Vraničarjeva (na sliki desno) je za koalicijske partnerice sprejemljiva. Foto: Borut Živulović/BoBo
Vraničarjeva (na sliki desno) je za koalicijske partnerice sprejemljiva. Foto: Borut Živulović/BoBo

Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman je dobra poznavalka delovanja finančnega ministrstva in javnih financ, saj je na finančnem ministrstvu že od leta 1993. Kot državna sekretarka je zamenjala tri šefe Francija Križaniča, Uroša Čuferja in Dušana Mramorja. Pri vseh treh je skrbela za proračune, davke in carine.

Da bi bila primerna za finančno ministrico, se je v javnosti v preteklosti namigovalo že večkrat. A Mateja Vraničar Erman za zdaj molči o tem, ali bo nasledila svojega nekdanjega šefa Dušana Mramorja, ki je odstopil pred dobrim mesecem dni.

Molčijo tudi v kabinetu premierja Mira Cerarja. Tako da še ni znano, ali bo predsednik vlade Vraničarjevo na koncu tudi zares predlagal za kandidatko za novo finančno ministrico. A če se bo za njeno imenovanje odločil, prvi odzivi koalicijskih strank kažejo, da s podporo ministrski kandidatki ne bo težav.

V SMC-ju vsaj po neuradnih informacijah ni slišati očitkov na dosedanje delo Vraničarjeve. Poudarjajo, da med njimi uživa ugled zaradi strokovnosti in politične nepristranskosti. Vraničarjeva je kot ministrska kandidatka sprejemljiva tudi za Desus. Predsednik Karl Erjavec ob tem dodaja, da gre za odločitev premierja Cerarja in tudi njegovo odgovornost, da bo uspešno vodila javne finance. V SD-ju pa Matejo Vraničar Erman ocenjujejo kot kompetentno osebo. Predsednik Dejan Židan ob tem poudarja, da je iskanje novega finančnega ministra ali ministrice v rokah SMC-ja in premierja Cerarja ter da se v SD-ju v ta proces ne bodo vmešavali.