Močnejših žganih pijač organizatorji ne bodo smeli točiti. Foto: Goran Rovan
Močnejših žganih pijač organizatorji ne bodo smeli točiti. Foto: Goran Rovan

Novela zakona o omejevanju porabe alkohola določa, da bo v času športnih prireditev oz. uro pred tem v športnih kompleksih dovoljeno prodajati alkoholne pijače z manj kot 15 volumenski odstotki alkohola, in sicer le v odprti papirnati, plastični ali pločevinasti embalaži za enkratno uporabo.

Organizator prireditve pa se lahko vseeno odloči, da ne bo točil alkohola, če bo šlo za javno športno prireditev s srednjo ali visoko stopnjo tveganja. Ob prireditvi z visoko stopnjo tveganja, za katero mora organizator pridobiti dovoljenje, pa lahko pristojni organ, to je upravna enota, organizatorju tudi prepove prodajo alkohola. Prepoved je lahko izrečena tudi za prireditve, na katerih policija po uradni dolžnosti vzdržuje javni red oz. ko so izpolnjeni pogoji za pomoč policije pri vzdrževanju javnega reda in miru.

Alkoholne pijače lahko na tovrstnih prireditvah prodaja samo organizator, lahko pa tudi druga pravna oseba ali samostojni podjetnik v njegovem imenu, ki ima prijavljeno gostinsko dejavnost. Mora pa organizator od upravne enote za točenje alkohola pridobiti dovoljenje, za katerega bo moral plačati pristojbino, določeno na podlagi števila obiskovalcev. Dovoljenje je veljavno eno leto, lahko pa se tudi odvzame, če organizator krši pravila.

Upravne enote bodo tudi vodile register dovoljenj, v katerem bodo dokumentirale izdaje dovoljenj in izvajanje nadzora.