Slovenija
Deklica
Sabreen se je pred skoraj dvema letoma rodila na Jesenicah. Foto: Televizija Slovenija

Dodaj v

Na Jesenicah rojena somalijska begunka in njena mama dobili azil

Zdaj je v integracijskem domu
8. avgust 2018 ob 16:13
Jesenice,Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Somalijska begunka Firdews in njena na Jesenicah rojena hčerka Sabreen sta dobili mednarodno zaščito in bosta lahko ostali v Sloveniji.

V jeseniškem društvu UP, kjer deklici in njeni mami že vse od oktobra 2016 stojijo ob strani, so tega zelo veseli in računajo, da se bosta lahko uspešno vključili v slovensko družbo. Kot je za STA povedala predsednica društva Faila Pašić Bišić, je bila odločba o mednarodni zaščiti, na katero so čakali več kot leto in pol, izdana v torek, zdaj pa so ji jo vročili. Po dolgotrajnih prizadevanjih so bili postopki vendarle končani za begunko pozitivno, k čemur je prispevalo tudi dejstvo, da je bila Sabreen rojena na Jesenicah, potem ko je Firdews oktobra 2016 visoko noseča prišla iz Trbiža v Slovenijo in so ji v Ratečah na pomoč priskočili domačini.

"Ne glede na vso predanost, ki jo humanitarni delavci izkazujemo, upoštevamo tudi vso zakonodajo in odločevalci so tisti, ki potem naše delo nadgradijo ali pa ga popolnoma poteptajo," je dejala Pašić Bišićeva, ki je vesela, da se je ta zgodba "srečno rešila". "Zelo smo se borili, upoštevali vsa navodila, pisali in lobirali. Uspelo nam je in ob vseh zlobnih komentarjih v današnjem času je bilo to vredno vsakega atoma energije," je poudarila.

"S tem, ko smo dali priložnost tej družinici, smo dejansko rešili dve življenji in verjamem, da otrok, ki mu bo ponujen dober izobraževalni sistem in dober integracijski proces, lahko postane zelo pomemben akter v nadaljnjem delu z migranti pri nas," je prepričana Pašić Bišićeva.

Zdaj v integracijski hiši
Firdews skupaj s skoraj dveletno Sabreen še vedno biva v azilnem domu, nato pa bo sledilo enoletno bivanje v integracijski hiši v Ljubljani ali Mariboru, kjer se bosta navajali na življenje zunaj azilnega doma. Po enem letu bo nastopila popolna neodvisnost in samostojnost, na katero se obe že navajata.

Malčica s pomočjo zbranih prostovoljnih prispevkov obiskuje vrtec. Poskrbeli so tudi za opismenjevanje mame, ki zdaj zna brati in pisati. Tako je že primerna za takšno delovno okolje, v katerem ne potrebujejo posebej izobraženih ljudi in Firdews – kot je povedala Pašić Bišićeva – si tudi močno želi zaposlitve.

"Tudi prav je, da začne delati, živeti in da postane koristen del slovenske družbe in da družbi vrača tisto, kar ji je dala," je dejala predsednica društva UP, kjer bodo družinici še naprej stali ob strani. Računajo tudi, da se bo Firdews odločila za združitev svoje ožje družine, ki jo omogoča mednarodna zaščita, in da bosta v Slovenijo prišla tudi njena starejša otroka.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
STRIKE
# 08.08.2018 ob 16:32
Torej smo prva varna država, kjer je lahko zaprosila za azil in ga dobila!?
mali_piscek
# 08.08.2018 ob 16:27
Spet smo povozili lastno zakonodajo.

