napredovanju. Obstaja visoka varnost zaposlitve. Vsak organ ima interni natečaj med vsemi zaposlenimi. Že zaposleni so s tem v prednosti. Do leta 2008 smo poznali vstopnico v zaposlitev v upravo. Imamo zmeden položaj najvišjih javnih uslužbencev. Povečuje se delež zaposlitve za določen čas. Obstajajo zaposlitve preko pogodbe. Preprosto bo potrebno še enkrat zarezati v sam sistem. Tukaj seveda niso krivi javni uslužbenci. Je pa krivično da stavkajo in s tem onemogočajo ostale državljane.
FAIRPLAYER
# 22.01.2013 ob 21:55
Teoretik Milič se je spet odločil da bo malo pametoval. Od teh gospodov v GZS ni niti enega, ki bi naredil gospodarski uspeh v praksi. Sami mlatilci prazne slame, ki vlečejo dobre plače. Prvi za odstrel so ravno gospodarski teoretiki.
prehiter
# 22.01.2013 ob 21:37
od leta 2008 do zdaj so v vecini propadla podjetja, ki so ze prej komaj dihala na skrge in niso redno placevala niti minimalne place svojim zaposlenim in tudi ne prispevkov ...in tudi vrli managerji se izogibajo placilu davkov iz katerih se sploh financira javni sektor...torej gospodarstvo naj prvo da cesarju kar je cesarjevega, sele nato pa benti nad preveliko porabo...
Binder Dandet
# 22.01.2013 ob 20:16
@K_Ris:
Tole bi še pokomentiral.

Tudi če so plače počasneje rasle, še vedno imamo pred seboj problem prevelike obremenitve proračuna s postavko plače v JS. Zdaj enostavno ni čas za popravljanje krivic, če te so bile.
felipesko
# 22.01.2013 ob 20:14
@MIRNČAN
V Slo 20x večji javni sektor kot v Nemčiji glede prebivalcev

Pa si se nemško zlagal.
Binder Dandet
# 22.01.2013 ob 20:12
@K_Ris:
"Zakaj na GZS raje ne iščejo rešitve, kako v gospodarstvu ponovno ustvariti delovna mesta?"

Po moje bi namesto "raje" moralo biti "hkrati". Vseeno je prav, da se reče bobu bob. Prazna vreča ne stoji sama pokonci. Bi pa lahko GZS hkrati naredil tudi več na področju iskanja rešitev. Doslej se zdi, da se bolj ali manj oglašajo samo, ko nasprotujejo kakšnim ukrepom.
K_ris
# 22.01.2013 ob 19:59
@kozorog1973

Verjetno v demagogijo spada vse, kar se ne sklada z idejami te vlade?
K_ris
# 22.01.2013 ob 19:54
@MIRNČAN

Čakaj malo. Če že uporabljaš ta kriterij, potem moraš tudi priznati, da so po tem istem kriteriju plače v JS pred krizo rasle prepočasi. In zdaj se samo pokriva ta primanjkljaj od prej. A to ni ok?
krancl
# 22.01.2013 ob 19:50
Kaj imate vi konkretno za pokazat g. Milić? Kasinokapitalističen blef, za katerega še naprej žrtvujete suverenost te države.
MP3CE
# 22.01.2013 ob 19:29
@K_ris: S tem se strinjam, glede plač namreč. Edino morda zaradi res zaostrene situacije bi morda bilo dobro, da se vendarle ne skuša doseči dviga plač, vendar se osebno ne strinjam, da se JS nižajo plače. To je reševanje problema na napačnem koncu, oziroma bi moral biti skrajni ukrep, ko res ne bi šlo drugače.
Morda pa še ena misel iz zasebnega sektorja, delam pa v podjetju s tujimi lastniki (Švedi). Ko so lastniki ugotovili, da neka podružnica (na srečo ne v Sloveniji ;)) ne dela v redu, je bil prvi na udaru vodstveni kader. Ne delavci spodaj, ampak vodstvo podružnice. Ne vem sicer, ali je novo vodstvo tudi kaj odpuščalo (most likely), ampak prva stvar, ki se je zamenjala, je bil management, uprava. Šele potem so se stvari menjale navzdol. Nekako se mi kar stoži, ko vidim, kako pri nas isti management klesti delavce, v upravah pa so kar zabetonirani.
razmetan
# 22.01.2013 ob 18:29
Šolski primer egoističnega populizma brez argumentov.
V stilu, "če gre meni slabo more it tudi tebi". Če bomo krčili javni sektor to pomeni zgolj slabše storitve in še manj dela za privatni sektor, ki produkte prodaja javnemu. Nekaj "tapravih" pa bo obogatelo na račun privatizacije.
Milič odj*** s tem nategovanjem!
Gaga
# 23.01.2013 ob 11:13
Drugače pa se omenjeni v članku obnaša kot da je bog. Da ima pravico odpuščat in ljudi obsodit na revščino. Daj, odstopi nesposobnež.
ti-ne
# 23.01.2013 ob 10:26
Kdo je kriv, da so ljudje v gospodarstvu izgubili službe?
Učitelji ali vodstva firm, ki jih zastopa gospod Milič?
bozz
# 23.01.2013 ob 10:17
Verjetno ne zahteva prevelikega truda, odkriti in javno objaviti, kdo in kje v JS je v zadnjih letih zaposloval, in naj tam odpuščajo, namesto da se udriha po celotnem JS. Toda ne, potem bi ugotovili, da so največ zaposlovali ravno na državni ravni, od koder nam zdaj solijo pamet, in to po sorodstvenih ali strankarskih vezah.
lookaaa
# 23.01.2013 ob 06:51
javni sektor se nic ne bohoti! sem iz gospodarstva, a zal znam presoditi, kaj pomeni zmansevanje vsega le z neko uravnilovko in cez palec. ce ze hocejo precistiti ta javni sektor in zmanjsati celotne stroske, naj najprej dobro nagradijo vse tiste, ki delajo, tiste, ki ne pa nazenejo ali destimulirajo!!! ne pa da odpravijo napredovanja..., zmanjsujejo kvaliteto solstva...

