Kdaj bo sporazum prafiran, še ni znano. Foto: Vlada
Kdaj bo sporazum prafiran, še ni znano. Foto: Vlada
Pahor v ponedeljek v Zagreb?

Po besedah dopisnice TV Slovenija iz Hrvaške Nataše Prislan, pri naših južnih sosedih uradnih informacij o prihodu slovenskega premierja nimajo, neuradno pa naj bi se Pahor v Zagrebu udeležil slovensko-hrvaškega gospodarskega foruma.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor do zdaj tudi ni sklicala koordinacije parlamentarnih strank o arbitražnem sporazumu s Slovenijo, o tej temi pa v prihodnjih dneh tudi ni napovedana razprava v saboru, čeprav v opoziciji dodajajo, da je do konca tedna še nekaj dni.

Pahor srečanje sprva napovedal za 23. oktober
Slovenski premier, ki naj bi se po poročanju TV Slovenija v ponedeljek sestal tudi s predsednikom hrvaške največje opozicijske stranke Socialdemokratov Zoranom Milanovićem, je sicer v začetku meseca napovedal, da naj bi bil sporazum parafiran, še preden se bo sešel s hrvaško kolegico Kosorjevo, pri čemer je kot datum srečanja sprva omenil 23. oktober.

A zadeva se je zavlekla: že na začetku meseca je namreč slovenska stran izpostavljala, da je arbitražni sporazum vsebinsko praktično že končan in da se pogajajo le še o malenkostih, v Zagrebu pa so še vedno trdili, da "ni še nič dogovorjeno". Prav tako se tudi v saboru uradno še ni začel noben postopek, vezan na predlog tega arbitražnega sporazuma.

Zaradi tega tudi Kosorjeva sploh še nima mandata za podpis sporazuma, medtem ko ima Pahor že polna pooblastila DZ-ja.

Pahor v ponedeljek v Zagreb?