Stranka je po Židanovih besedah po večini javnomnenjskih anket v vzponu. Foto: BoBo
Stranka je po Židanovih besedah po večini javnomnenjskih anket v vzponu. Foto: BoBo

Ker bo Avstrija verjetno kmalu začela izvajati dnevno zgornjo mejo za sprejem prebežnikov, Židan ugotavlja, da bo zdaj vse šlo po t. i. učinku domin. A je ta proces po njegovem mnenju nevaren, saj "gre v razpad schengena in v smeri razpada EU-ja".

Zaradi varnostno ne najbolj stabilne balkanske regije meni, da je treba bistveno bolj pomagati Grčiji in tako omejiti število prihodov prebežnikov. Pomoč Turčiji je sicer po njegovem mnenju dober projekt, a ni zagotovila, da bo uspel, zato je treba imeti načrt B.

Prihodnji tedni bodo ključni
Podpredsednica SD-ja in evropska poslanka Fajonova pa je mnenja, da so tedni do marca precej ključni za to, v katero smer bo šla Evropa. "Gre za vprašanje, kaj bodo pomenile nove meje, velika gospodarska škoda, še bolj skrhani politični odnosi in morda razpad schengena, za tem pa negotov EU," je dejala.

Predvideva, da bo skupna evropska rešitev malo verjetna, a če do marca vsaj eden od ukrepov, ki so ta hip na mizi, ne začne delovati, je po njenem mnenju schengen resno ogrožen. V ospredje zato mora priti zavedanje držav, da gre za skupno težavo, je opozorila.

Misli, da bo nemška kanclerka Angela Merkel pomlad politično preživela in da tudi njen kanclerski položaj ni ogrožen. Če bi se to le zgodilo, pa bo to velika nevarnost za vse, saj je Merklova odigrala humanitarno vlogo.

Negativen razvoj dogodkov v Sloveniji
Vodstvo SD-ja je pozornost danes namenilo tudi notranjepolitičnim temam. Kritik do premierja Mira Cerarja zaradi zagovarjanja ministrov SMC-ja ob zadnjih aferah ne skrivajo. Toda, tako zatrjuje Židan, koalicija koalicijsko pogodbo večinoma izpolnjuje. Zato je tudi zanikal, da bi razmišljali o iskanju novega premierja.

Vodstvo stranke se je zbralo tudi zato, ker opaža, da se v Sloveniji nekatere stvari spreminjajo na slabše, je še dodal Židan. Omenil je sežiganje knjig, žalitev veroizpovedi in napad na medijsko hišo POP TV. V SD-ju taka dejanja obsojajo in zahtevajo, da krivce najdejo.