Revščina ni razlog za pridobitev azila.
Titomir
# 08.08.2018 ob 17:18
V Slovenijo je vstopila z varne države zakaj je pri nas dobila azil ??? Nič drugega kot stran vržen davkoplačevalski denar.
Tetameta
# 08.08.2018 ob 17:13
Vsi, ki sanjate o ekonomski pmigrantih, se malo pozanimajte, kakšno je življenje v Somaliji.
Tako, da bodo varni samo 5000 km stran v Sloveniji, al kako?
Zlobni škrat
# 08.08.2018 ob 17:14
Ta ženska prihaja z varne države torej po kateri logiki je dobila status ???
Aprila
# 08.08.2018 ob 17:20
Po eni dtrani mi je prav da je za mamo z otrokom priskrebljeno in da je na varnem, po drugi strain pa bi pridobitev njenega azila bolj podpirala če bi ženska prišla v Slovenijo legalno, preko UN programov, tako pa se zdi, da je s tem ko je kršila zakon o šengenu ko je v Slovenijo vstopila ilegalno iz tretje varne države za to kršitev še nagrajena.
Poleg tega pa vsaka podelitev azila ljudjem ki so v državo vstopili ilegalno je v posmeh tistim ki pridejo v državo legalno in preko uradnih kanalov, ter služi kot precedes za nadaljnje delitve azila ki se tala vsepoprek kot da so reklamni letaki.
mirora
# 08.08.2018 ob 19:05
Če kaj napišeš danes glede beguncev, če poveš svoje mnenje, tudi če je le-to negativno, si takoj obsojen. To ni primer le v Sloveniji, tudi drugod je tako. Enako velja za istospolne zakone, nošenje muslimanskih pokrival za ženske i ne bi lahko naštevali. Enostavno nimaš pravice misliti s svojo glavo, povedat kako to doživljaš, ne. Vse mora biti avtomatično sprejeto in označeno kot sprejemljivo. To ni demokracija, nismo se tako dogovorili ob osamosvojitvi Slovenije.
Tetameta
# 08.08.2018 ob 17:27
Kdaj pride pa za njo mož iz Nemčije? In otroci iz Somalije?
Es
# 08.08.2018 ob 18:14
Ne želim spodbujati "sovraštva", ampak če smo prav razumeli se je visoko noseča Somalijka podala na nevarno pot v Evropo s pomočjo tihotapcev, svoja dva otroka pa pustila v nevarni domovini?
hombre
# 08.08.2018 ob 16:24
Lepo. Vse dobro želim.
delfino_
# 08.08.2018 ob 18:42
Ne želim spodbujati "sovraštva", ampak če smo prav razumeli se je visoko noseča Somalijka podala na nevarno pot v Evropo s pomočjo tihotapcev, svoja dva otroka pa pustila v nevarni domovini?

Ponavadi je sistem tak da pošljejo enega od familije naprej in če ta dobi azil potem povleče še ostale za sabo. Isto se dogaja z mladoletnimi prebežniki, ki jih starši pošljejo same na pot vedoč da se bodo lahko z njimi kasneje združili. Žal je zelo preračunljivo vse skupaj. Pravi begunci pa taborijo v begunskih taboriščih v prvih varnih državah čakajoč da se bodo lahko čimprej vrnili nazaj domov.
barezi
# 08.08.2018 ob 17:28
Nezakonito podeljen azil! V Sloveniji oblast selektivno uporablja pravo!
TurboZetor
# 08.08.2018 ob 17:32
Azil pred.... Italijo?

Kaj se tukaj dogaja?

Računajo tudi, da se bo Firdews odločila za združitev svoje ožje družine, ki jo omogoča mednarodna zaščita, in da bosta v Slovenijo prišla tudi njena starejša otroka

Kaj se tukaj dogaja?
Zlobni škrat
# 08.08.2018 ob 18:17
Ocelot

Zlobni škrat, pojdi ti za 1 teden v Somalijo, pa me zanima, če boš še vedno širil mnenje o "varni državi"