po drugi strani pa je treba nekako dvigniti gospodarstvo. s svojo nesposobnostjo so nam prsluzili bonitetne padce, tako da gospodarstvo se bolj sepa. obljubljali so vse kaj drugo! kje so vedno bolj ugodni pogoji za gospodarstvo, zaposlitve...?
Fenrir
# 23.01.2013 ob 01:13
Na splošno so tele paradržavne sinekure (GZS; OZ; KGZ) zelo zanimive, bi bilo dobro kaj več izvedet, kako poteka poslovanje pri njih, kako je s korupcijo in nepotizmom ... A jih sploh kdo nadzira?
Fenrir
# 23.01.2013 ob 00:58
Samo Hribar Milič je od junija 2007 generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.
Od novembra 2006 do junija 2007 je bil začasni predsednik GZS.
Do novembra 2006 je bil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije.
V zadnjih letih je bil aktivno vključen v socialni dialog v Sloveniji kot predstavnik
delodajalcev, bil član socialno ekonomskega sveta Slovenije, in neposredno udeležen v
kolektivnih pogajanjih.
Na svoji poklicni poti je bil v letih 2002-2003 direktor v podjetju Pristop, vodilne PR in
oglaševalske agencije v Sloveniji.
Pred tem je bil devet let na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer je bil podpredsednik
Gospodarske zbornice Slovenije, projektni direktor in sekretar Združenja za drobno
gospodarstvo Slovenije.
V začetku devetdesetih je bil svetovalec za podjetništvo, pred tem pa vodja oddelka za
zaposlovanje in poklicno usmerjanje na Zavodu za zaposlovanje Slovenije. V tem času je bil
tudi svetovalec mnogim podjetjem, kot tudi predavatelj podjetništva na Gea College-u v
Ljubljani. Svojo poklicno kariero je pričel v osemdesetih kot odgovorni urednik Radia
Študent ter nadaljeval na Radiu Glas Ljubljane, kjer je bil sprva novinar, potem pa pomočnik
direktorja.
Magistriral je na področju sociologije. Govori angleški in italijanski jezik.


