Ministrica je poudarila, da je treba nujno ustaviti tudi padanje števila zaposlenih v inšpekcijskih službah. Če namreč ne bo dovolj inšpektorjev, ne bo mogoče izvajati nadzora, ki je ključen za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno. Foto: BoBo
Ministrica je poudarila, da je treba nujno ustaviti tudi padanje števila zaposlenih v inšpekcijskih službah. Če namreč ne bo dovolj inšpektorjev, ne bo mogoče izvajati nadzora, ki je ključen za preprečevanje dela in zaposlovanja na črno. Foto: BoBo
Zidar
Državljani nekako podpiramo sivo ekonomijo in "šušmarstvo" in se ne zavedamo, da nam vsak neplačan davek jemlje dodaten denar iz naših žepov in zmanjšuje standard storitev, ki jih plačujemo, opozarja Igor Antauer. Foto: MMC RTV SLO

Socialni partnerji so na seji Ekonomsko-socialnega sveta obravnavali poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za lani in se strinjali, da je treba sivo ekonomijo omejiti, je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Ministrica je predstavnikom delodajalcev in sindikatov ob tem predstavila prioritete glede preprečevanja sive ekonomije - med njimi je čim hitrejše sprejetje zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, v okviru katerega so se že dogovorili, da bodo pri odkrivanju dela na črno sodelovale mobilne enote carinske uprave. Končni predlog bi bil lahko pripravljen še ta mesec in bo po prepričanju Kopač Mrakove pomemben korak naprej, ne bo pa rešil težave.

91 odstotkov sive ekonomije so davčne utaje
Ker po podatkih statističnega urada 91 odstotkov sive ekonomije izhaja iz davčnih utaj, država razmišlja o krepitvi nadzora davčne uprave oz. njeni združitvi s carinsko upravo, je dejala in kot pomemben ukrep omenila tudi napovedano reformo inšpekcije dela.

Ob tem se je zavzela za boljšo koordinacijo vseh inšpekcij v Sloveniji, saj naj bi tako bolje delovala tudi inšpekcija dela. Okrepiti je treba tudi inšpekcijski svet, ki naj bi koordiniral te inšpekcijske službe, "če pa to ne bo dovolj učinkovito, pa je treba morda razmišljati o neki krovni instituciji, ki bo povezala vse inšpekcijske službe", še meni ministrica, pri tem pa poudarja, da ta tema že presega njene pristojnosti.

Seznam "črnih" del - da bodo ljudje vedeli, kaj je zakonito
Ministrica je še napovedala, da bodo pregledali, katera dela sodijo med osebna dopolnilna in kratkotrajna dela ter morebiti razširili ta seznam. S tem se bo ljudem omogočilo, da lahko nekatera dela opravljajo zakonito in se jim na drugi strani sporočilo, kaj se šteje kot delo na črno.

Poleg tega bodo morali ljudje spremeniti odnos do tega področja, je še menila Kopač Mrakova. Treba se bo zavedati, da gre pri delu in zaposlovanju na črno za izpodjedanje socialne države oz. denarja za javne službe, tudi vrtce in šole, je sklenila.

Antauer: Državljani podpiramo sivo ekonomijo in "šušmarstvo"
Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer pa je opozoril, da se tako težava še vedno ureja parcialno in da bo tudi sama sprememba zakona o delu na črno le "parcialna rešitev". Za spremembe bodo potrebni korelacija informacijskih sistemov in spremembe davčne zakonodaje, tako da bodo tisti, ki ne plačujejo davkov, destimulirani, tisti, ki delajo zakonito, pa stimulirani, je prepričan. Ob tem dodaja, da državljani nekako podpiramo sivo ekonomijo in "šušmarstvo" in se ne zavedamo, da nam vsak neplačan davek jemlje dodaten denar iz naših žepov in zmanjšuje standard storitev, ki jih plačujemo.

Predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi pa se je zavzel za vpeljavo komunikacijske strategije, da se ljudem približa problematiko in pojasni, da gre pri delu na črno za skupnosti škodljive oblike dela.