V italiji ni vojne iz kjer je v Slovenijo vstopila ilegalno. Torej zakaj je dobila azil v Sloveniji če revščina ni pogoj za azil ?
los-t
# 08.08.2018 ob 20:37
Nekateri se sklicujejo na to, da Somalija ni varna država. Ok. Ampak njih je kolk, 100 mio, to pomen, da majo vsi avtomatsko pravico priti k nam al kaj...in kot vedno bom pristavil še lonček z drugo stranjo, zadnjič se je ena učiteljica razburjala v javnosti, ker ima dve učenki ki za malico nimata, a ne bi bilo prav, da Slovenija najprej s kako hišo in redno hrano poskrbi za svoje ljudi. Pašičeva je poskrbela za priseljence, za svoje, kdo bo za naše?
Zlobni škrat
# 08.08.2018 ob 18:29
Nobene logike ni, da je tale dobila azil medtem, ko so tisto Sirsko družino deportirali na Hrvaško.
vnk
# 08.08.2018 ob 20:08
Zlobni škrat, pojdi ti za 1 teden v Somalijo, pa me zanima, če boš še vedno širil mnenje o "varni državi"

Briga me, jaz želim, da moja država ostane varna. Zgrešena migracijska politika pa vodi v pogubo.
firtoh
# 08.08.2018 ob 17:04
Somalija je res katastrofa od države.Warlordi obvladujejo vse,od lokalnih do državnih oblasti,humanitarno pomoč.Zdravstvo, šolstvo..pozabi, če imaš denar ja, drugače pasi kože,pa bogvaruj,da si na območju,kjer se warlordi borijo za oblast.
esspero
# 08.08.2018 ob 16:34
Begunce je treba zaščititi , ekonomske migrante pač ne.!
thomasnn
# 08.08.2018 ob 20:06
"Zelo smo se borili, upoštevali vsa navodila, pisali in lobirali..." je dejala Pašić Bišićeva.
Azilni postopek (skupaj z načeli in pogoji) je zakonsko določen. Sprašujem se, zakaj je/so Pašić Bišićeva in tisti drugi lobirali? Pri komu je/so lobirali?
Da se razumemo: Somalija zagotovo ni sinonim za varno državo in pustimo ob strani dejstva, da je ta Somalijka prešla xy varnih držav. Da je dobila zaščito je (najbrž) prav. Ampak da Pašić Bašićeva in drugi lobirajo pa je nerazumljivo in poraja se vprašanje, ali je postopek bil skladen z zakonodajo.
Sicer pa želim obema hitro in čim boljšo asimilacijo v našo družbo in jima želim vse dobro. Srečno.
karambo
# 08.08.2018 ob 19:59

Zlobni škrat
# 08.08.2018 ob 18:29
Nobene logike ni, da je tale dobila azil medtem, ko so tisto Sirsko družino deportirali na Hrvaško.
--------------------------
gesan
logike itak ni nobene!
Kje pa je logika v tem, da so se belci nakradli okoli po svetu in nikoli za svoje zločine odgovarjali in poplačali?

Logika je ta: ta svet poganja pokvarjeni pohlep in nesposobnost dojemanja potreb okolice!


Gesan edina težava so praznoglavi progresivci, kateri mislijo, da so njihova čustva najbolj pomembna in za katere dejstva ne štejejo. Npr. dejstvo, da se je število prebivalcev v Afriki od 1950 povečalo za dobro milijardo. To je 1000 milijonov.

