Kot sporočajo z obrambnega ministrstva, gre v primeru Dežmana za kršitev zakona o obrambi, in sicer gre za prekršek, če posameznik
Kot sporočajo z obrambnega ministrstva, gre v primeru Dežmana za kršitev zakona o obrambi, in sicer gre za prekršek, če posameznik "reproducira ali uporablja oznako pripadnosti in druge oznake, ki se uporabljajo v Slovenski vojski". Foto: Odbor 2014
Jože Dežman
Zgodovinarja Jožeta Dežmana je inšpektorat kaznoval zaradi nošenja uniforme Slovenske vojske med govorom pred ljubljansko sodno palačo. Foto: BoBo

Med govorci na shodu Odbora 2014 je svojo priložnost lanskega 13. novembra dobil tudi zgodovinar Jože Dežman, ki je pred ljubljansko sodno palačo primarširal, po njegovi razlagi, v slovenski veteranski vojaški uniformi. "Glede na to, da se je govorilo o obrambnem ministru, ki je obranil Republiko Slovenijo pred sovražno agresijo in mi z njim, se mi je zdelo primerno, da jo oblečem," je razlog za svoj tedanji zunanji videz za Dnevnik pojasnil Dežman. Zato ga je doletela globa 417 evrov (polovični znesek, če se ga plača v 15 dneh), ki mu jo je izrekel inšpektorat za obrambo.

Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da inšpektorat za obrambo (IRSO) lahko ukrepa kot prekrškovni organ, ko je v predpisu z obrambnega področja neko dejanje določeno kot prekršek. V Dežmanovem primeru je šlo po pojasnilu Morsa za kršitev zakona o obrambi, in sicer gre za prekršek, če posameznik "reproducira ali uporablja oznako pripadnosti in druge oznake, ki se uporabljajo v Slovenski vojski".

Uniformirani Dežman prvi primer
Gre sicer za prvi primer, da je inšpektorat za obrambo koga kaznoval zaradi nošenja uniforme Slovenske vojske v javnosti. "IRSO do zdaj zaradi neupravičene uporabe ali reproduciranja oznak pripadnosti in drugih oznak, ki se uporabljajo v Slovenski vojski, ni izrekel nobene globe. Prvo prijavo je decembra 2014 prejel v povezavi s primerom Jožeta Dežmana," pravijo na Morsu. Zakon o obrambi pa sicer določa, da se tovrstni prekrški kaznujejo z globo od 100.000 do 300.000 tolarjev (preračunano v evre).

Dežman je nato v odprtem pismu obrambnemu ministru Janku Vebru med drugim pojasnil, da je pobrskal po spletnih straneh pod iskalnim pojmom Dražgoše in v minuti našel podobi oseb v verjetnem stanju prekrška, kakršen je bil njegov.

"Zborovanja komunističnih partizanskih veteranov in njihovih imitatorjev, ki se ob teh priložnostih odevajo v raznorazne uniforme, od izmišljenih, ki naj bi bile partizanske, do uniform JLA in drugih totalitarnih produkcij, so torej idealno mesto, da se odkrije tudi tiste, ki si nezakonito nadevajo znake Slovenske vojske," je zapisal Dežman.

Vendar pa nošnja najrazličnejših vojaških uniform, starih in novih, ni sporna. Če civilne osebe nosijo uniformo ali dele uniforme brez oznak pripadnosti in drugih oznak, ki se uporabljajo v Slovenski vojski, to dejanje ni določeno kot prekršek, še dodajo na Morsu in pravijo, da bo ob morebitnih kršitvah v prihodnje IRSO ukrepal skladno s svojimi pristojnostmi.

Odbor 2014: Dežman je žrtev pregona
V Odboru 2014 so v odzivu sporočili, da so "zgroženo protestirali proti represiji državnih organov Republike Slovenije". Od tem so dodali, da se v pričakovanju pojasnil pridružujejo Dežmanu, "vztrajniku in žrtvi pregona".