Občina Postojna in ministrstvo za obrambo še vedno nista rešila medsebojnih zapletov. Foto: BoBo
Občina Postojna in ministrstvo za obrambo še vedno nista rešila medsebojnih zapletov. Foto: BoBo
Vojak
Slovenija bo gostiteljica vaje, na kateri bo sodelovalo 1.500 udeležencev iz 9 držav. Foto: BoBo

Slovenija bo letos gostiteljica vaje, na kateri bo sodelovalo 1.500 udeležencev iz 9 držav. Na vaji bodo sodelovali tudi hrvaški, ameriški, albanski, bosansko-hercegovski, črnogorski, kosovski, makedonski in britanski vojaki. Nosilec računalniško podprte vaje pa je poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi.

Glede na to, da občina Postojna in ministrstvo za obrambo še vedno nista rešila medsebojnih zapletov, do katerih je prišlo zaradi neizplačevanja odškodnin za uporabo vadišča na Počku, in da še vedno ni znano, kakšne vplive na okolje in zdravje ljudi bi lahko to potegnilo za seboj, zaradi česar so na ustavnem sodišču še vedno odprte tri zahteve po presoji ustavnosti in zakonitosti, to pri domačinih vzbuja različne občutke.

Slovenska vojska, ki je v zadnjem letu ubrala prijaznejši pristop do lokalne skupnosti, želi s takimi prireditvami graditi dvosmerne odprte odnose z domačini, pogovori z občino pa potekajo. Podžupan Andrej Berginc pravi, da pri pogajanjih z ministrstvom upoštevajo tudi referendumsko voljo občanov, ki so se pred 15 leti izrekli za dokončno zaprtje poligona. Za dosego dogovora pa sta potrebni obe strani.

Do 240.000 evrov odškodnine
Kakšna je usoda ustavnih pobud, na občini ne vedo. Na Ustavnem sodišču pravijo, da še niso prišle na vrsto, in ne vedo, kdaj bodo. Dolgoletna, sicer že nekdanja občinska pogajalka Margareta Srebotnjak Borsellino je nad dogajanjem močno razočarana. Meni, da s slovesnostjo v središču mesta občina ustavnemu sodišču pošilja popolnoma napačna sporočila.

Zadeve tudi sicer niso preproste. Čeprav v 11 let starem dogovoru piše, da bo ministrstvo za sofinanciranje v lokalno infrastrukturo zaradi obremenitev, ki jih povzroča vojska, izplačalo do 240.000 evrov letno, se je do zdaj močno oklepalo besedice do. Nekaj let denarja ni bilo, za lansko in letošnje leto skupaj pa je občini izplačalo le 150 tisočakov.