Imam naslednji vprašanji:
1) Ali ima dejstvo da se je število prebivalcev v 75 letih povećalo iz 250 milijonov na 1,25 milijarde kakšno povezavo s tamkajšnjim socio ekonomskim položajem?
2) Zakaj mora Evropa sprejemati eksponentno rastoče število revežev, če je glavna težava v tem, da niso sposobni obvladovati števila rojstev?
delfino_
# 08.08.2018 ob 17:51
Oprostite ampak ni ta gospodična čisto slučajno se znašla v Sloveniji, ko je potovala iz Italije v Avstrijo, sedaj pa ima že kar azil pri nas priznan?!
vzdev
# 08.08.2018 ob 21:16
Drugače pa bi morali vse azilante vrniti v njihovo izvorno državo v trenutku, ko njihova država postane varna. Pa ni važno, ali je to po enem letu ali desetih. Ker ne vem zakaj jih moramo mi preživljati, denarja pa ni dovolj niti za Slovence.
VICTORIA99
# 08.08.2018 ob 19:55
K nam je.prišla iz varne države. Zakaj azil? Sedaj dobimo še celo njeno družino in lepo bodo živeli na naš račun.
PaulSmith
# 08.08.2018 ob 21:48
Zanima me zakaj gospa,ki je ze skoraj 2 leti pri nas in je pridobila azil, same ne pove kako in kaj ter kako vidi svojo integracijo v sekularni Sloveniji? Čudno je,da vse izjave v njenem imenu podaja Pašiceva.
Drugo zakaj novinarji javnega medija ne raziščete na podlagi katerega zakona so gospe podelili azil in kateri javni uradnik se je podpisal pod akt,ki implicitno krši zakon?Se posebej,ker Pasiceva govori o lobiranju,da vidimo kateri birokrati odločajo o usodah ljudi mimo prava.
In mimogrede lahko bi naredili kakšno reportažo,kako se je integrirala in sobiva pri nas tisti deklica Frida,ki so ji tudi po domače podelili dovoljenje za bivanje?
Lp
vzdev
# 08.08.2018 ob 21:14
In zopet bomo to morali plačevati davkoplačevalci. Namesto, da se bi ju vrnilo v Italijo od koder sta prišla. Kolikor vem Italija ni nevarna država.
iluzionistka
# 08.08.2018 ob 19:42
žoga je okrogla

Sicer nisme dala minusa, ker želeti nekomu slabo pač ni primerno, ampak najverjetnejši razlogi:

v državo vstopila nezakonito, zlorabila azilni sistem. ker italija ni nevarna država-sem bila letos tam na morju, ok žeparji so, tudi kako cisterno zna raznesti na avtocesti, ampak da bi država zaradi tega bila nevarna za prebivanje, pa ne moremo rečt....

in zakaj bi sedaj taka oseba uživala moj davkoplačevalski denar, medtem ko morajo slovenske mame, ki plačujejo davke v sloveniji, spoštujejo zakone (kar jih ona ne), otroke med počitnicami vozit k prostovoljcem (ker pač država za šolske otroke IZ ZBRNAIH DAVKOV ne zagotovi zastonj varstva med počitnicami), prostovoljcem naročati, da naj njena otroka pošljejo ven, ker nima 4€/dan, kolikor znaša njuna hrana za cel dan??

somalka lahko azil v sloveniji dobi le, če se v slovensko pristanišče pripelje direktno z ladjo iz somalije. drugače ga ne more.
-pa bi rekla, da je kar nekaj varnih drav na poti, mogoče celo take, ki matere ne bodo obsojale, ker na vojnem območju pusti 2 otroka, sama pa gre v obljubljeno državo-se je za vprašat, kaka mati in oseba je
bonny
# 08.08.2018 ob 17:58
Se ji bosta zdaj v Sloveniji pridružili še obe njeni hčerki, ki jih je (za)pustila v Afriki?
Nikolaj
# 08.08.2018 ob 17:25
Lahko rešimo eno Somalijko,
ne moremo pa rešiti celotne miljarde Afričanov.
vnk
# 08.08.2018 ob 21:47
Če gledam kot izoliran primer, me ne moti, zaradi ene Somalijke in otroka, še ne bo konec našega naroda, ampak to ni izoliran primer in ne moremo kar ignorirati celotnega konteksta.

Zakaj takšna sovražnost? Bilo bi se fino vprašati, brez da samo kričimo nacisti, fašisti, rasisti, ksenofobi ipd. tu je RTV Slovenija kot javni medij, ki bi lahko vodil kvalitetni diskurz pogrnil po celi črti.Voditelji in novinarji so raje vabili znance iz Mirovnega Inštituta ter objavljali razne moralne pridige, določena vprašanja so bila tabu, saj bi lahko vodila do neprijetnih odgovorov in spoznanj.