Vir: GZS

Dodatni komentar: ni potreben
felipesko
# 22.01.2013 ob 23:27
@MIRNČAN
Mogoče imaš prav na prvo žogo.Zadnjič sem poslušal eno okroglo mizo pa je en bivši rektor (pozabil imena oddaje in rektorja) lepo razpravljal in nakuril Turka,češ da dolgoročno uvajanje kapitala,kot edinega merila v šolstvo,bo imelo poguben način oz se nam bo maščevalo kot celotni družbi -ne znam najboljše razložit,vem pa,ko je on razlagal,mi je dal kar mislit in tud prepričal me je.
QUENDI
# 22.01.2013 ob 22:42
....dobro bi bilo končno slišati v katerem delu javnega sektorja se povečuje zaposlenost: v zdravstvu, šolstvu, kulturi.....javni upravi......enako velja za maso plač......
.....no če so zdravniki tudi del javnega sektorja, bi pa rad slišal pojasnila Viranta (ta je čisto zašuštral plačno reformo) in Koštruna kako jima je uspelo skleniti za te čase nespodobno plačno pogodbo. in zdravniškemu lobiju omogočiti takorekoč skubljenje .. .......Štrukelj pa lahko kakšno doda - zakaj so samo šolniki bili deležni tolikšne pozornosti......en drug primer - .medicinske sestre, kot mi je znano oz povedano (o sramotnih plačah policajev vem samo iz medijev, o gasilcih in drugih reševalnih službah pa še to ne) so pa postale en čisti capelj - zdravniki prav zaradi njihovega znanja in dela lahko delajo internetne magisterije idr., si tako zvišujejo plače, če pa to kaj koristi potrebnim - pacijentom pa tako, kot že pri vsem drugem, nikogar ne zanima v tej mlaki slovenski. Prevetritev ni potrebna samo v politiki.......povsod je nujna........
trewq
# 22.01.2013 ob 22:17
Tale SHM je tudi samo še en od mnogih voluharjev, ki se redijo tako na plečih gospodarskega, kot tudi javnega sektorja. Pametujem lahko tudi jaz, pa mi niti na pamet ne pade to početi v svilenih oblekcah...
Valuk_
# 22.01.2013 ob 21:55
In zakaj???

Ker je gospodarstvo nenormalno zadolženo. Priznajmo si že.
Pims
# 22.01.2013 ob 21:53
S številom zaposlenih v javni upravi se da lepo manipulirati. Seveda jo je preveč drži kot pribito. In da seveda je je premalo drži kot pribito. Preveč je je kot ste že pred mano ugotovili v raznih občinah, agencijah, direktoratih. Preveč je je tudi tam kjer velio ljudi nič ne počne dobesedno nič. Poznam primer, ko res ampak res niso nič delali (ti sami so to povedali) in so jih poslali na antistresni program. Poznam ljudi, ki jim pravim drsalci. Ne dela nič drugega kot drsa (še nog ne vzdiguje) po hodniku gor in dol gor in dol od pisarne do pisarne kjer se pogovarja in pogovarja od 7.00 do cca. 10.30, potem pa gre (gredo) na malico. Ironija pa je, da takšni napredujejo. Predvsem pa je preveč tistih, ki so tja nastavljeni ker so kot politiki propadli.

In da premalo je javne uprave. Poglejte medicinske sestre delajo v UKC LJ, in drgje. Poglejte kirurge itd. Seveda kot vzameš stvar, kot jo obrneš oziroma prikažeš.
atal
# 22.01.2013 ob 21:49
Samo Hribar Milič, v gospodarstvu so bili delavci odpuščeni zaradi nesposobnih, politično obarvanih managerjev, ki niso imeli pojma o gospodarstvu. Z vami na čelu ste zavirali rast in podporo drobnemu obrtništvu, Slovenci smo znani kot narod "multipraktikov", iz katerega bi se lahko razvilo zajetno drobno gospodarstvo, vendar je politika države z vašo pomočjo šla naproti samo velikim sistemom, ki pa na trgu ob hudi konkurenci predvsem iz vzhoda nimajo kaj iskati z izjemo "svetlih" podjetij,kot je npr. Pipistrel in Pečečnik ... In zdaj naj javni sektor, ki pošteno dela, plačuje to ceno in račun, ki ste ga vi sestavili družno s slovensko politiko. Jok brate, dovolj je.
K_ris
# 22.01.2013 ob 21:26
@Hepahestus

Nope. Strokovnjaki iz IMF.
FAIRPLAYER
# 22.01.2013 ob 21:09
Sicer pa zakaj nebi ukinili kar kompletne države. Zasebni sektor se potaplja, čeprav se na delavcih varčuje kot nikoli in postajajo novodobni sužnji, ki se bodo kmalu uprli. Kako so takšni upori potekali si lahko pogledate zgodovino. Pri tem jim bo pomagal še bodoči odpuščeni javni sektor. To bodo spet tisti z najmanjšimi plačami, ki najbolj garajo, pisarniških kavopivcev se ne bo nihče dotikal, oni so nedotakljiva elita zase, pripeljana po političnih in funkcionarskih zvezah. Krog nezadovoljnih državljanov je vse večji, upor sužnjev pa je iz dneva v dan bližje.
Kazalo