Stožiški športni park se vedno bolj bliža realizaciji. Foto: MOL
Stožiški športni park se vedno bolj bliža realizaciji. Foto: MOL
Športni park Stožice
Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za stadion mora biti končana do 30. junija, za dvorano pa do 30. julija. Foto: sadarvuga.com

Predstavniki MOL-a, zasebnih partnerjev in projektantov so si pretekli konec tedna ogledali stadione in dvorane v Rotterdamu, Stavangerju, Helsinkih in Stuttgartu in se dogovorili o vsebini stadiona in športne dvorane v Stožicah, postavili pa so tudi rok za pripravo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD).

Ljubljanski župan Zoran Janković je namreč pojasnil, da mora arhitekturni biro Sadar Vuga pripraviti PGD dokumentacijo za stadion do 30. junija, za dvorano pa do 30. julija.

Stadion v Stavangerju je enak željam MOL-a
V Rotterdamu si je 16-članska delegacija ogledala stadion s 60.000 sedeži. Čeprav naj bi bil po županovih besedah ta stadion najbolj varen, deluje preveč zaporniško. Delegacija si je ogledala tudi stadion v Stavangerju, ki je po vsebini enak željam MOL-a za stadion v Stožicah. Je brez atletske steze, ima 16.000 sedežev, približno 700 VIP-lož, vsi sedeži pa so pokriti. Poleg je tudi manjši trgovski center, je dejal Janković.

Janković: V Stožicah razvijamo nov predel mesta
V Helsinkih so si ogledali zasebno hokejsko dvorano, v kateri pa se odvijajo tudi druge prireditve, oglede pa so končali z obiskom Stuttgarta, kjer je stadion s 60.000 sedeži in dvorana z 12.000 sedeži. Razen zadnjega so vsi objekti nastali na zapuščenih območjih mest, zato so primerljivi s Stožicami. Po županovih besedah namreč razvijajo nov predel mesta.

Katere objekte so si ogledali poglejte tukaj

Na podlagi ogledov so na koncu ugotovili, da je vsebina projekta gradnje stadiona in športne dvorane v Stožicah zelo dobra. "Videli smo, kaj je treba dodati in predvsem kaj ne smemo narediti," je pojasnil Janković. Ob tem je izpostavil, da so pri vseh omenjenih objektih pozabili na parkirna mesta, in dodal, da jih v Stožicah načrtujejo skoraj 5.000.

Dvorana bo vsebinsko podobna tisti v Helsinkih
Dvorana, ki bo namenjena košarki, rokometu in odbojki, naj bi bila vsebinsko podobna dvorani v Helsinkih, ki je prav tako razdeljena na tri dele, pri čemer je zgornji del dvorane s 5.000 sedeži mogoče ločiti z zaveso, če dvorana ni polna, je pojasnil župan.

Športni park bo namenjen tudi koncertom
Poleg športnih dogodkov bosta dvorana in stadion namenjena tudi koncertom in podobnim prireditvam.

Po županovih besedah se je zasebni partner odločil, da bo trgovski del Športnega parka Stožice določil do konec maja. Lokacijo si je sicer 16. aprila s sodelavci že ogledal predsednik uprave Delta Holding Miroslav Mišković, v tem tednu pa si bodo lokacijo še enkrat ogledali slovenski trgovci, nato pa še avstrijski trgovec kot developer.

B. K.