Zakaj nam recimo ne ponudite izračun koliko nas je to stalo? Najprej strošek poroda, potem dvoletno bivanje v azilnem domu ter dve leti trajajoč postopek. In koliko nas bo to še stalo? V novici pišete, da je sposobna za nizkokvalificirana dela, kako bo s tem pokrila stroške plus še stroške dveh otrok, ki bi jih rada sem pripeljala? Kakšen je strošek integracije teh ljudi, socialnih transferjev, ter razni bonboncki povezani s statusom begunca? Temu se medij radi izognejo, ker vedo da bo odziv negativen, saj se je slovenskemu narodu iz leta v leto govorilo da ni denarja za socialo, pokojnine zdravstvo, tu se pa kar najde. Morda ne lažete kot Nova24TV, ni pa ravno daleč in ta neiskrenost in nerazčistene zadeve vodijo do nezaupanja v medije in dajejo prostor oz. priložnost, da Nova24TV seje svojo neresnico.

Pravtako nas zanima kje je konec? Kdaj se to konča? Populacija Afrike narašča, kazalci podnebnih sprememb niso ugodni, kaj bomo? Sprejeli vse? Pustili, da umrejo? Smo odgovorni le, ko pridejo čez mejo? Je kul, če mi ne potopimo čovnov pa plačamo milijone nekomu v Afriki, da jih tam tepe, da ne pridejo do nas, mi pa imamo navidez čiste roke? Kaj nas čaka v prihodnosti, imamo plane kako zagotoviti obstoj lastnega naroda, za katerega so se borili naši predniki?

Mogoče, ko bomo začeli obravnavati temo iz vseh zornih kotov in ne le tistih, ki vodijo nam željene odgovore, bomo tudi imeli manj sovraštva. Dokler pa gledate v nekem ozkem kontekstu, bodo pa ljudje besni, vi se pa čudili od kod to prihaja. Ni vso sovraštvo uperjeno v to žensko, je pa strelovod. Nekdo ilegalno vstopi, nato ga pa nagradimo...

Pravtako se cela novica bere kot PR prispevek, ne vem, a mislite, da bo Faila Pašić Bišić dober vpliv za asimilacijo v našo družbo? Verjetno je bila srečna, da bo dobila še eno, ki bo naokoli tacala z ruto. Ampak ej... zakaj bi se vprašali tisto, kar vodi do neprijetnih tem... moderno novinarstvo, najprej se odločimo kak rezultat želimo, potem pa temu ustrezno spišemo prispevek, ne pa da skupamo iz dejstev izluščiti nek rezultat, pa četudi je neprijeten.
Sorrento
# 08.08.2018 ob 21:32
To je kršitev dublinske uredbe! Obe mi morali vrniti v Italijo, takšna so pravila!
FancyBoy
# 08.08.2018 ob 21:47
"Revščina ni razlog za pridobitev azila."

Res je!
osservatore
# 09.08.2018 ob 07:33
Na Jesenicah rojena somalijska begunka in njena mama dobili azil

Če je revščiina razlog za azil, potem lahko pride v EU 1 miljardo podsaharskih afričanov. Gre za zlorabo instituta azila in na MMC forumu je kar nekaj intelektualnih kapacitet, ki niti približno ne razumejo za kaj pri stvari gre.
cairns
# 08.08.2018 ob 21:46
Na Jesenicah rojena somalijska begunka in njena mama dobili azil

Prišla je iz Italije, pa naj jo sprejmejo oni.

Slovenija je radodarna do vseh, tazen do Slovencev.
ap72
# 08.08.2018 ob 21:29
"Ne glede na vso predanost, ki jo humanitarni delavci izkazujemo, upoštevamo tudi vso zakonodajo in odločevalci so tisti, ki potem naše delo nadgradijo ali pa ga popolnoma poteptajo," je dejala Pašić Bišićeva, ki je vesela, da se je ta zgodba "srečno rešila".

