Alenka Smerkolj v klepetalnici MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Alenka Smerkolj v klepetalnici MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je po odstopu Dušana Mramorja dejala, da jo je vse skupaj zelo presenetilo. "Po eni strani to kaže, da mi predsednik vlade Miro Cerar zaupa, po drugi strani pa je to predvsem velika in nova odgovornost zame," je dejala.

Ko se je pred letom in pol odločala, ali naj vstopi v politiko, si je po svojih besedah zadala, da bo, kjer koli bo že delovala, to vedno počela v dobro Slovenije. "To je tudi glavni razlog, da sem privolila v to, ko me je predsednik vlade prosil, da začasno prevzamem vodenje finančnega ministrstva," je dejala. Že vnaprej je poudarila, da bo to "izrazito, izrazito začasne narave".

"Kar je začrtano"
Večkrat je ponovila, da ni možnosti, da bi dolgoročno vodila ministrstvo, ki ga zapušča Mramor. V času vodenja ministrstva za finance tudi ne namerava sprejemati odločitev, ki bi imele dolgoročne posledice. "Vse kar je začrtano, vse kar že poteka," je dejala o prihodnjih nalogah, ki jo čakajo.

Postopki iskanja novega ministra so že v teku, zato upa na čimprejšnjo rešitev nastalega položaja. Ob menjavi vodstva finančnega ministrstva pa bo, kot je dejala, ključna močna podpora državnih sekretark Mateje Vraničar Erman in Irene Sodin, za katere je dejala, da ji bosta gotovo stali ob strani.

Umika se tudi Dragonja
Z mesta državnega sekretarja se želi umakniti Metod Dragonja, o morebitnem novem državnem sekretarju pa se, kot je dejala Smerkoljeva, že pogovarjajo. Na vprašanje, ali ima svojega favorita in kdaj bo znan javnosti, pa je dejala, da ga ima, ime pa naj bi bilo hitro znano.

"Ministrstvo dobro poznam in z njimi dobro sodelujem, zato sem prepričana, da bomo v tem kratkem času lahko opravljali vse ključne naloge, ki so v skladu s sprejeto strategijo finančnega ministrstva za obdobje 2016-2020," je dejala.

Primopredaja bo po njenih besedah potekala že v četrtek, ker jo nato čakata dve pomembni poslovni potovanji - z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom v četrtek odhaja v Varšavo, nato pa gre v petek v New York, kjer se bo udeležila foruma za trajnostni razvoj.