Moti me kako ta gospa govori o naši državi

kdo je ona in za koga se bori??
iluzionistka
# 08.08.2018 ob 19:27
delfino

in sirski begunci se po podatkih držav, v katerih so bili, množično vračajo v domovino....
average Joe
# 08.08.2018 ob 22:35
Je kdo izračunal, kolikim je mogoče pomagati na tak način? Predvidevam, da če pribeži do nas kakšnih deset milijonov ogroženih, tam jih je ogroženih še mnogo več, da jim morda ne bo več mogoče tako kvalitetno pomagati. Je kdo pomislil, da v skupinah niso samo žrtve, temveč tudi preganjalci?
Je kdo razmišljal o tem, da se jim pomaga v njihovi državi na območju, ki bi ga varovali Združeni narodi? Mislim, da bi z enako vsoto denarja lahko oskrbeli več pomoči potrebnih, ki bi tako tudi ostali bliže svojemu domu in svojim domačim. Tudi prevajanje pri nas ni tako enostavno in poceni.
Res bi morali pomagati vsem potrebnim po vsem svetu. Koliko jih je, morda kdo ve vsaj približno?
ti-ne
# 08.08.2018 ob 16:57
Lepo.
Pričakujem, da ji bodo pomagali tudi iz Primčeve stranke za otroke in družine. :-)
Hijena
# 08.08.2018 ob 17:08
Prav je, da pomagamo ljudem v stiski. Tudi ekonomskim migrantom, ki se želijo prilagoditi kulturi v katero so se priselili.
Ne podpiram pa priseljevanja samskih moških brez identitete, ki se ne želijo integrirati in se obnašajo tako kot doma!
kawboy
# 09.08.2018 ob 17:29
Lepo je živeti na tuj račun, kot da smo sedaj mi krivi, da je v njihovih državah takšno stanje kot je? Ja in strinjam se s takšnim razmišljanjem, saj država bolje skrbi za begunce ter ekonomske migrante kot za lastne državljane. Verjetno imajo svojo računico?
kislec
# 09.08.2018 ob 14:26
Računajo tudi, da se bo Firdews odločila za združitev svoje ožje družine, ki jo omogoča mednarodna zaščita.

kdo bo pa to financiral ?

Običajno je pravilen odgovor na taka vprašanja: " Tist, ki praša..."
Ljubinica
# 08.08.2018 ob 23:10
Ap72@"Ne glede na vso predanost, ki jo humanitarni delavci izkazujemo, upoštevamo tudi vso zakonodajo in odločevalci so tisti, ki potem naše delo nadgradijo ali pa ga popolnoma poteptajo," je dejala Pašić Bišićeva, ki je vesela, da se je ta zgodba "srečno rešila".

Moti me kako ta gospa govori o naši državi

kdo je ona in za koga se bori??

------------------------------------------------
Bori se za lasten žep. Vsak migrant humanitarcem zagotavlja plačo.
Bombek
# 09.08.2018 ob 10:24
Čeprav je lepa gesta z naše strani ampak je ilegalno vstopila v Slovenijo..na koncu pa dobila z naše strani azil..lepa nagrada..! Še stanovanje na koncu in na naše stroške naj živi..! Bom tudi jaz ilegalno vstopil v državo Slovenijo in vse to dobil...? Mislim, da ne saj za naše socialno ogrožene državljane, ki to niso po svoji krivdi ni posluha ali pomoči...! Res žalostno to..lastna država zanemarja svoje državljane in ji ni mar za njih...samo, da lahko davek od njih dobi to je pomembno..!
B in .
# 09.08.2018 ob 10:17
Kot je za STA povedala predsednica društva Faila Pašić Bišić, je bila odločba o mednarodni zaščiti, na katero so čakali več kot leto in pol, izdana v torek, zdaj pa so ji jo vročili.

Lepo! Prejemnica sredstev, tako davkoplačevaksih kot mednarodnih, se bori za druge, bodoče prejemnike sredstev slovenskih davkoplačevalcev. Trd kruh "humanitarke", ki pod versko obleko zagotovo nosi majico z napisom: I feel sLOVEnija.
samogledam
# 09.08.2018 ob 08:40
Popolnoma nepotrebno in kruto dejanje, da mater z novorojenko zadržujete v Sloveniji, med tem ko ima doma moža in dva otroka...le kateri bedak misli, da je ločevanje družine humano delo?
Plačan avionsko karto za oba in naj gresta domov k svoji družini ! Da vas ni sram!
Zdrava pamet
# 08.08.2018 ob 23:02
vnk
# 08.08.2018 ob 21:47

Bravo! Odličen komentar! Takoj podpišem!

Glede na dejstvo, da večino tega plačujemo slovenski davkoplačevalci, je skrajni čas, da nam položijo račune.
ŽogaJEokrogla
# 08.08.2018 ob 22:43
iluzionistka
Sicer nisme dala minusa, ker želeti nekomu slabo pač ni primerno, ampak najverjetnejši razlogi:


Tvoje pojasnilo je legitimno, vendar si tudi ti priznala, da nekomu želeti slabo ni primerno. To je pa edino kar je mene zmotilo. Preprosto voščilo "Vse dobro želim" je dobilo skoraj toliko minusov kot plusov. Ne razumem kako lahko ljudje želijo slabo materi in povsem nedolžni dojenčici, ki zagotovo ni izbirala kje bo rojena. Ko sem zastavil to vprašanje sem tudi jaz dobil ogromno minusov in z izjemo tebe, nobenega pojasnila. Upam, da so ljudje samo nepremišljeni in ne tako zlobni, da res želijo slabo materi in dojenčici, samo zato ker gre za prebežnici. Če je temu res tako, se bojim, da je humanizem največji poraženec pri vsem tem in se takih ljudi bojim precej bolj, kot pa prebežnikov.
iluzionistka
# 09.08.2018 ob 19:17
primerjava med deportirano sirsko družino in somalko

SIRCI:
1. nezakonit vstop iz hrvaške
2. ženska rodi v sloveniji
3. referent na ministrstvu zavrne diskerecijsko pravico in reče, da nismo prva eu država in prva varna država in mora bit prošnja vložena na hrvaškem
4. deportacija družine kljub demonstracijam

SOMALKA:
1. nezakonit vstop iz italije
2. ženska rodi v sloveniji
3. referent se odloči, da bo na podlagi diskrecijske pravice odločal o podelitvi azila (čeprav ima zakonito možnost rečt, da je za odločanje pristojna italija, ker je somalka vanjo vstopila)
4. podeljen azil, sledi sceniraij, da gre diplomat v somalijo (s plačanimi hoteli in dnevnicami), da pripelje še preostale člane družine-od otrok, moža, bratov, sester, staršev....

bi pa bilo zanimivo vedeti, ali je o zadevah odločal isti referent-zanimajo me pač merila za presojo, kdaj se v azilnih postopkih uporabi diskrecijska pravica, ki jo javni uslužbenec po zakonu ima, ter kakšen vpliv ima tukaj morebitno lobiranje, s katerim se pašićeva hvali...ter ali so organi pregona že prebolili afero marica ter preiskali, ali je šlo samo za besedno lobiranje----

drugače pa je med obema primeroma še 1 pomembna razlika, in sicer veroizpoved vseh vpletenih. pa saj ne, da bi ta imela kakršen vpliv. pred zakonom smo pravno formalno vsi enaki, zato so tudi odločitve istega organa v identičnih situacijah (z izvzemom veroizpovedi) povsem enake

RTV, povezetki vaših člankov in navajanje zakonodaje niso kršitev vaših pravil.

ne
VICTORIA99
# 09.08.2018 ob 12:03
Najraje bi vrgla stran vse svoje dokumente in zaprosila za azil, zakaj bi delala za to mizerno plačo, če se da odlično živet na račun take države, ki za tujce bolje skrbi kot za svoje državljane.
MZ
# 09.08.2018 ob 09:23
Če bi bila država tako humanitarna tudi do vseh lastnih državljanov, najbrž ne bi nihče nič rekel.
Kazalo